Liste pline cu decedaţi şi emigranţi
adăugat 14 aprilie 2009, 09:06, la Social
Marţi dimineaţă Ziarul de Gardă a anunţat pe www.garda.com.md ca oricine cunoaşte şi vrea să declare un caz de fraudă, să ne anunţe prin e-mail sau la telefon. Ceea ce a urmat a fost fantastic: în doar o oră s-au adunat mai multe zeci de mesaje. Iniţial am intenţionat să verificăm şi să investigăm fiecare caz de fraudă semnalat. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în centrul Chişinăului ne-a răpit timpul, dar şi ne-a izolat de autorităţile publice care ar fi putut să ne dea un răspuns despre aceste fraude. Telefoanele oficiale nu au mai răspuns, site-urile oficiale nu au mai funcţionat. Prezentăm mai jos o scurtă descriere a unei părţi dintre semnalalele pe care le-am primit. Nu dăm numele persoanelor şi ale secţiilor de votare, ca să nu fie spălate urmele fraudelor. Ne vom ocupa de elucidarea acestor cazuri în zilele următoare. De asemenea, solicităm toate persoanele care cunosc cazuri de fraudă — să ni le comunice: 23-44-38Sunt Alexandru Bâtlan. Am votat la Pârâta, Dubăsari. Nu mi s-a aplicat pe fişa din buletinul de identitate ştampila respectivă. Probabil aşa s-a procedat şi cu alţii, şi atunci — oamenii ar fi putut să voteze şi în alte părţi, pe liste suplimentare.
Suntem un grup de persoane de la Pârâta, Dubăsari. La 5 aprilie la Pârâta nu s-a aplicat ştampila votat în fişa de însoţire a buletinului de identitate. Foarte mulţi oameni nu au primit această ştampilă. Observatorii au văzut acest lucru.
Sunt Veaceslav Ouş din Chişinău, dar în prezent îmi fac studiile în Japonia. Vă sun de aici de la Răsărit, pentru că mama mea a decsoperit că eu am votat, după listele persoanelor cu drept de vot. Mama mea a mers duminică la staţi de votare şi a descoperit în listele de vot că în dreptul numelui meu era semnat că am primit buletinul şi am votat. Ea a întrebat ce înseamnă asta, căci eu sunt în Japonia, dar i s-a spus că e o mică greşeală, că altcineva a semnat din greşeală. Şi mai rău, mama a descoperit că şi tatăl meu, care a decedat cu câteva luni în urmă, este tot acolo, tot cu semnătura votat. Deşi a cerut ca tata să fie eliminat din listă, cei de la Niroul electoral au bruscat-o. Vă dau adresa biroului electoral, vă rog să verificaţi listele. Dacă e nevoie, vin acasă ca să demonstrez că în buletinul meu nu există ştampila că aşi fi participat la alegeri.
183 de mii de decedaţi au votat ieri pentru comunişti, aceştia au figurat pe listele de vot…şi acesta e rezultatul unei analize facute numai in cursul zilei de astazi…»
A.R.
Am şi eu o sesizare referitor la fraudarea alegerilor! Cumnatul meu s-a dus să voteze şi când s-a uitat pe lista electorală la el în apartament era înscrisă încă 2 persoane cu aceeaşi familie ca a lui! oare de unde a aparut?
S.G.
Voronin cu compania au văzut ca cetăţenii noştri au răbdat la toate fărădelegile de până acuma, şi au crezut că nu mai sunt în stare să se revolte. De aceia au şi mers de fraudări atât de obraznice. Cum se face că Rusia e o ţară atât de mare, şi timp de vre-o 3 ore se calculează rezultatele la vre-o 90% din voturi, dar comuniştilor noştri le trebuie câtevai zile ca să-şi asigure cele 61 locuri în Parlament de care au nevoie.
O.T.
Am votat la Casa Sindicatelor din Chişinău, sectorul Râşcani. Locuiesc pe bd. Moscovei, într-un apartament pe care l-am procurat cu 7 ani în urmă. Am anunţat demult autorităţile că în acest apartament stau doar eu cu soţia. Când am mers la votare, am văzut că în listă figurau şi vechii proprietari ai locuinţei, care nu mai stau de 7 ani în Chişinău.
I.L.
Am fost si eu observator în cadrul Consulatului Moldovei la Bucureşti, din partea Clubului de Tineret al Consiliului Europei. Mă întreb şi eu, ca şi alţi colegi ai mei, ce s-a făcut cu cele 1450 buletine de vot, care nu au fost introduse în numărul general de voturi? Domnul consul ne-a asigurat că vine curierul şi le duce la Chişinău. Trăim în ţara nedreptăţii depline!
Dumitriţa
Vreau să vă anunţ că au fost opinii că în comuna B., unde primarul este comunist, au fost incălcari serioase în ziua alegerilor: primarul plătea câte 200 de lei unor persoane pentru voturi în favoarea PCRM.
O. A.
La 05.04.2009, în satul B., la finele alegerilor, nu s-au prezentat câteva mii de alegători. Primarul din localitate a adunat aceste buletine de vot şi a pus ştampila pentru PCRM..
Titus
Se pare că prea devreme s-au bucurat comuniştii. Va fi uşor de dovedit că alegerile au fost trucate. Instituţiile europene s-au grăbit să recunoască alegerile ca fiind democratice, dar ei ar trebui să cunoască că un măr poate fi foarte frumos pe dinafară, dar total putred înăuntru. Mai ales cunoscându-l pe Voronin.
O.T.
Un consătean de-al meu, care se află în Grecia, mi-a spus că ieri s-a protestat şi la Ambasada din Atena şi că moldovenii sunt nemulţumiţi şi de voturile comuniste adunate în Grecia. Ei spun că e imposibil ca peste o sută de persoane să fi votat cu comuniştii. S. Popa, din Bălăşeşti, Sângerei, spune că în dimineaţa zilei de 5 aprilie, când a mers la votare, erau 500 de oameni care votaseră, nu deja. Sunt imagini de la protestul de ieri de la Ambasada Greciei.
D.C.
Consilierul raional Orhei, Vasile Roman, consideră că, în acest raion, au fost comise mai multe fraude neînregistrate de către observatori. «Mai întâi de toate, cu câteva zile înainte de alegeri, bătrânii satelor au fost vizitaţi pe la case de către activiştii PCRM cu ameninţări că dacă nu vor vota cu acest partid, vor pierde pensia.
În rândul doi, în ziua alegerilor, eu personal am descoperit că listele de vot conţineau nume arhaice, de oameni demult plecaţi sau morţi. M-am mirat, pentru că ştiu că la alegerile trecute erau altfel de liste, actualizate, şi nu înţeleg de ce acum le-au scos pe acestea învechite. Este clar — pentru a pune ştampila votat şi în dreptul morţilor.
Încă un fapt straniu a fost apariţia unor autobuze cu tineri, care aveau această forma nr.9 în baza căreia poţi să votezi oriunde. Teamă mi-i că aceste autobuze au călătorit şi au votat prin mai multe localităţi», a declarat Vasile Roman.
Mă numesc Larisa. Locuiesc la Poşta Veche, Chişinău. La fel ca şi mulţi concetăţeni de-ai mei pe data de 5 aprilie am participat la alegerile parlamentare. Dreptul meu civic l-am exercitat la secţia de votare 190. Vreau sa semnalez o posibila frauda şi anume pe listele electorale în apartamentul meu mai figurau şi foştii stăpâni care demult au emigrat în Rusia. Eu sunt proprietara apartamentului deja de 9 ani şi în afară de familia mea nimeni nu are vize de reşedinţă în acest apartament.
Am mers pe 5 aprilie la votare şi am descoperit că în locul meu era deja semnat de altcineva. S-a întâmplat la secţia nr.31, din Chişinău, amplastă în şcoala nr.28. Mi s-a spus că cineva din greşeală a semnat. Totodată, m-au întrebat dacă sora mea, care e înscrisă în aceeaşi listă, dar care e în Germania, de fapt, va veni la vot.
S.C.
La adresa Mircea cel Batrân 21, ap.XXX, în lista de bază la votare au fost incluse 7 persoane, dintre care doar 2 (DOUĂ) au viză de reşedinţă şi locuiesc de facto în apartament. În plus, încă o persoană, a treia, care are viză de resedinţă şi locuieşte de facto în apartament NU A FOST pe lista de bază. Din cele 5 persoane incluse suplimentar 2 sunt precedenţii posesori ai apartamentului.
De asemenea: La sectia de votare 207 din Chişinău, la adresa str. Dimo, în lista de bază a mai fost inclusă încă o persoană care nici nu are viză de reşedinţă şi nici nu locuieşte la respectiva adresă.
Victor Parlicov
Nu ştiu exact, dacă legislaţia din R. Moldova le permite persoanelor cu disabilităţi psihice să voteze. Pot să vă povestesc un caz elocvent din acest capitol. Am participat la alegeri în comuna P., raionul S. O vecină, care de la naştere primeşte pensie ca persoană cu dizabilităţi psihice (doamna D.) a participat la alegeri pentru prima dată. Ieşind de la votare, îşi împărtăşea sentimentele fiecărui pe care-l întâlnea pe stradă, povestind că ea a participat la votare şi a votat secera şi ciocanul. (probabil fusese îndrumată anterior).
S.C.
Vă sun de pe str. Mărţişor, din Chişinău. Aici suntem doar câteva case şi ne cunoaştem unii pe alţii. Mare mi-a fost mirarea să descopăr în listele de vot persoane care de ani şi ani nu mai locuiesc pe această stradă, nici măcar în Chişinău, sunt cu toţii plecaţi în străinătate.
De la Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii vă infromăm. Câţiva angajaţi au descoperit în listele de vot persoane care au decedat cu 2-10 ani în urmă.
P.R.
La fel s-a întâmplat şi la Durleşti. Morţii Votează! Treziţi-vă naţiune! Ne înşală cum vor ei!
A.S.
La fel şi în sectorul Botanica au fost persoane decedate pe lista de votare, straniu de tot.
Lena
La Roma, în urma numărătorii voturilor, din peste 1000 de persoane care au votat, doar circa 37 de voturi au fost pentru comunisti! Asta înseamnă 3-4%!
Mihai
Am aflat de la o soră că în listele electorale de la Ciocana, str.Ginta Latina, a fost inclus un bărbat răposat acum 19 ani, avem numele şi adresa acestuia. De asmenea, pe str. Ginta Latină a fost inclus soţul unei femei care nu mai este în viaţă de 17 ani.
Ion
La o secţie de votare de pe str. Maria Cebotari din Chişinău, în locul meu era semnat deja alt votant. Am reproşat. Mi-au spus că a fost o greşeală tehnică. Nu am crezut, dar nici nu am avut cum a situaţia.
A.G.
Listele suplimentare au fost şi ele o sursă de fraude. La secţia de votare de pe N.C. Nu m-am regăsit în listă. Am fost înscrisă în una suplimentară. Cred că aceste liste s-au umplut de votanţi falşi.
D. M.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲