Mesajul ONU Moldova cu ocazia Zilei Internaționale a femeii 2011
adăugat 08 martie 2011, 13:03, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
"Cu ocazia celei de-a 100 aniversări a Zilei internaționale a femeii, Organizația Națiunilor Unite în Moldova salută progresele înregistrate de către Republica Moldova pînă în prezent în domeniul egalității de gen și abilitării femeilor și atrage atenția asupra domeniilor în care eforturile ar trebui redublate.
În ultimii ani, Guvernul Moldovei a pus în aplicare un șir de legi și programe în scopul promovării avansării femeilor și asigurării egalității de gen în practică. Acestea includ Programul Național de Asigurare a Egalităţii de Gen 2010-2015 (2009), Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (2006), și Legea cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie (2008). Noul program de activitate al Guvernului prevede un capitol separat dedicat politicilor de gen. Mai mult decît atît, au fost create o Direcţie pentru politici de asigurare a egalităţii de gen şi prevenirea violenței în cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, o Comisie guvernamentală pentru egalitate între femei şi bărbaţi şi au fost desemnaţi responsabili pentru egalitatea de gen în diferite ministere.
Cu sprijinul Națiunilor Unite, aceste politici au contribuit la o îmbunătățire a situației pentru nenumărate femei din Moldova. Mamele cu copii mici se bucură acum de posibilității mai multe pentru îngrijirea copilului. Multe femei au un acces mai bun la asistență medicală. Femeile, care se confruntă cu probleme cum ar fi violența în familie, beneficiază de un cadru legal și de politici mai bun, care le oferă protecție. Tot mai multe femei au acces la instruire și obțin credite pentru a-și deschide propria afacere, fapt ce contribuie la abilitarea economică a femeilor.
Cu toate acestea, există și un șir de îngrijorări. Femeile din Moldova continuă să fie plătite mai puțin, salariul acestora constituind 72 % din cel pe care îl primesc bărbații. În pofida unui cadru legal nascent în domeniul violenței în familie, o mare parte din femei nu pot beneficia astăzi de o protecție eficientă de violență în familie. Vulnerabilitatea femeilor este perpetuată de excluderea continuă a femeii din procesul de luare a deciziilor în sectorul public. În prezent, există doar 21 de femei în parlament și o singură femeie ministră în guvern. Această sub-reprezentare la nivel național se reflectă și la nivel regional și local: femeile reprezintă doar 16.9 % din consiliile raionale și doar 17.4 procente de primari.
În cadrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), Guvernul s-a angajat să sporească numărul femeilor pînă la 40% în consiliile locale, 25 % în consiliile raionale și 30% în parlament către 2015. Alegerile locale din anul curent sînt ultima șansă de a realiza aceste scopuri pînă în 2015.
Moldova și-a ales o cale ambițioasă de integrare europeană. Egalitatea de gen aparține celor mai profunde valori europene. În cea de-a 100 Zi internațională a femeii, este timpul să redublăm eforturile pentru a asigura o egalitate de gen în practică. Doar prin acțiuni comune ale partidelor politice și al publicului larg Moldova va reuși să atingă obiectivele stabilite pentru reprezentarea femeilor în viața publică. De asemenea, este important de a continua lucrul pentru a asigura că noile mecanisme legale pentru victimele violenței în familie protejează cu adevărat toate femeile de violența bazată pe gen.
Organizația Națiunilor Unite este gata să sprijine Moldova în realizarea obiectivelor ce țin de egalitatea de gen și alte angajamente".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲