Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:55

 

Ion Caramitru: „A fi român este o mândrie, nu un complex”

adăugat 21 ianuarie 2011, 07:04, la Cultură • Articol publicat de Vlad Durnea

Ion Caramitru, roman, teatrul national,

Marele actor român Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, a revenit la Chişinău. 

După o pauză îndelungată. Vorba e că, acum câţiva ani, fiind prezent la aniversarea Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), el a „îndrăznit” să spună nişte lucruri despre identitatea noastră care nu au fost pe placul comuniştilor. Ba mai mult, guvernarea lui Voronin a înmânat o notă de protest Ambasadorului României în R. Moldova. 
Luni, 17 ianuarie, Ion Caramitru, fiind acompaniat de vestitul clarinetist Aurelian-Octav Popa, a prezentat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din capitală spectacolul „Dor de Eminescu”. Cu această ocazie, maestrul a acordat un interviu special pentru TIMPUL.

- Bine aţi venit la Chişinău cu acest superb spectacol despre Eminescu. Am observat o nouă abordare a operei poetului…

- Este un spectacol inedit. O variantă nouă în care, pe lângă versurile cunoscute, sunt selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Vorba e că grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces. Perioada mea la Ministerul Culturii a durat patru ani şi a fost între 1996 şi 2000, perioadă în care, ştim cu toţii, se împlineau 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi au fost şi manifestări patronate de către UNESCO. În patru ani de ministeriat, pe lângă alte multe lucruri, cel legat de facsimilarea digitală a manuscriselor lui Eminescu a ocupat locul principal într-o hotărâre de guvern pe care am impus-o.

- Şi ce-a urmat?

- În noiembrie 2000 sosea la Bucureşti aparatul unicat pe care Guvernul României l-a cumpărat prin acea hotărâre de guvern de la singura firmă care-l producea în Germania. Aparatul a fost cumpărat cu banii Ministerului Culturii şi dat în folosinţă Academiei Române, care a terminat recent editarea tuturor manuscriselor lui Eminescu şi le-a scos în biblioteci şi pe piaţă, ceea ce este un mare câştig pentru limba noastră comună, pentru destinul nostru istoric comun şi pentru patronajul eminescian a tot ce înseamnă spiritualitate românească, identitate naţională şi multe-multe alte simboluri cuprinse în acest nume. Tot acea hotărâre aproba şi decizia Ministerului Culturii şi a guvernului de a realiza până la capăt Memorialul „Mihai Eminescu” de la Ipoteşti, locul naşterii poetului. Memorialul funcţionează din 15 ianuarie 2001, când Anul Eminescu s-a încheiat, şi cuprinde în acest moment un muzeu, o aulă de tip universitar, o bibliotecă naţională de poezie, un teatru în aer liber, un minihotel, iar în parcul imens s-au construit 12 căsuţe pentru cei veniţi la studii, au fost restaurate sau amenajate alte obiective memoriale.

- Să înţeleg că facsimilele la care vă referiţi au constituit sursa principală de inspiraţie pentru spectacolul de la Chişinău?

- Exact. Tocmai din aceste izvoare m-am inspirat la realizarea acestui spectacol. Am venit la Chişinău de la Botoşani unde, pe 15 ianuarie, la invitaţia primăriei din localitate am prezentat un spectacol pe versurile celor 19 laureaţi ai Premiului Naţional „Mihai Eminescu” - de la primul premiant, Mihai Ursachi, la Dorin Tudoran. Ultimul, al XX-lea, din acest an, fiind Dinu Flămând.

- Sunteţi directorul Teatrului Naţional. Cum trece trupa peste obstacolele generate de crize - financiară, spirituală? 

- Am avut 500 de angajaţi. În legătură cu criza au fost reduse 99 de unităţi, astfel încât acum suntem 401. Avem trei săli care funcţionează permanent şi a patra - experimentală, unde sunt prezentate spectacole la iniţiativa actorilor din teatru, în cadrul programului „Uşi deschise pentru toţi”. Seară de seară, avem circa 1500 de spectatori. Jucăm câte 20 de spectacole pe săptămână cu sălile arhipline. De altfel, am fost reclamat la oficiul consumatorului pentru faptul că publicul nu poate obţine bilete. Începând cu luna februarie, teatrul va suporta o schimbare fizică importantă. E o lucrare cu bani mulţi care presupune stabilizarea antiseismică a clădirii ce are de suferit o presiune foarte periculoasă din partea unei faţade de 1200 de tone, construită de către Ceauşescu peste teatrul iniţial, după un incendiu care a distrus sala mare şi care i-a permis o intervenţie. Ceauşescu a dorit să lărgească sala mare, făcând pentru el o lojă de dimensiuni gargantuelice. În proiect, această faţadă se desface, sala mare revenind la forma iniţială de 800 de locuri, se consolidează întreaga clădire. Peste trei ani, teatrul va avea şapte săli, inclusiv una pe acoperiş, pentru spectacolele de vară.

- Sunteţi supărat pe Vladimir Voronin?

 

- Categoric, nu. El e supărat pe mine. Reacţia Domniei sale a fost aberantă şi bazată pe iluzie. Din câte ştiu, el a făcut un protest diplomatic - a chemat ambasadorul României, reproşându-i că eu am fost în misiune aici… naţionalism etc. Eu am venit aici la invitaţia UNITEM-ului, ca preşedinte al UNITER-ului. Avem relaţii foarte bune cu UNITEM-ul, m-am simţit onorat şi că am venit cu Gioni Răducanu. Sigur că am răspuns la întrebările jurnaliştilor şi consider că am avut dreptul să spun, ca român, că a fi român este o mândrie, nu un complex. Declaraţiile mele l-au deranjat. Am spus atunci că mi se pare aberant faptul că singura ţară din fostul bloc comunist, în care câştigă alegerile un partid comunist, este R. Moldova. 
Comunismul este o doctrină criminală. Când aud de comunism, mi se ridică părul în cap ca o măciucă. Cei mai ortodocşi comunişti sunt cei mai sălbatici capitalişti de astăzi.

- Ce i-aţi zice lui Vladimir Voronin, dacă ar veni la spectacolul Dvs.?

- L-aş felicita pentru faptul cât de bine vorbeşte româneşte.

- Dar el zice că vorbeşte moldoveneşte…

- Eu când mă duc în Anglia, gândesc englezeşte. Cred că Voronin, atunci când vorbeşte româneşte, gândeşte româneşte, ceea ce este un mare câştig. 
Îi reproşez doar un lucru: după protestul diplomatic, am rămas perplex. M-a făcut beţiv, dar eu nu beau! Am interpretat gestul lui ca pe un avertisment destul de dur. La spectacol însă nu voi avea nimic împotrivă dacă va veni. Poate îl va înţelege pe Eminescu.

- Vă mulţumim pentru interviu. 


Autor: Nicolae Roibu,
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Cultură

Presa franceză despre Valentina Naforniță: O zi din viața unei primadone
O publicație franceză a realizat un reportaj despre soprana Valentina Naforniță. Jurnaliștii de la info.arte.tv au stat o zi întreagă la Opera din Viena cu interpretă originară din Moldova și au aflat ce se ascunde în spatele unei primadone.
Jurnaliștii francezi au încercat să pătrundă în viața primadonei și să afle [...] mai mult
(Video) Dansând pe străzile din Moldova. Trupă din Los Angeles a filmat un clip extraordinar la noi
Regizorul Noaz Deshe, cunoscut pentru producția sa „White Shadow”, a filmat un clip extraordinar în Republica Moldova pentru trupa indie folk din Los Angeles, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.
Acesta comentează cele văzute aici: „În afara, Chișinăului, capitala Republicii Moldova, timpul stă pe loc – [...] mai mult
(VIDEO) ȚURCA UN JOC CARE TRĂIEȘTE DOAR ÎN AMINTIRI
Oina,Trânta și Țurca sunt sporturi tradiționale moldovenești.  Sporturi care în ultimele deceneii rămân doar în amintirile moldovenilor. Despre dispariția unuia dintre aceste jocuri,  în special țurca a încercat să afle echipa BTV, care s-a deplasat într-un sat din raionul [...] mai mult
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei. Ce nu e bine să faci azi
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 [...] mai mult
UE ne oferă PATRU MILIOANE de euro. Care domeniu va dispune de investiții

Pe parcursul următorilor trei ani, Uniunea Europeana va oferi 4,2 milioane de euro pentru domeniul culturii, în cadrul Programului Parteneriatului Estic în Cultură și Creativitate.
Programul a fost lansat în luna iunie de către Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele culturale și creative în munca lor pentru dezvoltarea [...] mai mult
(VIDEO) Am ascultat de nenumărate ori această piesă consacrată, însă niciodată într-o asemenea interpretare.
Când vine vorba de o asemenea piesă consacrată, un aranjament instrumental special poate fi o provocare pentru orice muzician. Chitara este de departe instrumentul la care se pot realiza aranjamente muzicale de o rară frumuseţe, bogate în expresivitate şi originalitate. Este şi cazul acestui chitarist talentat care menţinând linia [...] mai mult
(video, foto) Dan Bălan și Tany Vander s-au reunit într-un concert grandios la Soroca
Renumitul interpret Dan Bălan a susținut  un concert grandios în Soroca. Alături de acesta a urcat pe scenă și Tany Vander. Piața Libertății din oraș a fost arhiplină, peste 10.000 de oameni au venit pentru a fredona alături de interpret pisele emblematice ale acestuia.
De asemenea, în concert au mai evoluat și formația Catharsis, [...] mai mult
(VIDEO) Cum arată cel mai nou CLIP de promovare a BRAŞOVULUI
Pe 24 iunie, a fost postat pe You Tube un nou clip de promovare a oraşului Braşov, care a ajuns în prezent la aproape 58.000 de vizualizări, potrivit capital.ro.
Clipul durează 3 minute şi 32 de secunde, şi reprezintă rezumatul a trei săptămâni de filmări. Povestea şi istoria oraşului este narată în limba engleză. Mai multe detalii [...] mai mult
Dan Bălan va susține un concert de EXCEPȚIE la Soroca
Renumitul interpret Dan Balan revine în R. Moldova pentru a susține un concert la Soroca.
Evenimentul este organizat pentru susținerea candidatului liberal-democrat, Victor Său, la primăria orașului.
Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Soroca. Informația [...] mai mult

randat în 	0.1718 secunde