Mihai Ghimpu: Eu am spus că ei trebuie să aleagă acum – ori Ghimpu să fie preşedinte interimar 4 ani de zile ori îl aleg pe domnul Lupu în calitate de preşedinte al statului
adăugat 05 octombrie 2009, 08:21, la Alegeri 2009
Interviu cu Mihai Ghimpu, președintele Parlamentului, pe tema alegerii noului președinte al țării.Majoritatea parlamentară va iniţia în această săptămînă procedura de alegere a şefului statului. Este, potrivit, experţilor, proba cea mai dificilă pe care o are de trecut coaliţia majoritară liberal-democrată pentru a se menţine la guvernare în următorii patru ani.
Candidatul la funcţia de preşedinte al Moldovei propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, care se află la guvernare, este Marian Lupu, lider al Partidului Democrat. Alianţa nu are insa suficiente mandate pentru a alege seful statului, pentru asta fiind necesare 61 de voturi, astfel încat e nevoie de sustinerea a cel putin opt deputati comunisti. Pe de altă parte, vineri, într-o conferinţă de presă, liderii comuniştilor au lăsat să se înţeleagă că l-ar putea vota pe Marian Lupu dar numai în cazul în care coaliţia de guvernămînt îl destituie din funcţie pe Mihai Ghimpu.
Invitatul nostru este chiar Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului.
Elena Cioina: Domnule Ghimpu, veţi începe în această săptămână procedura de alegere a şefului statului, având în vedere că este şi summit-ul CSI la Chişinău?
Mihai Ghimpu: Da, indiferent de summit, vom începe. Posibil că şedinţa va avea loc miercuri şi în cadrul şedinţei vom constitui comisia, ceea ce înseamnă începutul alegerii preşedintelui R. Moldova.
Elena Cioina: Domnule Ghimpu, comuniştii s-au săturat rău pe dumneavoastră. Au avut motive?
Mihai Ghimpu: Comuniştii sunt supăraţi pe mine, cum am zis eu, toată viaţa şi cel mai mult din 1988, când am început lupta împotriva comunismului.
Elena Cioina: De această dată, se pare, pentru că aţi propus candidatura nepotului dumneavoastră la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale. Nu credeţi că astfel faceţi şi mai dificilă alegerea viitorului preşedinte al Moldovei?
Mihai Ghimpu: Nu ăsta este motivul. Ei şi până la înaintarea candidaturii, de fapt este candidatura Alianţei. Eu doar ca preşedinte am înaintat candidatura aşa cum prevede legea. Comuniştii caută orice posibilitate pentru a forma, aşa cum doresc şi visează ei, alianţa de centru-stânga, dar asta e dorinţa lor, noi am constituit alianţa şi mergem înainte.
Elena Cioina: Domnule Ghimpu, dar exista şi legea privind conflictul de interese?
Mihai Ghimpu: Legea privind conflictul de interese nu are nimic în comun. În primul rând, eu nu pot lua de unul singur nici o decizie. Absolut toate legile şi hotărârile sunt votate de Parlament. La bancă nici preşedintele băncii nu decide de unul singur – este consiliul de administraţie. Nu are aici nimic comun cu conflictul de interese.
Elena Cioina: Comuniştii au cerut demisia dumneavoastră din funcţia de preşedinte, pentru a putea vota viitorul preşedinte al Moldovei. Dumneavoastră aţi fi dispus să cedaţi această funcţie pentru soarta de mai departe a R. Moldova?
Mihai Ghimpu: Dacă ar exista problema alegerii preşedintelui în cadrul Alianţei, atunci ar merita să discută despre interesul statului şi funcţia pe care o deţin eu. Aici nu este în interesul statului şi nu este în interesul Alianţei. Aşa că noi pe calea aceasta nu vom merge.
Vitalie Enache: Domnule Ghimpu, avem rezoluţia APCE de săptămâna trecută, de fapt care îndeamnă guvernarea de la Chişinău să poarte negocieri mai insistente cu PCRM, pentru a găsi voturile necesare alegerii şefului statului. Să determine Alianța această rezoluţie pentru a încerca negocieri mai insistente cu opoziţia privitor la obţinerea voturilor pentru alegerea şefului statului, luând în considerare că aţi încercat o dată să veniţi în întâmpinare, atunci când i-aţi aşteptat pe cei de la PCRM la Palatul Republicii şi nu au mai venit? Aţi dorit să discutaţi despre viitoarele structuri ale statului, dar nu aţi propus nimic PCRM-ului atunci.
Mihai Ghimpu: Cum n-am propus? PCRM-ului îi revenea funcţia de vice-preşedinte al Parlamentului, au obţinut patru comisii în Parlament.
Vitalie Enache: De fapt ei îşi doreau, se pare, şi locuri în guvern?
Mihai Ghimpu: Locuri în guvern, atunci ar însemna guvernare comună, ceea ce nu poate fi.
Vitalie Enache: Dar cum trebuie să arate acum negocierile şi dacă vă determină rezoluţia APCE să mergeţi din nou la negocieri cu PCRM, mai ales că e cam puţin timp la dispoziţie?
Mihai Ghimpu: Discuţii se poartă şi acum. Dacă ei vor accepta să ne aşezăm să discutăm, noi suntem pentru. Nu e problema în noi. Problema e că ei nu se pot împăca cu faptul că au pierdut alegerile şi visează la o Alianţă de centru-stânga.
Vitalie Enache: Deci nu au existat compromisuri de neacceptat, mai degrabă o discuţie între cele două tabere politice.
Mihai Ghimpu: Da. Ei doresc să revină la putere fiindcă s-au deprins că tot ce este în republica aceasta, le aparţine lor, şi puterea şi banul şi tot ceea ce mişcă. Iată care e problema.
Vitalie Enache: Unii comentatori vorbesc că acum Moscova ar putea să le şoptească celor de la PCRM să nu voteze candidatura Alianţei la funcţia de şef al statului, tocmai pentru că ar fi nemulţumită de vocea Alianţei în privinţa rezolvării conflictului transnistrean, cu schimbarea pacificatorilor ruşi cu o misiune internaţională etc.
Mihai Ghimpu: Indiferent ce n-ar spune și ne-ar dori Moscova, noi suntem obligaţi să apărăm în primul rând interesele statului R. Moldova. Şi retragerea armatei rămâne una din problemele cheie şi noi ne-am asumat această răspundere şi schimbarea forţelor pacificatoare la fel. Este o problemă pe care trebuie să o soluţionăm şi Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă lucrul acesta. Noi nu dorim armată străină. Armată străină pe teritoriul nostru înseamnă că ne încurcă în dezvoltarea statului nostru, ne încurcă în dezvoltarea economiei. Noi nu avem investiţii şi din cauza acestei probleme. Una a fost guvernarea comunistă care a monopolizat economia şi a doua rămâne problema transnistreană. Unde e soldat străin miroase a praf. Dacă miroase a praf, oamenii înconjoară acest teritoriu. Aşa că cine ar fi la putere, trebuie să rezolve această problemă.
Elena Cioina: Domnule Ghimpu, dar ceva mai devreme, de la Moscova s-au lansat câteva semnale care, în opinia analiştilor politici, trebuiau să-i convingă pe comunişti că trebuie să voteze totuşi preşedintele. De ce nu aţi lăsat de exemplu alegerea preşedintelui după summit-ul CSI, după ce vine Medvedev la Chişinău, care poate pune ultimul punct?
Mihai Ghimpu: Alegerea va avea loc după. Acum e vorba doar de constituirea comisiei. Se va forma comisia şi fracţiunile parlamentare urmează să înainteze candidaţi. Alegerea va avea loc, sigur că după.
Elena Cioina: Dar aveţi cel puţin o minimă garanţie că veţi putea să convingeţi opt comunişti să voteze preşedintele?
Mihai Ghimpu: Eu sunt sigur că vor vota mai mult. Dacă nu vor vota înseamnă că vor urma alegeri anticipate. Alegerile anticipate nu sunt în favoarea lor. Eu am spus, nu o dată, că ei au 48 de mandate, iar în urma alegerilor anticipate vor veni cu 15 mandate. Noi vom deschide secţii de votare peste hotare. Vom crea condiţii ca să participe la alegeri toţi cetăţenii R. Moldova, indiferent unde se află.
Elena Cioina: Admiteţi, totuşi, că alegerea preşedintelui ar putea eşua?
Mihai Ghimpu: Admit, dar şansele sunt de 0 procente. Comuniştii o să voteze, fiindcă altfel se destramă, se distruge partidul definitiv dacă vor avea loc alegeri anticipate. În afară de aceasta, vreau să vă spun, că există mai multe posibilităţi. Depinde de noi, de Alianţă, de cum vom decide noi. Noi putem să nu avem alegeri anticipate, chiar dacă nu va fi ales preşedintele republicii. Eu am spus că ei trebuie să aleagă acum – ori Ghimpu să fie preşedinte interimar 4 ani de zile ori îl aleg pe domnul Lupu în calitate de preşedinte al statului. Constituţia nu mă obligă când să dizolv parlamentul. Mă obligă să-l dizolv, dar termenul este stabilit. Oricum această decizie urmează să o ia Alianţa. Dar pentru ca să nu stopăm reformele, să nu oprim susţinerea financiară a R. Moldova, vom face aşa cum prevede Constituţia. Şi în cazul că vor fi alegeri anticipate, înseamnă că comuniştii vor veni în Parlament cu 10-15 mandate maximum.
Elena Cioina: Domnule Ghimpu, vă mulţumim!
JOS ZARAZA COMUNISTA !!!
ba mai mult se vede ca stie ce vrea si nu se caca de frica.
acu trebui presati sa faca ce zic. de oamenii ce i-au ales.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲