Iohannis si David Cameron, discutii despre imigrantii romani - ce infrangere grea a suferit premierul britanic
adăugat 12 iunie 2015, 08:36, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Octavian Balan
Premierul britanic David Cameron a suferit joi cea mai dura infrangere in tentativa sa de a initia o reforma a Uniunii Europene, intentiile sale fiind respinse de liderii a patru tari membre ale UE, scrie joi Daily Mail, intr-un articol cu titlul "Non! Nu! Ei! No! Patru lideri europeni ii spun lui Cameron ca nu vor sprijini solicitarile sale de schimbare la Bruxelles".
Seful guvernului britanic a participat, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeana-Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene (UE-CELAC) si s-a intalnit cu liderii mai multor tari membre, in cadrul ofensivei sale diplomatice in vederea renegocierii apartenentei Marii Britanii la UE, inaintea unui referendum pe aceasta tema prevazut a avea loc pana la finalul lui 2017.
Insa runda de diplomatie intensiva s-a transformat intr-o serie umilitoare de pasi inapoi, intrucat fiecare dintre cei patru lideri cu care David Cameron a avut joi intrevederi bilaterale i-a respins propunerile, noteaza Daily Mail.
Astfel, intr-o intalnire avuta joi dimineata, premierul belgian Charles Michel a declarat ca planul de interzicere pentru patru ani a accesului imigrantilor la ajutoarele sociale este un start gresit si i-a transmis sefului guvernului britanic faptul ca renegocierea (tratatelor UE) "nu va fi usoara".
Iohannis, intalnire cu Cameron la Bruxelles - ce l-a sfatuit pe premierul britanic
Masura de reducere a beneficiilor sociale, despre care David Cameron a spus ca este "o cerinta absoluta" pentru a mentine Marea Britanie in interiorul Uniunii Europene, a fost respinsa si de presedintele roman Klaus Iohannis. Seful statului roman le-a declarat reporterilor dupa intalnirea cu Cameron ca se va opune unei astfel de masuri.
Intrebat daca ar dori ca cetatenii romani ce merg in Marea Britanie sa fie tratati diferit fata de cetatenii britanici in materie de eligibilitate pentru ajutoare sociale, el a raspuns: "Ei bine, evident nu, pentru ca interesul meu suprem este ca romanii sa fie tratati drept cetateni europeni oriunde in Uniunea Europeana".
Totusi, David Cameron s-a simtit oarecum consolat dupa ce Klaus Iohannis a declarat ca imigrantii care urmaresc doar beneficiile sociale fara a avea intentia de a-si gasi un loc de munca constituie o "problema majora".
Mai mult, dupa intalnirile avute cu premierul britanic, omologii sai finlandez Juha Sipila si spaniol Mariano Rajoy au declarat ca nu vor lua in considerare schimbarea tratatelor UE, in ciuda faptului ca David Cameron considera esential acest lucru.
Iohannis se intalneste azi cu Cameron - ce vrea sa-l convinga premierul britanic pe presedinte
Sipila a declarat ca nu este "dornic" sa intre intr-un "carusel" al negocierilor pentru schimbarea tratatelor UE. Purtatorul sau de cuvant a adaugat ca premierul finlandez spera sa fie gasita o alta metoda pentru modificarea regulilor UE, care sa nu presupuna elaborarea principalelor texte juridice, intrucat astfel s-ar deschide o "cutie a Pandorei" ce ar avea ca rezultat formularea de cereri similare si din partea altor state membre.
Diplomati spanioli au spus ca premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat ca si Madridul se opune schimbarii tratatelor UE, transmitandu-i sefului guvernului britanic ca aceasta modificare "nu poate fi facuta".
Downing Street 10 spera ca renegocierea statutului Marii Britanii de membra a UE ar putea fi incheiata in jurul datei Craciunului, deschizand astfel calea pentru un posibil referendum in primavara anului viitor. Totusi, David Cameron trebuie sa obtina acordul tuturor celorlalte 27 de state membre fata de propunerile sale, adauga ziarul citat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲