Moldova-Suverana si Nezavisimaia-Moldova la procuratura
adăugat 18 februarie 2010, 15:30, la Social
Moldova-Suverana si Nezavisimaia-Moldova au ajuns in vizorul procuraturii, dupa ce asa-numita procedura de deetatizare, initiata de comunisti, nu a adus niciun venit la bugetul tarii, ci din contra. Pe de-o parte ziarele se declarau private, iar pe de alta, fostul Guvern comunist le transfera, din fondul de rezerva al statului destinat situatiilor exceptionale, sute de mii de lei pentru salarii si intretinere.
Mai mult, s-a constatat ca Guvernul Tarlev, in 2005, nu a scos la vanzare intreprinderile de stat, ci a initiat procedura de lichidare, care insa nu a mai fost finalizata nici pana astazi.
“A fost o surpiza si pentru mine sa aflu acest lucru. Aceste institutii nu au fost deetatizate. A fost demarata procedura de lichidare a lor si, respectiv, statul nu s-a ales cu nimic”, a declarat ministrul de Stat, Victor Bodiu.
In schimb, conducerea statului de atunci a donat, celor doua ziare, 1 milion de lei din contributiile tuturor cetatenilor.
“In perioada anilor 2005-2006, din fondul de rezerva al Guvernului, contrar destinatiilor stricte ale acestuia, a fost alocat peste un milion de lei pentru plata indemnizatiilor lucratorilor si stingerea datoriilor acestor intreprinderi”, a spus Bodiu.
Mai mult, in timp ce se initiase procedura de lichidare, Camera de Inregistrare inscria in registru intreprinderi private noi cu numele celor de stat, cea ce este interzis de catre lege. Cofondatori ai companiilor private erau administratorii celor de stat. Este vorba despre SRL Casa editoriala Moldova Suverana, SRL Moldova Suverana-Sernovo si SRL Moldova Independenta.
Dupa depistarea ilegalitatilor, Guvernul a solicitat Centrului Anticoruptie si Procuraturii Generale sa investigheze intreaga procedura de “privatizare/lichidare” a ziarelor procomuniste Moldova-Suverana si Nezavisimaia-Moldova, precum si legalitatea alocarii acelui milion de lei din rezerva statului. Organele de urmarire penala urmeaza sa spuna si in ce baza sunt folosite marcile intreprinderilor de stat, care sunt inregistrate la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala.
Moldova-Suverana are o alta versiune.
“Ziarul nostru a fost deetatizat conform normelor si cerintelor Uniunii Europene, prin consultarea acestora si in corespundere cu Legea Presei. Numele ziarului nostru, dupa deetatizare, potrivit Legii Presei, apartine colectivului, nu statului”, se arata intr-un scurt mesaj, publicat imediat dupa sedinta Executivului de ieri, pe pagina web a gazetei.
Totodata, premierul Vlad Filat l-a intrebat pe ministrul de Stat daca postul de televiziune procomunist NIT are de gand sa plece din cladirea Guvernului.
“Ce se intampla cu prietenii nostri de la NIT?”, a intrebat Vlad Filat.
“Am solicitat, in repetate randuri, sa fie eliberat acest sediu si sa ne fie restabilite bunurile distruse. In sfarsit, saptamana trecuta au inceput sa ni le predea. Dar nu avem un raspuns clar ca pana pe 31 martie va fi gata, chiar daca au fost deja trimise vreo 6 solicitari in acest sens si apeluri telefonice zilnice”, a raspuns Victor Bodiu.
Pe 30 decembrie 2009 a expirat contractul de arenda al companiei NIT, care inchiria de la Guvern spatiul in care isi desfasoara activitatea. Executivul nu mai vrea un nou contract, intrucat cladirea urmeaza a fie ocupata de unele ministere, care nu au sedii.
Dupa o verificare, angajatii Cancelariei de Stat au depistat ca NIT a devastat un etaj intreg al cladirii, a scos usile, a daramat peretii, urmand sa apara acolo un nou studiou. Lucrarile s-au stopat insa din lipsa de bani, iar acum postul de televiziune trebuie sa repare prejudiciul cauzat statului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲