Limba de stat în Basarabia ar putea fi „româna”, dreptul de vot ar putea fi exercitat de la vârsta de 16 ani şi Constituția ar putea conține și un articol care s-ar numi „Integrare Europeană”
adăugat 09 februarie 2010, 17:10, la Social
O serie de modificări în Constituție au fost propuse spre aprobare Comisiei pentru revizuirea Constituției, astăzi, 9 februarie, de către grupul de lucru al prezentei Comisii.
Mai mult, legea fundamentală ar putea prevedea ca statul să apere drepturile cetățenilor care se află atât pe teritoriul țării, dar și peste hotarele ei. La fel, noțiunea de „sat” ar putea fi înlocuită cu cea de „comună”.
Potrivit unui alt articol modificat, reținerea unei persoane nu va putea dura mai mult de 24 de ore, iar arestarea preventivă nu poate depăși 30 de zile.
Alte modificări, pe care le-ar mai putea conține noile modificări din legea fundamentală:
- Difuzarea informației despre viața privată a unei persoane fără consimțământul acesteia este interzisă,
- Limba de stat ar putea fi româna sau limba de stat ar putea fi stabilită prin lege organică,
- Dreptul la ocrotirea sănătății ar putea fi compeltat cu prevederi ce ar garanta și dreptul la primirea gratuită a ajutorului medical urgent,
- Dreptul la asociere ar putea conține toate formele de asociere.
Constituția ar putea conține și un articol care s-ar numi „Integrare Europeană”
„În urma semnării Tratatului de la Lisabona Republica Moldova va avea nevoie de un asemenea articol”. Prin aceasta se explică intenția Grupului de lucru al Comisiei pentru reviziurea Constituției, de a introduce în Constituție un articol care se referă la integrarea europeană. Anunțul a fost făcut astăzi, 9 februarie, în cadrul ședinței de lucru a Comisiei pentru revizuirea Constituției.
Astfel, articolul "Integrare Europeană" din Constituția Republicii Moldova va avea 2 alineate și anume:
(1) În scopul promovării stabilității, securității și bunăstării poporului, modernizării țării sub aspect politic, economic și social, Republica Moldova promovează politici de integrare în Uniunea Europeană, politici întemeiate pe principiile și normele unanim recunoscute ale dreptului internațional.
(2) În cadrul cooperării reciproce avantajoase ale structurii Uniunii Europene, ce va permite includerea țării într-un sistem de stabilitate și prosperitate, în care guvernează valorile democratice și respectul pentru libertățile fundamentale ale omului, Republica Moldova poate delega unele competențe prin ratificarea de către Parlament a tratatului de aderare.
Precizăm că după aprobarea modificărilor de către Comisia pentru revizuirea Constituției, aceasta urmează să înainteze Parlamentului, pentru aprobare, proiecte de hotărâre în acest sens.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲