“Lupoaica” se va întoarce după plecarea comuniştilor
adăugat 25 august 2009, 10:20, la Social
Simbolul latinităţii, monumentul “Lupoaica, Romulus şi Remus”, nu va reveni nici în acest an pe soclul din faţa Muzeului de Istorie şi Arheologie a Moldovei. Deşi firma care se ocupă de restaurarea monumentului solicită, deja de doi ani, circa 500 mii de lei pentru restaurarea şi readucerea monumentului pe postament, responsabilul de la Ministerul Culturii, Nicolae Răileanu, a declarat săptămâna trecută că în acest scop ar fi nevoie de un milion de lei şi că anul trecut s-a solicitat suma de 700 mii de lei, proiect respins de fostul legislativ. Până în prezent, Ministerul Culturii şi Turismului nu a transferat niciun ban în scopul restaurării monumentului.Vasile Şelaru, directorul firmei Anstec Met SRL, cea care a câştigat licitaţia, zice că dacă i s-ar transfera suma pe care a solicitat-o acum doi ani, în decurs de o lună, “Lupoiaca, Romulus şi Remus” ar putea reveni pe postament. Pe moment, monumentul zace dezmembrat în unul din atelierele firmei. La insistenţa JURNALULUI de a vedea cum arată sculptura, Vasile Şelaru a declarat că o putem vedea doar în imaginile din rapoartele firmei transmise la muzeu.
“Maidaneza” lui Voronin
Monumentul a fost scos de pe postament şi depozitat în fondurile muzeului în aprilie 2005, pe motiv că este afectat de coroziune şi fisurare. Surse bine informate susţin însă că monumentul ar fi fost demontat la indicaţia preşedintelui comunist Vladimir Voronin, care, aflându-se într-o vizită la muzeu, a întrebat: "Cât o să mai stea căţeaua asta aici?". În scurt timp, experţii au depistat că monumentul are fisuri şi este “grav deteriorat”. Prin ordinul Ministerului Culturii şi Turismului, în 2005 a fost numit responsabil de repunerea în valoare a monumentului Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. În anul 2007, Muzeul a organizat o comisie de profil din specialişti de la Uniunea Artiştilor Plastici şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Turismului şi Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei în scopul organizării licitaţiei pentru restaurarea sculpturii. Licitaţia a fost câştigată de firma Anstec Met SRL. Devizul de cheltuieli pentru restaurarea sculpturii propus de această întreprindere constituie aproximativ 122 mii lei, iar pentru amenajarea terenului aferent — 360 766 lei, de două ori mai puţin decât a propus, spre exemplu, firma concurentă “Restauratorul” care prevedea cheltuieli de un milion de lei.
Ministerul Culturii cere un milion pentru “Lupoaică”
Elena Postu, director adjunct al Muzeului, ne-a informat că monumentul “Lupoaicei” a fost transferat de la muzeu imediat după licitaţie. “Deşi în fiecare an sunt prevăzuţi bani în proiectul de buget în acest scop, această solicitare nu este luată în seamă şi până în prezent monumentul nu a fost restaurat”. “Anul trecut, am solicitat 700 mii de lei, proiect respins de fostul legislativ. În total, e nevoie de un milion de lei pentru restaurarea monumentului”, a declarat săptămâna trecută pentru jurnal.tv, Nicolae Răileanu, şeful Direcţiei patrimoniu şi resurse turistice. La solicitarea noastră, Răileanu a comentat că suma creşte deoarece “cresc preţurile la materiale şi salarii”. Vasile Şelaru ne-a informat însă că nu a solicitat bani în plus. La rândul său, directorul general al Muzeului de Istorie şi Arheologie a Moldovei, Eugen Sava, s-a arătat stupefiat: “Aiureli, nu mai e nevoie de niciun milion de lei! E nevoie de suma pe care a solicitat-o firma care a câştigat licitaţia, adică cea de circa 500 mii”.
Nu ştim cum arată astăzi monumentul
Angajaţi ai muzeului ne-au informat că sculptura zace dezmembrată în unul din atelierele firmei. “Momentan, nu vă pot spune în ce stare se păstrează sculptura. Ştiu că a fost dezmembrată. Eu o văd doar în imaginile din rapoarte şi nu ştiu în ce condiţi se păstrează aceasta. Responsabilă de păstrarea monumentului este firma care se ocupă de restaurarea lui”, ne-a mai spus Eugen Sava. La rândul său, Vasile Şelaru a respins propunerea noastră de a vedea cum arată astăzi sculptura.
Dânsul a ţinut să ne asigure că au fost efectuate deja 20-25 la sută din lucrările de restaurare. “Acum doi ani, sculptura nu avea un picior, acum stă bine pe toate cele patru picioare ale sale. Au fost înlăturate problemele care au dus la deteriorarea sculpturii, aceasta a fost supusă procedurii de tratare termică. Suntem la ultima etapă, cea de metalizare, dar, din cauza lipsei mijloacelor, nu avem cum finaliza lucrările”, a spus el. Directorul firmei a lăsat să se înţeleagă că până în prezent cheltuielile de restaurare au fost suportate de firmă. După ultimele sale declaraţii în presă, a avut însă parte de mai multe controale la întreprindere. Din această cauză, dânsul a refuzat să vorbească despre pagubele şi problemele abătute asupra sa din ziua când “Lupoaica” i-a trecut pragul atelierului.
Despre monumentul “Lupoaica Romulus şi Remus” se spune ca, în 1924, Mussollini a daruit României patru copii ale monumentului original de la Roma. Două copii au fost montate, respectiv, la Bucureşti şi la Cluj. Cea de-a treia a fost instalată la Timişoara şi rezistă până în prezent. A patra, cea de la Chişinău, a fost topită cu tot cu inscripţia "Da, de la Roma venim, din Dacia traiană" în 1940, când au venit sovieticii. Unii sceptici zic că şi de această dată siguranţa aflării Lupoaicei la Chişinău a fost pusă în pericol din cauza aceluiaşi vers al lui Mihai Eminescu, incrustat pe soclul de granit al monumentului la 30 noiembrie 1990: "Da, de la Roma venim, din Dacia traiană".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲