Ion Varta: Primul volum al Enciclopediei Moldovei trebuie reeditat
adăugat 09 octombrie 2009, 09:46, la Social
Primul volum al Enciclopediei Moldovei, apărut recent, este compromis prin redactarea textelor scrise de savanţi, de către Victor Stepaniuc, unul din liderii comunişti. Stepaniuc a făcut un singur an la facultatea de istorie, dar a reuşit să devină doctor în ştiinţe istorice şi să se implice masiv în activitatea Academiei de Ştiinţe a R. Moldova (AŞM). Declaraţia aparţine lui Ion Varta, doctor în istorie, şef al Direcţiei Istorie Modernă a Institutului de Istorie, Stat şi Drept (IISD) al AŞM, făcută în cadrul emisiunii „Rostul zilei" de la postul de radio „Vocea Basarabiei".Potrivit lui Varta, din cauza lipsei de verticalitate a preşedintelui AŞM, Gheorghe Duca, a fost periclitată reuşita proiectului editării Enciclopediei Moldovei. Cenzura impusă de guvernarea comunistă în general, şi a lui Stepaniuc în particular, precum şi autocenzura „slugilor" de la AŞM, au condus la compromiterea unui proiect de o atare anvergură. Istoricul este sigur că primul volum al Enciclopediei Moldovei trebuie reeditat după o redactare minuţioasă a savanţilor. La momentul actual, colaboratorii AŞM pregătesc o amplă recenzie la acest volum, considerat de ei un rateu.
În replică, directorul IISD, Ion Jarcuţchi, a declarat că primul volum s-a născut în chinuri, inclusiv din cauza dicuţiilor controversatre cu Stepaniuc. „Am reuşit să-l convingem pe Stepaniuc să accepte articolul despre limbă, iar controversele cu el referitoare la perioada 1918-1940 au fost aplanate de Gheorghe Duca, care a propus să fie publicate 3-4 opinii despre această perioadă. La momentul cela era unica ieşire pentru ca volumul să iasă de sub tipar".Î
ntr-o lucrare ştiinţifică cum este Enciclopedia Moldovei nu se admit opinii diverse, dar se dă argumentul ştiinţific, a spus Ion Varta. Potrivit lui, un alt proiect compromis al AŞM este editarea Istoriei Moldovei în cinci volume. Membrii colectivului de autori au fost selectaţi pe bază de loialitate faţă de regimul comunist. În consecinţă, mai mulţi cercetători ştiinţifici valoroşi de la Institutul de Istorie au fost marginalizaţi, nefiind incluşi în echipa de autori ai acestei lucrări.Ultima enciclopedie a R.Moldova a fost editată în anii 70 ai secolului trecut. Are opt volume, se numeşte Enciclopedia Sovietică Moldovenească şi rămâne până în acest moment cea mai mare lucrare enciclopedică dedicată Republicii Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲