Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:23

 

Marșul Unirii Chișinău-Iași–București

adăugat 20 martie 2012, 12:22, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

marsul-unirii,drumul-crucii,27-martie,

O manifestare de amploare în istoria neamului românesc

Acum douăzeci de ani, în martie 1992, treizeci de tineri porniți din Chișinău se deplasau pe jos prin Iași spre București, purtând pe umeri o cruce-simbol al Golgotei, de aceea manifestarea s-a intitulat „Drumul Crucii”. Pe aceeaşi distanţă Chișinău-Iași-București, s-a desfășurat în paralel „Autoraliul Unirii”, format din zece echipaje auto.

Ambele grupuri au ajuns în capitala României la 27 martie, de ziua Unirii Basarabiei cu România. Crucea fiind instalată în Piața Universităţii, în prezența zecilor de mii de bucureșteni. Tot în acel 27 martie, în Piaţa Unirii din Iaşi, s-a încheiat maratonul sportiv la care au participat nouă alergători pe distanţe lungi.

Aceste trei acţiuni ce au purtat genericul „Marşul Unirii” au fost organizate și finanţate de Direcţia Tineret şi Sport (DTS) a Primăriei Chişinău (pe atunci era primar Nicolae Costin), încununând o manifestare de amploare în istoria neamului românesc.

Un parcurs pentru unitatea românească


Primii au pornit la drum tinerii din grupul pedestru „Drumul Crucii” care și-au luat startul în dimineața zilei de 9 martie 1992, de lângă monumentul Ștefan Cel Mare din Chișinău, binecuvântaţi de părintele Vasile Petrache. În același loc a fost sfințită și Crucea de lemn confecționată de curând și ridicată pe umerii băieților. Grupul era format din studenți de la universitățile din Chișinău, printre ei și câțiva sportivi profesioniști. În fruntea lor s-a situat Veaceslav Ceremuș, liderul Organizației Tineretului Creștin-Democrat din Basarabia.

Toți participanții la Marșul Unirii au fost obligați să susțină testul de sănătate, pornind la drum numai după semnătura medicilor. De a lungul traseelor li s-a pus la dispoziție câte un autocar pentru clipe de odihnă și în care se afla personalul de deservire: medici, bucătari, reprezentanți ai presei, câțiva responsabili din partea DTS și, evident, șoferii. În față și la coada coloanelor se posta câte o mașină a poliției rutiere.

Până în seară, tinerii au ajuns la Strășeni, unde au făcut primul popas. În următoarele nopți ei au fost cazați la Călărași, Cornești și Ungheni. Apoi, după o zi de odihnă, au trecut Prutul peste podul de cale ferată, ajungând la Iași. Din vechea capitală a Moldovei traseul a urmat prin punctele Pașcani, Târgu-Neamț, Piatra-Neamț, Bacău, Onești, Brașov, Predeal, Câmpina, Ploiești, Otopeni până la destinație.

În fiecare localitate participanții la Marșul Unirii erau întâmpinați cu mult entuziasm de către populație, slujitorii cultului și administrațiile locale, organizându-se mitinguri și servicii divine. Mulțimile se adunau pentru a-și manifesta pe viu spiritul unității celor două maluri de Prut. Mulți dintre cei prezenți sărutau cu pioșenie Crucea purtată de basarabenii temerari, cărora pe parcurs li se alăturau alți tineri, astfel făcând râuri imense de oameni, de la o localitate la alta. Participanții la marș au fost găzduiți în mod special la mai multe mănăstiri ale Moldovei. Ziarele și posturile de radio din România transmiteau cu regularitate știri de pe Drumul Crucii. Printre partenerii noștri organizatori pe distanțele din dreapta Prutului se afla și cunoscutul senator al României, Viorel Badea, pe atunci liderul Ligii Studențești de la Universitatea București.

Conștiința de neam, mai tare decât ghioaga de la Răsărit


Notăm că în acele zile, la Nistru, luaseră amploare luptele armate dintre poliție și trupele separatiste susținute de armata a 14-ea a Rusiei. Tocmai din această cauză, dar și din lipsa mediilor de informare independente, Marșul Unirii în stânga Prutului n-a putut fi mediatizat la nivelul scontat. Conducerea de la Chișinău mai credea naiv că Tiraspolul se va face mai „bun” dacă îi vom arăta dragoste lui, și nu României.

De altfel, abia mai târziu Moscova, prin gura lui Ghenadi Selezniov, președintele Dumei de Stat a Rusiei, și altor apologeți ai imperiului a recunoscut că războiul la Nistru a fost impus de Kremlin tocmai pentru a opri eventuala Re-Unire a Basarabiei cu România. (Din păcate, conducerea de la Chișinău până astăzi se mai află în prizonieratul acelei mentalități, uitând că salvarea noastră poate fi doar una: Unirea cu România și astfel intrarea imediată în UE! Dar asta e o temă aparte, la care vom reveni cu alt prilej.)

Atunci, în martie 1992, adevărații patrioți ai neamului n-au ținut cont de violența ocupanților, astfel „Drumul Crucii” a venit ca o replică măreață celor ce mai râvnesc și astăzi să ne țină în impasul istoric al despărțirii de neam.

Bucureștiul, la picioarele basarabenilor

În dreapta Prutului, Marșul Unirii a continuat în toată amploarea sa. Mediatizarea în special a Drumului Crucii și-a avut efectul. La 27 martie 1992, străzile Bucureștilor au fost pline de lume. Zeci de mii de oameni au sosit în piața Universității pentru a celebra Aniversarea ordinară a Unirii, avându-i în calitate de protagoniști pe basarabenii temerari. Mai întâi, participanţii la Marș au fost primiți la Patriarhie de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. Preafericitul a înmânat fiecărui participant Ordinul „Crucea Patriarhiei” și le-a consacrat un serviciu Divin.

Crucea purtată pe umeri de tinerii basarabeni pe lunga distanță de trei săptămâni a fost instalată în Piața Universității din București, alături de Troița Eroilor Revoluției, unde se mai află și astăzi. La manifestațiile din acea zi au fost prezenți oameni iluștri ai României. Într-un film produs de curând găsim și atitudinea venerabilă a neînfricatului luptător cu comunismul, Corneliu Coposu, președintele Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat, senator, lider al opoziției în România postcomunistă, fost deținut politic sub regimul comunist, precum și a camaradului său, Ion Rațiu, vicepreședinte al PNȚCD, fondatorul în 1991 al ziarului „Cotidianul”, Petre Roman, fost prim-ministru al României, Marian Munteanu, liderul demonstrației studențești din Piața Universității, 1990 etc.

Gheorghe MÂRZENCO,
publicist, organizatorul și finanțatorul Marșului Unirii Chișinău-Iași-București, în martie 1992, șef al Direcției Tineret și Sport a Primăriei Chișinău

P.S.

S-a făcut apel ca, la 27 martie a.c., tinerii care au participat la Marșul Unirii din 1992 să se întrunească la Chișinău pentru a comemora din nou împreună Măreața Zi a revenirii Basarabiei la Patria-Mamă. Cu acest prilej, vor fi proiectate filme de la evenimentul de acum 20 de ani, se va organiza o întâlnire cu reprezentanții presei. Ne-am adresat Primăriei Chișinău să ne permită instalarea într-o zonă centrală a unui duplicat al Crucii din Piața Universității București. Timp de o lună de zile Primăria nu ne-a răspuns.


Autor: Jurnal.md
Sursa: jurnal.md
Marsul unirii din 25 martie 2012 a fost unul reusit in pofida diversiunii celor ce se autointituleaza "Patriotii Moldovei". Daca acestia mai continua sa fie violenti cu autoritatile si cu etnicii romani atunci ei se vor transforma in Patrupezii Moldovei.

Traiasca Unirea din 27 martie 1918 si sa se repete cat mai curand!

http://foc-in-agora.blogspot.de/
A comentat Homerillum 26 martie 2012, 18:49


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.6249 secunde