Lansarea Proiectului: fărşeroţii, moscopolenii şi meglenoromânii – valorificarea on-line a patrimoniului lor cultural
adăugat 22 iunie 2011, 13:59, 16:59 la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Asociaţia Bibliotecarilor şi Documentariştilor din România (ABIDOR), prin preşedintele ei, dr. Florin Rotaru si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni au incheiat, in data de 25 mai 2011, un Contract de finanţare nerambursabilă pe perioada 14 mai -31 octombrie 2011 în valoare de 35.000 lei, obiectivul acestuia fiind realizarea proiectului “Fărşeroţii, moscopolenii şi meglenoromânii – valorificarea on-line a patrimoniului lor cultural”.
Coordonatorul principal al proiectului este d-na prof. univ. Adina Berciu. Coordonatorul adjunct este d-na lector dr.Octavia Luciana Porumbeanu (Madge)
La realizarea proiectului vor mai colabora: dr.Virgil Coman,directorul Serviciului Judetului Constanta al Arhivelor Nationale,Lector dr. Dorin Lozovanu din Chisinau,prof.univ.dr.Rodica Tantau,dr.Maria Magiru,director al Muzeului de Arta si Etnografie din Constanta,prof.univ.dr. Radu Baltasiu,Marian Craciun,director al Departamentului pentru consiliere universitara din Universitatea Bucuresti,cercetator principal dr.Iulia Wisosenschi,Institutul de Etnologie si Folclor” Constantin Brailoiu” din Bucuresti, şi d-na Daniela Soros, expert comunicare,director al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni.
Despre proiect
Informaţiile referitoare la aromânii (fărşeroţi şi moscopoleni) din Albania şi la meglenoromânii din Grecia şi Republica Macedonia din perspectiva etnografică, sociologică şi culturală sunt destul de restrânse. Se va investiga realitatea, pe teren, cu privire la comunitatea aromânilor din Albania si Grecia. Informatii privind patrimoniul mobil si imaterial al fărşeroţilor, meglenoromânilor, moscopolenilor şi modalitătile de prezervare al acestuia de asemenea nu s-au realizat şi nu s-au publicat până in prezent. In consecinta, se va investiga realitatea din teren, respectiv comunitatea aromânilor din Albania si Grecia precum si aceea a meglenoromanilor.
Printre obiectivele proiectului se numără realizarea unui Portal web cu conţinut specific referitor la valorile patrimoniale aromâneşti (fărşerote ,moscopolene şi meglenoromâne) din Albania, Grecia şi Republica Macedonia care să cuprindă elemente identitare de patrimoniu mobil şi imaterial; alcătuirea unui Repertoriu de valori ale patrimoniului cultural mobil si imaterial fărşerot,moscopolean si megelenoromân, existent in prezent in Albania, Grecia, Republica Macedonia şi România, care va fi inclus in Portalul web pe care il vom realiza. De asemenea, organizarea de nuclee muzeale in localităţile din Albania care concentrează un număr insemnat de fărşeroţi si moscopoleni, aceste nuclee având drept scop prezervarea componentelor de patrimoniu mobil şi imaterial al fărşeroţilor şi moscopolenilor; dar şi realizarea unui studiu (cca 250 p.) şi a unor Hărţi privind situaţia identitară a aromânilor (fărşeroţi şi meglenoromâni) din Albania, Grecia, Republica Macedonia şi România.
Un astfel de studiu - care va fi realizat cu o echipă interdisciplinară de cercetători ai problemelor - se impune şi este utilă nu numai aromânilor din România sau celor din Peninsula Balcanică, dar şi unor departamente şi instituţii care se află in cadrul: Ministerului Culturii şi al Patrimoniului, Ministerului Afacerilor Externe, Muzeului Ţăranului Român, Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”. Crearea unei prime versiuni a Portalului web de cultură şi civilizaţie aromânească - pentru inceput, accentul căzând cu preponderenţă pe latura patrimoniului mobil şi imaterial - va constitui un lucru deosebit de important, cu atât mai mult cu cât nu există in prezent un Portal referitor la această problemă. Toate elementele patrimoniale depistate şi inregistrate (filmate, fotografiate, scanate etc.) in urma investigatiilor realizate de membrii echipei in muzee, arhive, biblioteci, sau pe teren vor fi postate in Portalul web, care va putea fi accesat la nivel international, ceea ce va constitui o mare realizare in domeniul cultural.
De asemenea, aromânii din Albania si meglenoromânii din Grecia şi Republica Macedonia vor beneficia cel mai mult de investigaţia noastră, fiind informaţi asupra valorilor patrimoniale mobile şi imateriale, dar sugerându-li-se si soluţiile de păstrare şi de transmitere a acestora generaţiilor viitoare, ca un element fundamental in păstrarea identităţii lor comunitare aromâneşti.
Nucleele muzeale etnografice vor contribui din plin la prezervarea elementelor identitare aromânesti chiar in centrul comunităţilor aromânesti din Peninsula Balcanică. De asemenea, prin Portalul ce urmează a fi creat, accesibilitatea instituţiilor europene (şi nu numai) la problematica aromânească va fi accentuată şi va duce la clarificarea numeroaselor probleme actuale ale aromânilor.
Portalul, prin materialele care vor fi incluse in acesta, va schimba, cu siguranţă, imaginea despre aromânii din Peninsula Balcanică şi va contribui la o mai corectă intelegere a problemelor acestora, de către conducătorii statelor in care aceştia locuiesc.Pe de altă parte vor contribui şi la o mai bună inţelegere a istoriei şi a problemelor etnice şi lingvistice chiar de către comunităţile aromâneşti.
Coordonatori proiect/persoane de contact
Prof. Dr. Adina Berciu ( adina_berciu2002@yahoo.com; 0723514486)
Lector Dr. Octavia-Luciana Porumbeanu Madge ( octavialuciana@yahoo.com)
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲