
Lansare volum "Note diplomatice maghiare"
adăugat 20 noiembrie 2008, 12:33, la Social

LUNI 24 NOIEMBRIE 2008, ORELE 14:00
La lansarea volumului "Problema transilvana reflectata in notele prezentate de Delegatia maghiara la Conferinta de Pace de la Paris(1920). Editie critica", realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National, care va avea loc la Biblioteca Municipala "Mihail Sadoveanu", sala "Mircea Eliade".
Volumul contine o serie de documente inedite cum ar fi argumentatia maghiara de la Conferinta de Pace de la Paris ca si stenogramele ministrilor de Externe ai Marilor Puteri si lupta lui I.I.C. Bratianu pentru a obtine recunoasterea Romaniei Mari.
Invitat special: Academician Florin Constantiniu
Studiu introductiv
Incheierea primei conflagratii mondiale si prefigurarea unei noi geografii politice a fostului spatiu austro-ungar au determinat diplomatia maghiara sa elaboreze o argumentatie care sa demonstreze necesitatea mentinerii unitatii "vechiului teritoriu al Coroanei Sfantului Stefan". Argumentele invocate in acest sens au fost extrem de complexe, printre ele regasindu-se teorii care au suscitat si suscita inca vii dezbateri intre istoricii romani si maghiari.
Documentatia, prezentata Conferintei de Pace de la Paris la 16 ianuarie 1919 si ulterior publicata sub titlul "Les negociations de la paix hongroise. Compte-rendu sur les travaux de la délégation de paix de Hongrie à Neuilly sur Seine de janvier à mars 1920 ", cuprinde si « Nota VIII referitoare la problema Transilvaniei » insumand motivatia relativa la drepturile Ungariei fata de aceasta provincie. Ca raspuns la argumentele invocate, Alexandre Millerand, presedintele Conferintei Ambasadorilor, inainteaza scrisoarea de trimitere din 6 mai 1920 in care se subliniaza ca « daca rezultatul acestui studiu nu va fi de acord in liniile sale esentiale cu contra-propunerile formulate de catre delegatia ungara este pentru ca Puterilor Aliate li s-a parut imposibil sa adopte punctul de vedere al acestei delegatii."
Delegatia romana la Conferinta de Pace de la Paris raspunde pretentiilor maghiare prin memoriul sau din 20 februarie 1920 precum si prin scrisoarea comuna a delegatiilor Romaniei, Cehoslovaciei si Regatului sarbo-croato-sloven din 24 februarie 1920. Ambele documente se raporteaza doar la unele aspecte considerate relevante din documentatia maghiara, fara a realiza o analiza de detaliu a acesteia.
Nedorind sa imprimam un caracter polemic abordarii noastre ne vom referi totusi la cateva argumente invocate de delegatia maghiara dintr-o «perspectiva romaneasca » asa cum se desprinde ea din istoriografia dedicata subiectului.
Exista suspiciunea crescanda ca vaccinarea impotriva bolilor relativ inofensive ale copilariei este responsabila de cresterea dramatica a bolilor autoimune, crestere aparuta dupa introducerea vaccinarii in masa a copiilor.
E vorba de boli de temut, ca leucemia, cancerul, artrita reumatoida, scleroza multipla, boala Lou Gehrig, lupusul eritematos si sindromul Guillain-Barre. O boala autoimuna poate fi definita simplu ca o situatie in care mecanismele de aparare ale organismului nu pot face distinctia intre invadatorii straini si propriile tesuturi si, in consecinta, isi distruge propriile structuri. Am dat oare oreionul si pojarul pe cancer si leucemie ?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲