Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:24

 

Liderii fostei opoziţii sunt siguri de viitorul democratic al R. Moldova. Sondaj Info-Prim Neo

adăugat 03 august 2009, 11:31, la Alegeri 2009

Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Liberal (PL), Partidului Democrat (PD) au decis, în după-amiaza zilei de duminică, 2 august, constituirea unei coaliţii în noul Parlament. Deşi aflat peste hotarele ţării, liderul Partidului “Alianţa Moldova Noastră” (AMN) a confirmat participarea la telefon. În ajun, liderii acestor formaţiuni au declarat că iau o pauză pentru week-end, dar duminică, la prânz, s-au intâlnit, într-un restaurant din afara oraşului pentru a continua discuţiile despre formarea guvernării democratice, transmite Info-Prim Neo.

Liderii partidelor democratice au anunţat că negocierile vor continua şi că deocamdară nu s-a discutat partajarea funcţiilor în stat. Anterior, PLDM, PL şi AMN au exclus orice fel de alianţă cu Partidul Comuniştilor, iar Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a declarat că nu acceptă o colaborare bilaterală cu PCRM.

Liderii fostei opoziţii s-au arătat optimişti şi în ajun

În discuţiile cu reporterul agenţiei, liderii PLDM, Vlad Filat, PL, Mihai Ghimpu, şi vicepreşedintele AMN, Iurie Colesnic, au declarat că schimbarea dorită de alegători va fi asigurată de o coaliţie în formula 3 + 1 (PLDM - PL - AMN + PD). Întrunirea de vineri, 31 iulie, a celor patru lideri a fost marcată de acceptul tuturor de a forma o alianţă democratică după negocierile necesare în acest sens, inclusiv referitoare la constituirea instituţiilor legislative şi executive ale statului.

Declarându-se optimişti în eventuala creare a coaliţiei, ei au spus că simt deja povara responsabilităţii ce le revine în relansarea unei vieţi normale întro ţară devastată de guvernarea comunistă.

Mihai Ghimpu spune că lucrutile merg spre bine, sunt anunţate intenţii bune, nobile din partea a 4 formaţiuni privind constituirea unui un stat de drept şi democratic, unde cetăţenii se vor simţi bine, unde vor trăi cu speranţa în ziua de mâine.

„Sper că cei din PD vor traduce în viaţă declaraţiile lansate în campanie. La rândul nostru, noi am demonstrat că ştim să respectăm angajamentele asumate ca să opunem rezistenţă maşinăriei diabolice a lui Voronin. Este important să lăsăm emoţiile la o parte, să muncim cu pricepere în interesul cetăţeanului, avem o mare deschidere din partea partenerilor occidentali”, a spus Vlad Filat.

Iurie Colesnic a declarat că apariţia lui Lupu a fost fulgerătoare, programul PD este apropiat de cel al AMN. Dacă se va reuşi implementarea acestor programe, vor fi depăşite şi problemele economice. „Toţi patru avem o poziţie comună. Documentele care urmează să fie semnate vor conţine toate principiile la care ţine fiecare formaţiune”, spune Colesnic.

Aprecieri pentru campania trecută şi scorul obţinut

Liderul PL, Mihai Ghimpu spune că a fost o campanie dură, bazată pe minciună, frică, cumpărări de voturi, intimidări, etc. El susţine că PL n-a urmărit scopul acumulării mai multor mandate, prioritar fiind cel de a nu permite comuniştilor să obţină rezultate mai mari ca data trecută. „E o victorie a opoziţiei unite şi a PD, puteam să avem mai multe mandate, dar comuniştii au furat cel puţin vreo 5-6 mandate de la studenţi. În pofida politicii masive de denigrare din parte PCRM, faptul că am menţinut 15 mandate este benefic”, spune Ghimpu.

Şi Vlad Filat susţine că scopul principal a fost debarcarea comuniştilor. „Numărul mandatelor este rezultatul muncii cetăţenilor R. Moldova, rezistenţa pe care am demonstrat-o se datorează lor. Noi am obţinut o vicotrie în care puţină lume a crezut, având în vedere situaţia în care am activat. Campania a fost grea, dar ne-a permis să ajungem într-o situaţie care ne oferă perspectivă. Noi avem o responsabilitate enormă şi aceasta ne va impune să asigurăm cetăţănilor o viaţă demnă, să punem statul să lucreze în slujba lor”.

Vicepreşedintele AMN, Iurie Colesnic, spune că formaţiunea era sigură că opoziţia unită va acumula în jur de 40 de mandate. Ideea era de a obţine o participare mai activă a electoratului şi, ca rezultat, altă repartizare a voturilor, în condiţiile în care în calitate de concurent electoral a apărut PD cu Marian Lupu în frunte. „Totodată, să nu uităm că lovitura principală a comuniştilor a fost îndreptată împotriva lui Urecheanu”, spune vicepreşedintele AMN.

Referindu-se la Marian Lupu, cei trei lideri au declarat că este nevoie de încredere, nu de scenarii ipotetice de trădare. „Dorim ca societatea să ne transmită la toţi 4 un mesaj optimist, să înţeleagă că unica şansă pentru R.Moldova este crearea acestei coaliţii”, a spus Filat. Colesnic a adăugat că există deja un argument – ineficienţa anului 2005 şi că Lupu nu trebuie etichetat ca un potenţial trădător.

Ce pretind să facă noii guvernanţi

Ghimpu, Filat şi Colesnic s-au arătat hotărâţi să pună în aplicare promisiunile enunţate în timpul celor două campanii electorale din anul curent, începând cu prezentarea unui raport privitor la situaţia politico-econimică şi socială a R. Moldova ca rezultat al guvernării comunsite de opt ani. Printre priorităţi ei anunţă reabilitarea statului de drept, instituirea supremaţiei legii, eradicarea sărăciei şi relansarea economiei, crearea unei atmosfere de unitate în societate. Lideri liberali se arată preocupaţi revenirea la normal şi în redistribuirea puterii în stat. Potrivit lor, preşedintele ţării va decide doar ceea ce îi revine în conformitate cu Constituţia şi în nici un caz nu va fi concomitent şi preşedintele unui partid.

Ei nu exclud că şeful statului ar putea deveni o personalitate marcantă din afara formaţiunilor politice. Cei 3 lideri au mai spus că oamenii profesionişti şi nepătaţi pot să nu-şi facă griiji că odată cu schimbarea guvernării îşi vor pierde funcţiile.

MIhai Ghimpu, Vlad Filat şi Iurie Colesnic au afirmat că obiectivele principale ale viitoarei guvernări se vor baza pe interesul naţional al R. Moldova şi pe necesitatea de a asigura drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor, indeferent de opţiunile lor politice, confesionale şi de apartenenţa etnică.
Ei se arată siguri că odată cu începerea funcţionării guvernării democratice, ţara va fi ajutată de Occident, în Moldova vor reveni instituţiile financiare internaţionale.

Vlad Filat spune că partidele democratice deja sunt asigurate în sprijin enorm, Europa are un interes imens ca în vecinătatea sa să existe stabilitate, să nu fie sărăcie, să fie asigurată zona de securitate la frontieră. „Banii nu veneau din Occident pentru că comuniştii n-au ştiut să-i gestioneze şi i-au furat”, a spus Filat. El afirmă că noua guvernare va majora în mod sigur pensiile şi salariile.

Liderii noii coaliţii îşi doresc crearea unei vieţi mai bune pentru toată populaţia, indiferent de naţionalitate, consolidarea societăţii dezbinate de către comunişti. „Vrem un stat care lucrează pentru cetăţean, indiferent de naţionalitate, dar nu pentru clan”, a spus Ghimpu.

O altă prioritate a noii guvernări este îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova, Bruxellesul, Bucureştiul, cu alte state.

Autor: Info-Prim Neo
Sursa: www.info-prim.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Alegeri 2009

Voronin, SIS, 7 aprilie, audieri
Ex-preşedintele ţării şi ex-şeful SIS vor fi audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie
Ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin şi ex-şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, vor audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie 2009, transmite Info-Prim Neo. Acest lucru a devenit cunoscut după audierile la care a fost supus în seara zilei de marţi, 19 ianuarie, Vladimir Botnari, fostul comisar [...] mai mult
Sindicaliştii îl ameninţă pe Filat şi alianţa de guvernare
Consiliul Sindicatului Angajaţilor din Învăţământ şi Educaţie „Viitorul” se declară nemulţumit de modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Reprezentanţii sindicatului spun că modificările sunt în detrimentul angajaţilor din sistemul educaţional şi invită Guvernul la negocieri, pentru [...] mai mult
Voronin, Papuc
Voronin confirma: “Papuc de sine statator nu a facut nimic”
Liderul Partidului Comunistilor, fostul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, confirma ca toate actiunile intreprinse de politie in timpul protestelor din 7 aprilie au fost coordonate cu conducerea tarii.
“Toate actiunile au fost coordonate cu toata conducerea tarii. Papuc de sine statator nu a facut nimic”, [...] mai mult
Rezultate parţiale, Ianucovici 36%, Timoşenko 25%, turul II, alegeri Ucraina
Rezultate parţiale: Ianucovici (36%) şi Timoşenko (25%) se vor confrunta în turul II al alegerilor prezidenţiale din Ucraina
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 75% dintre buletinele de vot. Victor Ianucovici a acumulat 35,96% dintre voturile alegătorilor, iar Iulia Timoşenko - 24,68%.  
 
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 60% dintre buletinele de vot. Liderul Partidului Regiunilor, aflat în opoziţie, a acumulat 36,38% dintre [...] mai mult
Sedinta speciala, Senatul Romaniei, Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Sedinta speciala a Senatului Romaniei pentru a dezbate Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Senatul Romaniei se va reuni, azi dimineata, pentru a dezbate proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, semnat pe 13 noiembrie 2009.
Biroul Permanent al Senatului a decis, in aceasta dimineata, convocarea unei sedinte care se va desfasura joi, intre orele 9:00 – 9:30, [...] mai mult
Ambasada Rusiei la Chisinau, sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata Cativa lucratori ai Ambasadei Rusiei la Chisinau au instalat marti o portiune de sarma ghimpata pe gardul reprezentantei diplomatice, relateaza Unimedia, care nu ofera detalii despre motivele acestei actiuni, precizeaza NewsIn. In acest context, Unimedia reaminteste ca Guvernul [...] mai mult
2009 un an al Schimbărilor, un an al iluziilor pierdute
În 2010 vom înţelege dacă a fost anul 2009 un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute
„Anul 2010 va fi pentru R. Moldova un an al deciziilor fundamentale de aceea va fi marcat de la un capăt până la altul de un şir de riscuri şi provocări politice. Anume anul 2010 ne va răspunde la întrebarea ce a fost anul 2009 - un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute.” Declaraţia aparţine editorialistului Constantin [...] mai mult
Vladimir Ţurcan, Ex-comunistul, proiect "netradiţional"
Ex-comunistul Vladimir Ţurcan va lansa un proiect "netradiţional"
Fostul deputat comunist, Vladimir Ţurcan, îşi va lansa propriul proiect politic într-o săptămână. Acesta a declarat, pentru jurnaltv.md, că este urmat şi de alţi colegi care au părăsit fracţiunea Partidul Comuniştilor la începutul lunii decembrie 2009.Ex-deputatul comunist şi actualul deputat neafiliat, Vladimir Ţurcan, susţine [...] mai mult
Fiti patrioti, basescu felicitari de anul nou evelion
BASESCU: LA MULTI ANI, tuturor romanilor! Iubiti-va tara! Fiti patrioti! Sunteti puternici!
"La multi ani, romani din interiorul si din afara frontierelor Romaniei", si-a inceput presedintele Traian Basescu mesajul de Anul Nou catre romani, transmis de la Sinaia, unde se afla in aceste zile seful statului. 2009 a fost un an dificil, in care peste Romania a trecut criza globala, care "ne-a afectat, dar nu ne-a ingenuncheat", am avut parte [...] mai mult
Anul Nou
Anul Nou - o sărbătoare a noilor speranţe, marcată de vechi obiceiuri
Anul Nou, un moment dedicat începuturilor, veseliei, optimismului, echilibrului şi speranţei de mai bine, este sărbătorit în toată lumea prin diferite obiceiuri, unele păstrate de mii de ani şi transmise din generaţie în generaţie.
 
Anul Nou, în multe zone din Europa, este asociat cu superstiţii şi preziceri . De exemplu, [...] mai mult

randat în 	0.0526 secunde