Manualele de istorie integrată au devenit un "agent electoral al PCRM-ului"
adăugat 22 decembrie 2008, 07:52, la Social
Asociaţia Istoricilor din Moldova cere autorităţilor retragerea din învăţământ a manualelor de istorie integrată. O rezoluţie în acest sens a fost adoptată sâmbătă, 20 decembrie, de către Adunarea generală a istoricilor. La fel, istoricii au cerut iniţierea unor dezbateri între actuala conducere şi specialiştii în domeniu pentru depăşirea "situaţiei de criză" din învăţământul istoric din R. Moldova, transmite Info-Prim Neo."Autorii acestor manuale nu au ţinut cont de observaţiile făcute de experţii Consiliul Europei şi au permis studierea istoriei în baza acestor manuale, care conţin teze falsificatoare. Sunt manuale de sorginte sovietică deoarece prin acestea se reînvie teza din perioada sovietică privind existenţa a două popoare diferite: moldoveni şi români, două limbi, culturi şi istorii diferite", a declarat Gheorghe Paladi.
Conform vicepreşedintelui Asociaţiei Istoricilor din Moldova, Ion Negrei, elevii sunt traumaţi moral şi intelectual prin conţinuturile manualelor de istorie integrată, iar punctul de vedere al partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) a fost ridicat la nivel de ideologie de stat, fapt ce contravine prevederilor constituţionale ale R. Moldova.
"Ideea principală a acestui curs de istorie este ideea moldovenismului, iar manualele de istorie au devenit un agent electoral al PCRM-ului. În manualul de istoria integrată pentru clasa XII-a portretul actualului lider al PCRM este repetat de 12-14 ori. Acest lider este preşedintele R. Moldova şi nu a întregii lumi şi nu poate reprezenta întreaga istorie universală", explică Ion Negrei.
Potrivit lui Gheorghe Paladi, toate acţiunile istoricilor vor fi orientate pentru a cultiva în rândurile tinerilor concepţia privind unitatea poporului român, chiar dacă românii se află în formaţiuni statale diferite.
În acest sens: "Va fi organizată o adunare a profesorilor de istorie din şcoli şi licee, unde aceştia vor putea lua în dezbatere situaţia învăţământului în domeniul predării istoriei. Vedem foarte clar că la universitate vin absolvenţi care nu cunosc nici istoria universală, dar nici istoria românilor, iar starea din învăţământul istoric este mai proastă cu mult decât cea de la începutul anilor 90", a mai spus Gheorghe Paladi.
Amintim că Adunarea generală a istoricilor din Moldova se convoacă, conform regulamentului, o dată în doi ani. Sâmbătă, 20 decembrie, adunărea generală l-a ales pe Sergiu Musteaţă în calitate de preşedinte al Asociaţiei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲