„Memoria ca formă de justiţie”, astăzi, la Biblioteca Naţională
adăugat 27 martie 2012, 07:55, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Cu prilejul Zilei Unirii, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Primăria Municipiului Chișinău, Fundaţia Academia Civică (România) și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, organizează astăzi expoziția „Memoria ca formă de justiție”.
Expoziția a fost realizată de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Cele 30 de panouri ale expoziției sunt o incursiune fotografică în lumea întunecată a perioadei sângeroase a comunismului din România. În holul principal al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova vor fi prezentate exponate de la Memorialul Sighet, mărturii ale anilor de teroare, dar şi fotografii păstrate de urmaşii victimelor.
Expoziţia va dezvălui publicului din Republica Moldova un spectacol mut, dar dramatic, al suferinţei: 30 de panouri de fotografii şi un exponat special în trei dimensiuni dedicat „Fenomenului Piteşti”, ce arată soarta a zeci de mii de deţinuți politici, ferecați, nu de puține ori pentru vecie, între zidurile închisorilor comuniste. Expoziţia va ajuta să găsim răspunsul la întrebarea „Poate fi reînvăţată memoria?” nu numai ca formă de optimism, dar şi ca singură cale posibilă pentru a ne salva de umbrele trecutului.
La deschiderea expoziției participă realizatorii acesteia: poeta Ana Blandiana (președinte al Consiliului Director al Fundaţiei Academia Civică) și Romulus Rusan (director al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului). De asemenea, vor lua cuvântul E.S. Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, Ion Hadârcă, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, primarul Municipiului Chișinău, Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Anatol Petrencu, directorul Institutului de Istorie Socială „ProMemoria” și Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.
Evenimentul va avea loc astăzi, ora 11.00, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, nr. 78 A, Chişinău).
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲