Javier Solana: Este important ca România să ajute la consolidarea Moldovei
adăugat 15 aprilie 2008, 19:15, la Social
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Javier Solana, încurajează "axa" Bucureşti - Chişinău. Într-un interviu acordat, astăzi, 15 apilie, ziarului românesc Evenimentul Zilei, Solana a afirmat că România ar trebui să fie un aliat tot mai apropiat al Republicii Moldova, în drumul Chişinăului spre Europa, iar istoria comună ar putea deveni nu "frâna", ci "motorul" cooperării.Întrebarea referitoare la Republica Moldova din interviul acordat de către Javier Solana ziarului Evenimentul Zilei:
Aţi declarat presei ruse că Republica Moldova nu are şanse să adere la Uniunea Europeană. România, în schimb, sprijină ideea unui viitor al Moldovei în UE. Cum caracterizaţi avântul Bucureştiului în această problemă: raţional sau, mai degrabă, patriotic, dată fiind istoria comună?
Moldova nu este niciun candidat, nicio ţară în creştere, iar relaţiile ei cu Uniunea Europeană sunt dezvoltate în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV). PEV nu priveşte extinderea, dar nici nu împiedică acest drept. După cum ştiţi, chestiunea lărgirii Uniunii Europene continuă să fie în dezbatere, însă nu au fost luate decizii clare în această privinţă. Moldova este un vecin-cheie şi partener al UE şi dorim să dezvoltăm această relaţie. În mare măsură, acest lucru va depinde de Moldova şi de reformele pe care este dispusă să le facă. Aş vrea să încurajez guvernul moldovean să se străduiască să implementeze o agendă de reforme economice şi politice bine definită. Uniunea Europeană este partenerul Moldovei în această tentativă, dar guvernul de la Chişinău trebuie să ocupe locul şoferului. Aceste reforme sunt fundamentale şi în privinţa rezolvării conflictului transnistrean. Un eventual succes ar încuraja ipoteza reunificării în acea regiune. Cât priveşte poziţia României în această problemă, este important ca relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău să se dezvolte într-o direcţie pozitivă. Aveţi multe legături istorice. Sunteţi vecini. Deşi istoria este importantă, este vital totuşi să vă concentraţ şi pe momentul actual şi pe clădirea unui viitor. Este important ca România să ajute la consolidarea Moldovei. Propria experienţă în transformarea societăţii vă poate fi de mare folos în relaţia cu vecinii.
Javier Solana a adresat Chişinăului un apel pentru accelerarea reformelor: "Aş vrea să încurajez guvernul moldovean să se străduiască să implementeze o agendă de reforme economice şi politice bine definită. Uniunea Europeană este partenerul Moldovei în această tentativă, dar guvernul de la Chişinău trebuie să ocupe locul şoferului" relatează agenţia de presă NewsIn . El a spus că "aceste reforme sunt fundamentale şi în privinţa rezolvării conflictului transnistrean", pentru că "un eventual succes ar încuraja ipoteza reunificării în acea regiune".
Republica Moldova, alături de Ucraina, Maroc şi Israel, se numără printre statele care şi-au îndeplinit cel mai bine Planul de Acţiuni semnat cu UE în cadrul politicii de vecinătate, a apreciat Comisia Europeană într-un raport dat publicităţii la 3 aprilie care a evaluat progresele înregistrate de Republica Moldova în realizarea Politicii de Vecinătate în 2007. Comisia a publicat rapoartele de progres pentru toate cele 12 ţări incluse în politica de vecinătate.
Raportul remarca însă şi unele aspecte care au rămas deficitare. "Transpunerea în viaţă a legislaţiei adoptate, realizarea efectivă a reformelor rămâne o provocare. Acest lucru este valabil mai ales în domeniul reformei justiţiei, luptei împotriva corupţiei, la fel ca şi în asigurarea libertăţii presei şi îmbunătăţirea mediului de afaceri şi climatului investiţional", se spune în document.
UE este dispusă să iniţieze cu Republica Moldova negocierile pentru un nou cadru al relaţiilor - un acord adaptat la interesele Republicii Moldova, care să ofere mai mult decât actualul Acord de Parteneriat şi Cooperare, pe cale să expire, a declarat Paolo Berizzi, prim-secretarul Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău. El a precizat că nu se pune problema extinderii UE sau oferirii unei perspective de asociere, ci a "aprofundării şi consolidării relaţiilor". Conţinutul viitorului document bilateral, la fel ca şi perspectiva începerii tratativelor, vor fi decise de Comisia Europeană în comun cu autorităţile de la Chişinău, a mai spus Paolo Berizzi la începutul lunii aprilie.
Javier Solana s-a născut la Madrid, Spania pe 14 iulie 1942.
- Doctor în fizică, profesor la Universitatea "Complutense, din Madrid.
- Membru al Parlamentului Spaniol din 1977
- Ministru al culturii, între decembrie 1982 şi iulie 1988 > Ministru al educaţiei şi ştiinţei, iulie 1988-iulie 1992
- Ministru al afacerilor externe, iulie 1992- decembrie 1995
- Secretar general al NATO, decembrie 1995- octombrie 1999
- Secretar general al Consiliului Europei şi înalt reprezentant pentru politica comună externă şi de securitate, începând de pe 18 octombrie 1999.
Vor mai gasi pricini si interpretari de nu suntem europeni
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲