Mitropolia Moldovei: Biserica decide când să se implice în politică
adăugat 16 iunie 2010, 12:10, la Social
„Mitropolia Moldovei decide de sine stătător când, în ce forme și cu ce scopuri să se implice în procesul politic”, este declarația semnată de membrii sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, plasată pe site-ul Mitropoliei Moldovei.
„Se afirmă precum că susţinerea de către Biserică a iniţiativei „Bazele Ortodoxiei” constituie o „problemă” pentru Guvern, unii lideri de partide au ajuns să ceară „demisia” Mitropolitului Chişinăului şi al întregii Moldove, să intervină cu „învăţăminte” şi „poveţe” în adresa Bisericii. Instituţia, care conform tuturor sondajelor de opinie, se bucură de cea mai sporită încredere în popor, a început să fie acuzată că se implică în politică, dându-se de înţeles că o asemenea implicare ar fi constituit un lucru nepermis”, se spune în declaraţie.
Membrii Sinodului susțin că istoria cunoaşte o sumedenie de exemple când implicaţiile Bisericii în sfera politicului aveau un impact benefic, prin influenţa acestora asupra politicienilor ca ei „să-şi alinieze comportamentul la necesităţile şi interesele vitale ale populaţiei”. „Aşa a fost în trecut şi aşa va fi în viitor”, se arată în declarație.
„Opunerea masivă cu care întâmpină clasa politică iniţiativa membrului corespondent Valeriu Pasat, obstacolele care se încearcă a fi ridicate pentru a împiedica procesul de colectare a semnăturilor, ameninţările care au început să parvină la adresa clericilor, toate aceste fapte ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menită să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii, în ansamblu”, se spune în declarația Mitropoliei.
În context, membrii sinodului bisericesc au declarat că susțin și inițiativa lui Valeriu Pasat de a forma un partid politic. „Considerăm justă şi binevenită declaraţia domnului Pasat privind intenţia de a constitui un partid politic nou de orientare creştin-ortodoxă”, scrie în declarație.
„În intenţia creării unei noi formaţiuni politice, vedem cu adevărat dorinţa de a da un suflu nou vieţii politice din ţara noastr”, se mai spune în declaraţia semnată de Mitropolitul Vladimir, Episcopul de Tiraspol şi Dubăsari, Sava, episcopul de Cahul şi Comrat, Anatolie, Episcop de Hâncu, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove, Petru şi Episcop de Bălţi şi Făleşti, Marchel.
Inițiativa privind organizarea unul referendum național pentru predarea „Bazelor Ortodoxiei” în școlile din Republica Moldova a fost lansată de fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate la 26 martie, curent, și a fost susținută de Mitropolia Moldovei. Mai târziu, la 4 iunie, Valeriu Pasat a declarat că își face și partid politic și că intenționează să participe la alegerile parlamentare din toamnă.
Recent, premierul Vlad Filat a menționat că este convins că Mitropolia Moldovei este implicată într-un proiect politic, lansat de către fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate. „Este un proiect pur politic şi trebuie să recunoaştem că Mitropolia Moldovei este implicată în acest proiect”, a spus premierul.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
EXPLOATAREA Basarabiei de catre CALAII OCUPANTI RUSI A DUS la CANIBALISM!!!
ORORILE provocate de CALAII OCUPANTI RUSI:
CANIBALISM in Basarabia!!!!
Strict Secret
09-96 CC Secretarul CC al PC (b) din Moldova
21.01.47 tov. Coval
În raionul Cotovski, satul Caracui a avut loc un caz de ucidere şi folosire în mîncare a unui copil de 2 ani. Cetăţeana Şveţ Evdochia Sergheevna a plecat în ziua de 18 ianuarie 1947 ca să-şi primească porţia de pîine, unde s-a reţinut o oră – două. Revenind acasă ea a găsit-o omorîtă pe fiică-sa Vasiliţa în vîrsta de 2 ani. Corpul fetiţei era tăiat în două părţi.
Criminali s-au dovedit cei trei copii ai ei: Serghei – anul naşterii 1935, Maria – anul naşterii 1938 şi Gavril – 1941. Cu o zi mai înainte de omor, Serghei i-a propus mamei sale s-o omoare pe Vasiliţa. Mama s-a opus categoric şi i-a interzis să facă această crimă odioasă. Dar cînd s-a întors de la punctul de distribuire a pîinii, cei trei copii de acum mîncaseră corpul şi picioarele.
În urma controlului s-a constatat că familia Şveţ trăieşte într-o sărăcie de neînchipuit. Soţul ei a murit acum 10 zile, la întreţinere i-au rămas patru copii. Deţine 3,5 ha de pămînt. A fost scutită de impozite.
În anul 1946 a primit de la stat 130 kg de seminţe şi 160 kg pentru produse. Copiii sunt bolnavi de distrofie de gradul 1 – 3. Actualmente ei au fost izolaţi într-o casă cu bolnavi de distrofie.
Procuror al RSSM S. Colesnic
28.02.1947 Strict Secret
Procurorului RSSM tov. Colesnic
Notă specială
În primele zile ale lunii februarie
Petru Bursacovschi din satul Olăneşti a tăiat din trupul tatălui mort în vîrstă de 63 de ani şi a mîncat o parte din corp.
La cîteva zile a decedat şi cet. P. Borsacovski.
Procuror ad-interim al judeţului Bender Scripnic”
Strict secret
009-579 C
18.IV-47
Locţiitorul procurorului general al URSS
general – locotinent de justiţie
tov. Vavilov A.P.
Notă specială
Vă aduc la cunoştinţă că Repkin Ivan Vasilievici, anul naşterii 1898 din judeţul Soroca împreună cu cetăţeana Repaţkaia Evdochia Ivanovna, în martie 1947, au ucis-o pe Repaţkaia Eufrosinia şi au mîncat-o.
În noaptea de 8 aprilie a-c- aceiaşi cetăţeni l-au ucis pe Mukomol Grigori Alexeevici în vîrstă de 12 ani şi o parte din corp au folosit-o în mîncare.
Persoanele în cauză au fost arestate şi trase la răspundere penală conform art. 56-17 al Codului Penal.
Procuror ad-interim al RSSM Drugobiţki
STRICT SECRET
27 C Locţiitorului procurorului RSSM
tov. Drugobiţki
Notă specială
La 27 martie 1947 Procuratura judeţului Bălţi le-a arestat pe locuitoarele satului Singereni – Ţurcan Afajia – anul naşterii 1887, Ţurcan Daria I., a.n.1928, Ţurcan Eudochia I. – a.n. 1932. Ele sunt învinuite că la 17 martie 1947 au invitat-o în ospeţie pe cetăţeana Chiriac Zinovia I. şi au gâtuit-o. O parte din carne au folosit-o în mîncare, iar altă parte au vîndut-o la piaţa din Bălţi la preţul de 40 de ruble kilogramul.
Locţiitorul procurorului judeţului Bălţi
Tureţki
SURSA : ANRM , F.3085 , inv. 1 , d. 129
Cazuri de acest fel au fost cu sutele. Nu avem mare plăcere să publicăm asemenea lucruri, dar istoria trebuie cunoscută aşa cum a fost, Făptaşii înfometaţi de mult şi-au dat seamă în faţa lui Dumnezeu. Foametea organizată a fost o tragedie naţională şi a fiecărei familii in parte.
Lenuţa Chiriac, absolventă a facultăţii de istorie (2010)
Universitatea de Stat “Ion Creangă”
Istoricul Anton Moraru în lucrarea „Istoria românilor. Basarabia şi Transnistria 1812 – 1993” (Chişinău, 1995) scrie:
„Foametea care s-a abătut pe capul nostru odată cu venirea armatei roşii şi a puterii sovietice a fost una dintre cele mai îngrozitoare pagini din istoria basarabenilor.
Numărul morţilor şi a distroficilor creştea necontenit. Conform datelor colectate de organele de ocrotire a sănătăţii, dacă la 25 decembrie 1946 erau înregistraţi în RSSM 53 mii de bolnavi de distrofie, apoi la 1 februarie 1947 numărul lor crescuse pînă la 190 mii.
În timpul foametei din anii 1945 – 1947 în RSSM au decedat, doar din motive de subalimentaţie, peste 200 mii de oameni…”.