Mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei ruseşti
adăugat 17 mai 2012, 09:14, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Zeci de mii de lumânări au fost aprinse în seara zilei de ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale în memoria victimelor ocupaţiei în cadrul unui miting de doliu organizat de PL cu ocazia comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist.
Totodată, tinerii liberali au scris pe asfaltul din Piaţa Marii Adunări Naţionale cu candele roşii “1812 – 200 ani de ocupaţie rusescă”. În acest scop au fost folosite 2012 candele roşii, culoarea roşie fiind simbolul sângelui nevinovat vărsat în perioada ocupaţiei.
În faţa mulţimii au rostit discursuri Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedintele PL, Corina Fusu, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, vicepreşedinte PL, Gheorghe Şalaru, Preşedintele Filialei Teritoriale Căuşeni a PL, Profesorul universitar Anatol Petrencu, vicepreşedinte PL, Andrei Păvăloi, reprezentantul Tineretului Liberal, scriitorul Nicolae Dabija.
Mihai Ghimpu a menţionat că adevărul a fost şi rămâne a fi unul singur – “am fost ocupaţi şi punctum. Nimeni nu va reuşi să înlocuiască acest adevăr”. Potrivit Preşedintelui PL, este condamnabil faptul că tancurile ruseşti stau deja de 200 de ani în cetatea lui Ştefan cel Mare. “Rusia, recunoaşte ocupaţia – aceasta rămâne principala insistenţă a noastră. Păcat că sloganul Imperiului Rus “Ocupă şi dezbină” este şi sloganul unor partide politice de la noi care folosesc tragedia naţională pentru a obţine puterea. Ei vin pe seama sărăciei oamenilor pentru a se îmbogăţi”, a precizat Mihai Ghimpu.
Şi prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă s-a referit la nedreptatea istoriei, care continuă să macine poporul nostru. “Din păcate nu noi ne alegem istoria. Un popor care nu-şi cunoaşte istoria nu are viitor, iar cine nu-şi cunoaşte istoria riscă să o repete”, a spus Dorin Chirtoacă. Potrivit Primarului capitalei, conştiinţa naţională este elementul cheie pentru afirmarea noastră ca neam, inclusiv în marea familie europeană, iar de alegerea făcută de noi depinde dacă cetăţenii Republicii Moldova vor rămâne în umilinţă sau vor avea un viitor european.
Istoricii Anatol Petrencu şi Andrei Păvăloi au vorbit în cadrul mitingului despre contextul istoric în care s-a produs anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist, referindu-se şi la consecinţele acestui rapt.
Gheorghe Şalaru şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că într-o zi de doliu pe alocuri se aud chiote de veselie, “pe alocuri chiar oficiale”.
Deputata Corina Fusu s-a declarat mândră de faptul că pentru prima dată în istorie românii moldoveni au reuşit să se adune în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a aprinde “făclii ale memoriei şi demnităţii noastre, care vor dăinui veşnic”. “Am pierdut multe şanse în ultimii 20 de ani, dar Dumnezeu este bun cu noi şi ne mai dă azi o şansă”, a spus Corina Fusu.
La finalul mitingului, au fost aprinse mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei, care ulterior, în dangăt de clopot, au fost lăsate pe parapetul din preajma Pietrei comemorative din faţa Guvernului, creând un “perete luminos” în memoria victimelor. Moderatorul mitingului, deputatul Valeriu Saharneanu a menţionat că strămoşii vor vedea din Ceruri această lumină, lumina demnităţii, verticalităţii şi a libertăţii noastre.
La eveniment au participat câteva mii de cetăţeni veniţi din diferite localităţi ale Republicii Moldova , care au purtat în piept tricolor în doliu şi au afişat bannere cu mesajul “Rusia, recunoaşte ocupaţia!”, “200 de ani de ocupaţie”, “A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti” (M. Eminescu).
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲