Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:44

 

Mihai Ghimpu: Eu am spus că ei trebuie să aleagă acum – ori Ghimpu să fie preşedinte interimar 4 ani de zile ori îl aleg pe domnul Lupu în calitate de preşedinte al statului

adăugat 05 octombrie 2009, 08:21, la Alegeri 2009

Interviu cu Mihai Ghimpu, președintele Parlamentului, pe tema alegerii noului președinte al țării.

Majoritatea parlamentară va iniţia în această săptămînă procedura de alegere a şefului statului. Este, potrivit, experţilor, proba cea mai dificilă pe care o are de trecut coaliţia majoritară liberal-democrată pentru a se menţine la guvernare în următorii patru ani.
Candidatul la funcţia de preşedinte al Moldovei propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, care se află la guvernare, este Marian Lupu, lider al Partidului Democrat. Alianţa nu are insa suficiente mandate pentru a alege seful statului, pentru asta fiind necesare 61 de voturi, astfel încat e nevoie de sustinerea a cel putin opt deputati comunisti. Pe de altă parte, vineri, într-o conferinţă de presă, liderii comuniştilor au lăsat să se înţeleagă că l-ar putea vota pe Marian Lupu dar numai în cazul în care coaliţia de guvernămînt îl destituie din funcţie pe Mihai Ghimpu.
Invitatul nostru este chiar Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului.

Elena Cioina: Domnule Ghimpu, veţi începe în această săptămână procedura de alegere a şefului statului, având în vedere că este şi summit-ul CSI la Chişinău?

Mihai Ghimpu: Da, indiferent de summit, vom începe. Posibil că şedinţa va avea loc miercuri şi în cadrul şedinţei vom constitui comisia, ceea ce înseamnă începutul alegerii preşedintelui R. Moldova.

Elena Cioina: Domnule Ghimpu, comuniştii s-au săturat rău pe dumneavoastră. Au avut motive?

Mihai Ghimpu: Comuniştii sunt supăraţi pe mine, cum am zis eu, toată viaţa şi cel mai mult din 1988, când am început lupta împotriva comunismului.

Elena Cioina: De această dată, se pare, pentru că aţi propus candidatura nepotului dumneavoastră la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale. Nu credeţi că astfel faceţi şi mai dificilă alegerea viitorului preşedinte al Moldovei?

Mihai Ghimpu: Nu ăsta este motivul. Ei şi până la înaintarea candidaturii, de fapt este candidatura Alianţei. Eu doar ca preşedinte am înaintat candidatura aşa cum prevede legea. Comuniştii caută orice posibilitate pentru a forma, aşa cum doresc şi visează ei, alianţa de centru-stânga, dar asta e dorinţa lor, noi am constituit alianţa şi mergem înainte.

Elena Cioina: Domnule Ghimpu, dar exista şi legea privind conflictul de interese?

Mihai Ghimpu: Legea privind conflictul de interese nu are nimic în comun. În primul rând, eu nu pot lua de unul singur nici o decizie. Absolut toate legile şi hotărârile sunt votate de Parlament. La bancă nici preşedintele băncii nu decide de unul singur – este consiliul de administraţie. Nu are aici nimic comun cu conflictul de interese.

Elena Cioina: Comuniştii au cerut demisia dumneavoastră din funcţia de preşedinte, pentru a putea vota viitorul preşedinte al Moldovei. Dumneavoastră aţi fi dispus să cedaţi această funcţie pentru soarta de mai departe a R. Moldova?

Mihai Ghimpu: Dacă ar exista problema alegerii preşedintelui în cadrul Alianţei, atunci ar merita să discută despre interesul statului şi funcţia pe care o deţin eu. Aici nu este în interesul statului şi nu este în interesul Alianţei. Aşa că noi pe calea aceasta nu vom merge.

Vitalie Enache: Domnule Ghimpu, avem rezoluţia APCE de săptămâna trecută, de fapt care îndeamnă guvernarea de la Chişinău să poarte negocieri mai insistente cu PCRM, pentru a găsi voturile necesare alegerii şefului statului. Să determine Alianța această rezoluţie pentru a încerca negocieri mai insistente cu opoziţia privitor la obţinerea voturilor pentru alegerea şefului statului, luând în considerare că aţi încercat o dată să veniţi în întâmpinare, atunci când i-aţi aşteptat pe cei de la PCRM la Palatul Republicii şi nu au mai venit? Aţi dorit să discutaţi despre viitoarele structuri ale statului, dar nu aţi propus nimic PCRM-ului atunci.

Mihai Ghimpu: Cum n-am propus? PCRM-ului îi revenea funcţia de vice-preşedinte al Parlamentului, au obţinut patru comisii în Parlament.

Vitalie Enache: De fapt ei îşi doreau, se pare, şi locuri în guvern?

Mihai Ghimpu: Locuri în guvern, atunci ar însemna guvernare comună, ceea ce nu poate fi.

Vitalie Enache: Dar cum trebuie să arate acum negocierile şi dacă vă determină rezoluţia APCE să mergeţi din nou la negocieri cu PCRM, mai ales că e cam puţin timp la dispoziţie?

Mihai Ghimpu: Discuţii se poartă şi acum. Dacă ei vor accepta să ne aşezăm să discutăm, noi suntem pentru. Nu e problema în noi. Problema e că ei nu se pot împăca cu faptul că au pierdut alegerile şi visează la o Alianţă de centru-stânga.

Vitalie Enache: Deci nu au existat compromisuri de neacceptat, mai degrabă o discuţie între cele două tabere politice.

Mihai Ghimpu: Da. Ei doresc să revină la putere fiindcă s-au deprins că tot ce este în republica aceasta, le aparţine lor, şi puterea şi banul şi tot ceea ce mişcă. Iată care e problema.

Vitalie Enache: Unii comentatori vorbesc că acum Moscova ar putea să le şoptească celor de la PCRM să nu voteze candidatura Alianţei la funcţia de şef al statului, tocmai pentru că ar fi nemulţumită de vocea Alianţei în privinţa rezolvării conflictului transnistrean, cu schimbarea pacificatorilor ruşi cu o misiune internaţională etc.

Mihai Ghimpu: Indiferent ce n-ar spune și ne-ar dori Moscova, noi suntem obligaţi să apărăm în primul rând interesele statului R. Moldova. Şi retragerea armatei rămâne una din problemele cheie şi noi ne-am asumat această răspundere şi schimbarea forţelor pacificatoare la fel. Este o problemă pe care trebuie să o soluţionăm şi Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă lucrul acesta. Noi nu dorim armată străină. Armată străină pe teritoriul nostru înseamnă că ne încurcă în dezvoltarea statului nostru, ne încurcă în dezvoltarea economiei. Noi nu avem investiţii şi din cauza acestei probleme. Una a fost guvernarea comunistă care a monopolizat economia şi a doua rămâne problema transnistreană. Unde e soldat străin miroase a praf. Dacă miroase a praf, oamenii înconjoară acest teritoriu. Aşa că cine ar fi la putere, trebuie să rezolve această problemă.

Elena Cioina: Domnule Ghimpu, dar ceva mai devreme, de la Moscova s-au lansat câteva semnale care, în opinia analiştilor politici, trebuiau să-i convingă pe comunişti că trebuie să voteze totuşi preşedintele. De ce nu aţi lăsat de exemplu alegerea preşedintelui după summit-ul CSI, după ce vine Medvedev la Chişinău, care poate pune ultimul punct?

Mihai Ghimpu: Alegerea va avea loc după. Acum e vorba doar de constituirea comisiei. Se va forma comisia şi fracţiunile parlamentare urmează să înainteze candidaţi. Alegerea va avea loc, sigur că după.

Elena Cioina: Dar aveţi cel puţin o minimă garanţie că veţi putea să convingeţi opt comunişti să voteze preşedintele?

Mihai Ghimpu: Eu sunt sigur că vor vota mai mult. Dacă nu vor vota înseamnă că vor urma alegeri anticipate. Alegerile anticipate nu sunt în favoarea lor. Eu am spus, nu o dată, că ei au 48 de mandate, iar în urma alegerilor anticipate vor veni cu 15 mandate. Noi vom deschide secţii de votare peste hotare. Vom crea condiţii ca să participe la alegeri toţi cetăţenii R. Moldova, indiferent unde se află.

Elena Cioina: Admiteţi, totuşi, că alegerea preşedintelui ar putea eşua?

Mihai Ghimpu: Admit, dar şansele sunt de 0 procente. Comuniştii o să voteze, fiindcă altfel se destramă, se distruge partidul definitiv dacă vor avea loc alegeri anticipate. În afară de aceasta, vreau să vă spun, că există mai multe posibilităţi. Depinde de noi, de Alianţă, de cum vom decide noi. Noi putem să nu avem alegeri anticipate, chiar dacă nu va fi ales preşedintele republicii. Eu am spus că ei trebuie să aleagă acum – ori Ghimpu să fie preşedinte interimar 4 ani de zile ori îl aleg pe domnul Lupu în calitate de preşedinte al statului. Constituţia nu mă obligă când să dizolv parlamentul. Mă obligă să-l dizolv, dar termenul este stabilit. Oricum această decizie urmează să o ia Alianţa. Dar pentru ca să nu stopăm reformele, să nu oprim susţinerea financiară a R. Moldova, vom face aşa cum prevede Constituţia. Şi în cazul că vor fi alegeri anticipate, înseamnă că comuniştii vor veni în Parlament cu 10-15 mandate maximum.

Elena Cioina: Domnule Ghimpu, vă mulţumim!

Autor: Elena Cioina, Vitalie Enache
Sursa: hotnews.md
Imi place ce spune D-l Ghimpu.Asa s-o tina.Comunistilor nu le place de Ghimpu pentru ca vad in El un luptator ferm.Deaceia il ponegresc in primul rind pe dinsul.Asi vrea sa-l arate mai des la TV ca rusii au alergie cind il vad.
A comentat ionica 05 octombrie 2009, 09:08
BRAVO Ghimpu ! De mult nu am avut simpatie fata de vreun politician.
JOS ZARAZA COMUNISTA !!!
A comentat TMT 05 octombrie 2009, 14:46
nu e prost d-l ghimpu.
ba mai mult se vede ca stie ce vrea si nu se caca de frica.
acu trebui presati sa faca ce zic. de oamenii ce i-au ales.
A comentat roman 07 octombrie 2009, 08:54


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Alegeri 2009

Voronin, SIS, 7 aprilie, audieri
Ex-preşedintele ţării şi ex-şeful SIS vor fi audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie
Ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin şi ex-şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, vor audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie 2009, transmite Info-Prim Neo. Acest lucru a devenit cunoscut după audierile la care a fost supus în seara zilei de marţi, 19 ianuarie, Vladimir Botnari, fostul comisar [...] mai mult
Sindicaliştii îl ameninţă pe Filat şi alianţa de guvernare
Consiliul Sindicatului Angajaţilor din Învăţământ şi Educaţie „Viitorul” se declară nemulţumit de modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Reprezentanţii sindicatului spun că modificările sunt în detrimentul angajaţilor din sistemul educaţional şi invită Guvernul la negocieri, pentru [...] mai mult
Voronin, Papuc
Voronin confirma: “Papuc de sine statator nu a facut nimic”
Liderul Partidului Comunistilor, fostul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, confirma ca toate actiunile intreprinse de politie in timpul protestelor din 7 aprilie au fost coordonate cu conducerea tarii.
“Toate actiunile au fost coordonate cu toata conducerea tarii. Papuc de sine statator nu a facut nimic”, [...] mai mult
Rezultate parţiale, Ianucovici 36%, Timoşenko 25%, turul II, alegeri Ucraina
Rezultate parţiale: Ianucovici (36%) şi Timoşenko (25%) se vor confrunta în turul II al alegerilor prezidenţiale din Ucraina
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 75% dintre buletinele de vot. Victor Ianucovici a acumulat 35,96% dintre voturile alegătorilor, iar Iulia Timoşenko - 24,68%.  
 
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 60% dintre buletinele de vot. Liderul Partidului Regiunilor, aflat în opoziţie, a acumulat 36,38% dintre [...] mai mult
Sedinta speciala, Senatul Romaniei, Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Sedinta speciala a Senatului Romaniei pentru a dezbate Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Senatul Romaniei se va reuni, azi dimineata, pentru a dezbate proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, semnat pe 13 noiembrie 2009.
Biroul Permanent al Senatului a decis, in aceasta dimineata, convocarea unei sedinte care se va desfasura joi, intre orele 9:00 – 9:30, [...] mai mult
Ambasada Rusiei la Chisinau, sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata Cativa lucratori ai Ambasadei Rusiei la Chisinau au instalat marti o portiune de sarma ghimpata pe gardul reprezentantei diplomatice, relateaza Unimedia, care nu ofera detalii despre motivele acestei actiuni, precizeaza NewsIn. In acest context, Unimedia reaminteste ca Guvernul [...] mai mult
2009 un an al Schimbărilor, un an al iluziilor pierdute
În 2010 vom înţelege dacă a fost anul 2009 un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute
„Anul 2010 va fi pentru R. Moldova un an al deciziilor fundamentale de aceea va fi marcat de la un capăt până la altul de un şir de riscuri şi provocări politice. Anume anul 2010 ne va răspunde la întrebarea ce a fost anul 2009 - un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute.” Declaraţia aparţine editorialistului Constantin [...] mai mult
Vladimir Ţurcan, Ex-comunistul, proiect "netradiţional"
Ex-comunistul Vladimir Ţurcan va lansa un proiect "netradiţional"
Fostul deputat comunist, Vladimir Ţurcan, îşi va lansa propriul proiect politic într-o săptămână. Acesta a declarat, pentru jurnaltv.md, că este urmat şi de alţi colegi care au părăsit fracţiunea Partidul Comuniştilor la începutul lunii decembrie 2009.Ex-deputatul comunist şi actualul deputat neafiliat, Vladimir Ţurcan, susţine [...] mai mult
Fiti patrioti, basescu felicitari de anul nou evelion
BASESCU: LA MULTI ANI, tuturor romanilor! Iubiti-va tara! Fiti patrioti! Sunteti puternici!
"La multi ani, romani din interiorul si din afara frontierelor Romaniei", si-a inceput presedintele Traian Basescu mesajul de Anul Nou catre romani, transmis de la Sinaia, unde se afla in aceste zile seful statului. 2009 a fost un an dificil, in care peste Romania a trecut criza globala, care "ne-a afectat, dar nu ne-a ingenuncheat", am avut parte [...] mai mult
Anul Nou
Anul Nou - o sărbătoare a noilor speranţe, marcată de vechi obiceiuri
Anul Nou, un moment dedicat începuturilor, veseliei, optimismului, echilibrului şi speranţei de mai bine, este sărbătorit în toată lumea prin diferite obiceiuri, unele păstrate de mii de ani şi transmise din generaţie în generaţie.
 
Anul Nou, în multe zone din Europa, este asociat cu superstiţii şi preziceri . De exemplu, [...] mai mult

randat în 	0.0874 secunde