Mihnea Constantinescu, propus ambasador la Chişinău
adăugat 08 aprilie 2009, 18:19, la Social
Mihnea Constantinescu va fi propus ambasador al României în R.Moldova, au declarat pentru MEDIAFAX, surse oficiale.Constantinescu este diplomat de carieră. El a fost director de cabinet al premierilor Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase. Mihnea Constantinescu a fost şef de cabinet al premierului Tăriceanu în perioada 2004-16 februarie 2007.
În contextul demisiei ministrului Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu (5 februarie 2007), numele lui Mihnea Constantinescu era vehiculat ca potenţial înlocuitor. Constantinescu a infirmat aceste informaţii şi a arătat, totodată, că nu doreşte să ocupe funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
Comisiile de politică externă din Parlament se reunesc, miercuri, la ora 20.00, pentru a-l audia pe ambasadorul propus pentru Chişinău, a declarat preşedintele Comisiei de Politică din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, unde i-a fost înmânată o notă prin care şeful misiunii diplomatice române şi ministrul-consilier al Ambasadei, Ioan Gaborean, au fost declaraţi persona non grata.
Conform notei prezentate, care menţionează acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, cei doi diplomaţi trebuie să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore.
Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, anunţase anterior, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile, organizată pe fondul acţiunilor de protest de marţi din centrul capitalei Republicii Moldova, că ambasadorul român în R.Moldova a fost declarat persona non grata.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
A absolvit Şcoala de ofiţeri de securitate şi apoi Facultatea de Drept din Bucureşti. A îndeplinit funcţia de locţiitor al şefului Direcţiei contraspionaj din Departamentul Securităţii Statului.
După schimbarea regimului din 1989 a fost inculpat pentru participare la reprimarea revoluţiei din 1989 de la Timişoara, fiind pînă la urmă achitat pentru "neîndeplinirea tuturor elementelor constitutive ale infracţiunii". A scris cartea Un risc asumat, o lucrare în care lucrătorul în informaţii povesteşte evenimentele din 1989 la care a fost martor, cît şi perioada de detenţie la care a fost supus.