Interviu, în exclusivitate pentru ziarul electronic românesc RoMedia.gr, cu Doina Sulac
adăugat 17 noiembrie 2010, 13:05, la Românii de Pretutindeni
Editorii RoMedia group au stat de vorba imediat după spectacolul inedit pe care l-a susţinut la Atena, pentru publicul românesc, artista basarabeana Doina Sulac. Redam interviul realizat de acestia.
R: Vreau să încep prin a-mi transmite prima impresie pe care ţi-a făcut-o Grecia, de la venirea de la aeroport până astăzi după reprezentaţia ta.
D.S: În primul rând chiar de la aeroport am cunoscut o doamnă foarte drăguţă, Louminitsa Kotsopoulou care m-a întâmpinat cu flori, mi-a fost ghid în toate aceste zile şi a avut o grijă extraordinară ca eu să mă simt ca acasă aici. Şi aşa m-am simţit, ba chiar mai mult, spectacolul de astăzi mi-a dovedit că moldovenilor din afară le lipseşte muzica noastră şi artiştii noştri. Mă bucură că moldovenii din Europa au început să preţuiască muzica noastră, valorile naţionale, ceea ce e foarte important, schimbare pe care noi o simţim imediat, pentru că ne primesc foarte călduros. Am mai cunoscut-o şi pe doamna Violeta, preşedinta asociaţiei, care munceşte foarte mult şi pe care o apreciază şi ambasadorul nostru.
R: Cum ai simţit publicul de la Atena?
D.S.: Moldovenii din Europa s-au schimbat. Sălile de spectacol sunt pline şi ne îmbrăţişează cu căldură. Moldovenii când vin aici duc dorul artiştilor şi muzicii de acasă şi ne caută şi ne cheamă acolo unde sunt ei. Noi ne bucurăm foarte mult pentru asta. La Atena a fost un public minunat, aţi văzut cum dansau la sârbe şi la hore şi am rămas plăcut uimită de acest concert, de cuvântările marilor scriitori Vasile Romanciuc şi Iulian Filip, marele maestru al naiului Vasile Iovu, mare prieten cu tatăl meu.
R: Este pentru întâia oară când la un spectacol eşti nevoită să "împarţi" scena cu mari artişti din generaţia tatălui tău?
D.S.: Da. Şi asta m-a făcut să mă simt foarte bine. Naiul este o slăbiciune a mea, iar Maestrul Vasile Iovu interpretează foarte frumos.
R: Astăzi pe scenă a mai fost şi părintele Simion Moraru de la Atena care a botezat tânăra asociaţie lansată astăzi, tineri ca şi tine care vor duce mai departe spiritul, cultura şi tradiţiile româneşti.
D.S.: Da sunt de acord cu ceea ce spui. Chiar mă bucură că acest botezul lor a avut loc la concertul meu. Ei mi-au spus ieri, când am mers la o plimbare la mare, că au o surpriză pentru mine însă nu au spus ce anume şi au ţinut-o secret. Astăzi înainte de a intra pe scenă am aflat astăzi că se va boteza noua asociaţie de tineret. Eu i-am cuprins ca pe prietenii mei. M-am simţit extraordinar în prezenţa lor şi în prezenţa moldovenilor de la Atena.
R: Ai primit o diplomă de excelenţă astăzi, şi pe mare dreptate asist pentru prima oară la acordarea unor diplome de excelenţă din partea Ambasadei Rep.Moldova.
D.S.: Simt multă responsabilitate pentru că eu trebuie să transmit celorlalţi acum să vină aici şi să facă lucruri la fel de frumoase. Am fost foarte emoţionată când domnul ambasador mi-a spus că vrea îmi acorde această diplomă. Mă bucur să aşez această diplomă alături de cele ale tatălui meu. Sunt foarte entuziasmată de această diplomă oferită de domnul Bălan şi vreau să scrieţi acest lucru.
R: Vorbeşti cu mare admiraţie despre tatăl tău, aşa cum o fac şi toţi cei care l-au cunoscut. Legătura dintre tine şi Nicolae Sulac este inevitabilă. Nu te simţi pusă în umbra tatălui tău de vreme ce mai toţi spun fiica lui Nicolae Sulac şi mai puţin Doina?
D.S.: Să ştii că de puţină vreme mai puţin se vorbeşte despre fiica lui Nicolae Sulac. Eu sunt Doina. Tatăl meu a fost un artist unicat, un geniu, aşa oameni se nasc foarte rar. Eu însă am talentul meu şi cariera mea şi mă bucur că tatăl meu mi-a ales stilul şi m-a coordonat.
R: Vreau să îmi spui ce ar fi devenit Doina Sulac dacă nu ar fi avut tată un mare artist?
D.S.: Tot artistă aş fi devenit, tot în cântec aş fi încercat să îmi fac o carieră asta dacă aş fi avut aceleaşi calităţi ca acum. Dacă aş fi avut alte calităţi exterioare şi vocale poate că aş fi devenit altceva. Important este faptul că pe scenă nu simt frica de public şi acolo mă simt ca acasă.
R: Cu ce impresii pleci de la Atena după întâlnirea cu ambasadorul, cu oamenii, cu membrii asociaţiilor?
D.S.: Cu cea mai frumoasă impresie. Am cântat şi în alte locuri dar Grecia mi-a lăsat o impresie excelentă. Grecii sunt culţi, rafinaţi, amabili, educaţi, iar moldovenii de aici ştiu când să danseze, când să bată din palme, este un public cultivat în acest sens.
R: Eu îţi mulţumesc şi îţi urez mult succes.
D.S.: Îţi mulţumesc şi eu mai ales pentru că ai fost foarte drăguţă. Să ştii că am mai făcut interviuri cu mulţi jurnalişti care întreabă tot felul de lucruri care nu îţi plac. Tu ai pus însă nişte întrebări foarte bine venite mai ales pentru moldoveni şi de asta îţi mulţumesc.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲