Moldova şi România vor colabora în domeniul tehnologiilor informaţionale
adăugat 13 martie 2009, 11:26, la Social
Republica Moldova şi România vor semna un acord de colaborare în domeniul tehnologiilor informaţionale şi al comunicaţiilor (TIC).Guvernul a aprobat la 10 martie curent proiectul de Hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra semnării "Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind colaborarea în domeniul comunicaţiei şi a tehnologiilor informaţionale. Ministrul Dezvoltării Informaţionale, Pavel Buceaţchi, a afirmat că implementarea prevederilor acestui acord va contribui la dezvoltarea domeniului tehnologiilor informaţionale şi al comunicaţiilor din Republica Moldova. Astfel, acordul prevede crearea întreprinderilor mixte şi centrelor de cercetare ştiinţifică pentru realizarea proiectelor comune în domeniul TIC, realizarea schimbului de experienţă în domeniul securităţii informaţionale şi protecţiei datelor, precum şi atragerea investiţiilor reciproce în ambele state.
Totodată, colaborarea Republicii Moldova şi României în domeniul TIC prevede şi crearea parcurilor ştiinţifico-tehnologice, perfecţionarea utilajului comunicaţiilor electronice şi poştale, gestionarea eficientă a spectrului de frecvenţe radioelectrice pentru a evita perturbaţiile mutuale produse de mijloacele electronice. Prin prezentul acord, ministerele de profil din ambele state vor efectua un schimb de experienţă în domeniul edificării guvernării electronice, utilizării semnăturii digitale, circulaţiei documentelor electronice, comerţului electronic, achiziţiilor publice, informatizării instituţiilor de învăţământ şi promovării studiilor efectuate la distanţă, achitarea serviciilor, evaluarea conformităţii produselor şi standardizării în domeniul TIC.
Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Informaţionale susţin că aplicarea prevederilor acestui acord va contribui la utilizarea domeniului TIC în vederea îmbunătăţirii activităţilor publice centrale şi locale, agenţilor economici şi a populaţiei.
Acordul va fi semnat între Ministerul Dezvoltării Informaţionale din Republica Moldova şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale al României.
Precizăm că volumul total al investiţiilor pe piaţa serviciilor TIC a constituit anul trecut 1 miliard 934,6 milioane de lei. Veniturile acumulate în 2007 de pe piaţa TIC a constituit 5 miliarde 561,4 milioane de lei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
R. Moldova are şansa de colabora cu ţările CSI, pentru a elabora anexe pentru limba română la marile si performantele dicţionare ale firmelor cu renume"ABBY "Lingvo", "MultiLex","Socrat"etc. şi ar trebui de folosit aceste ocazii.
Cea mai dureroasa problemă este insa rămânerea in urmă a limbii române la capitolul programe electronice de traducere - "traducători electronici". Cele câteva programe apărute in România nu rezista la nici o critică. Şi in acest domeniu ne-ar putea salva o colaborare cu firmele din CSI şi in primul rând cu "Promt", care are deja programe extrem de performante si care deja a realizat la ele anexe pentru unele limbi din Tarile Baltice si Armenia.
Ar fi excelent daca s-ar include si domnul comisar european Leonid Orban si ar obţine ca limba romana sa fie inclusă in programele electronice de traducere (folosite se pare in instituţiile comunitare) ca SYSTRAN PROfessional Premium si altele.
Fără asemenea instrumente de lucru de fiecare zi română (moldovenească) ca si cum nici n-ar exista in lumea civilizata.