Moldovenii care muncesc peste hotare riscă să rămână fără pensii
adăugat 23 martie 2010, 16:12, la Social
Moldova riscă serioase fisuri sociale în următorii zece ani, când se va confrunta cu problema integrării în sistemul de asigurare socială al Republicii Moldova a persoanelor care au muncit „la negru” peste hotare. Este una dintre concluziile celei de-a doua ediţii a Monitorulului Social, publicat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
„Persoanele plecate la muncă în străinătate sunt lipsite de dreptul la o pensie în Moldova, deoarece nu plătesc contribuţiile asigurării sociale sau vor avea de plătit o perioadă scurtă după întoarcerea în ţară, dacă se vor angaja în câmpul muncii, pentru ca mai târziu să se pensioneze în baza legislaţiei interne”, afirmă expertul IDIS, Viorica Antonov.
Specialiştii recomandă autorităţilor moldoveneşti să continue practica încheierii de acorduri bilaterale cu „statele-gazdă” ale cetăţenilor Republicii Moldova privind garanţiile drepturilor în domeniul asigurării cu pensii, aşa cum a fost făcut cu Grecia, Bulgaria, Portugalia.
Cei de la IDIS „Viitorul” critică şi modul de calculare a pensiilor care, potrivit lor, este discriminatoriu, favorizând funcţionarii publici, înalţii demnitari şi lăsând fără acoperire angajaţii din sectorul agricol, pe cei din domeniul academic şi al ocrotirii sănătăţii.
„În timp ce foştii angajaţi din sectorul agricol au pensii mizerabile, iar reprezentanţii mediului academic şi al celui de ocrotire a sănătăţii au ajuns la nivelul nevoiaşilor şi săracilor, statul îşi permite să aibă categorii privilegiate, precum foşti poliţişti şi funcţionarii publici, înalţi demnitari de stat. Un fermier are o pensie de 507 lei, iar un deputat – de 6433 lei”, susţine sociologul Olesea Cruc, coordonatorul ediţiei.
Studiul sfătuieşte autorităţile publice să valorifice oportunităţile sistemului de pensii private, pentru a putea stabili politici pe termen lung privind îngrijirea persoanelor vârstnice, prevenirea marginalizării sociale şi sprijinirea pentru reintegrare socială. Autorii sunt de părere că mărirea vârstei de pensionare ar avea impact pozitiv asupra regenerării economiei, creşterii ofertei pe piaţa muncii.
În Republica Moldova pensia medie este de 800 de lei, iar minimul de existenţă pentru o persoană constituie 1085 de lei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲