Moldovenii și criza financiară: „Noi, cei plecaţi de acasă, trăim cu gândul că o să ne întoarcem.”
adăugat 11 mai 2010, 10:06, la Social
Vasile Mija: „Tot ce am făcut eu, a mers în casa pe care o am la Chişinău. În rest, aşa economii, să zic, că am adunat bani, nu. Toţi banii au plecat în economia Republicii Moldova.”
Potrivit Băncii Naţionale, moldovenii care muncesc in strainatate au reînceput să trimita tot mai multi bani acasa. Si tot Banca Națională sugereaza ca preţurile vor creşte până la sfârşitul anului cu 10 la sută. Pe timp de criza, cand veniturile sunt mai afectate, multi dintre noi ar fi dispusi sa renunte la multe pentru a-si salva bugetul. Cum s-au adaptat unii moldoveni vremurilor, dar si cum isi vad ei viitorul. Vom afla de la Vasile Mija, un moldovean aflat de peste 10 ani la munca in Portugalia, o tara unde consecintele crizei sunt vizibile, cu toate implicaţiile ei asupra zonei euro.
Europa Liberă: Unii moldoveni, rămaşi aici, acasă, recunosc existenţa unor tulburări economice, dar spun, că acestea nu se pot prelungi pe mult timp. Voi, cei care vă aflaţi peste hotare, credeţi acestor ştiri despre recesiune?
Vasile Mija: „Credem, deoarece despre această criză economică a vorbit, a vorbit chiar şi Eminescu despre ea, zicând „ce e val, ca valul trece.” Crizele, ele apar şi dispar. Uneori le inventăm. Alte ori sunt create de guvernanţii unei ţări. Dar în majoritate suferă poporul. Se simte şi aici criza, da.”
Europa Liberă: Cum se simte?
Vasile Mija: „Lumea, cum ai şi mai spus-o, nu-şi permite să-şi cumpere, ceea ce-şi cumpăra înainte. A învăţat un pic să economisească banul, să nu-l cheltuie.”
Europa Liberă: Dar economisind banul, la ce renunţi?
Vasile Mija: „Deci, la mâncare nu renunţ. Dar renunţ la îmbrăcăminte, cele necesare, nu se cheltuie aşa bani mulţi. Oricum, criza, eu cred, a fost inventată un pic. Fiindcă noi, majoritatea, de când ne ţinem minte tot în criză stăm. Că dacă nu aş fi fost în criză, nu aş fi ajuns în Portugalia. Asta e.”
Europa Liberă: Dar acum, când euro s-a devalorizat, voi trimiteţi bani acasă mai mulţi? Mai puţini? Salariile voastre au fost afectate?
Vasile Mija: „Salariile noastre în ultimul tim au rămas aceleaşi, care şi erau. Fapt e că trimitem bani mulţi acasă. Acolo s-a răsfrânt criza mai mult, asupra ţărilor mai slab dezvoltate. Fiindcă în Moldova se cheltuie mai mult în timpul crizei.”
Europa Liberă: Şi totuşi, moldovenii sunt risipitori. Pentru că, dacă luăm în calcul nunţile, cumătriile, zilele de naştere, mese copioase, după petreceri mult se aruncă. Dar voi trimiteţi bani, inclusiv pentru aceste sărbători?
Vasile Mija: „E posibil. Mai mult nu ştiu. Nu m-au afectat aşa mult sărbătorile astea. Oricum, trimit bani ca să-mi menţin familia acolo. Nu am în vedere sărbători sau... Zi cu zi, banii necesari. Dar, oricum, în Moldova se cheltuie foarte mult la aceste tradiţii, nunţi, sărbători, cumătrii. Europenii fac altfel. Sunt mai economi în această privinţă.”
Europa Liberă: Dar cum vezi tu această economie în Occident?
Vasile Mija: „Eu văd, că parcă Occidentul puţin a ieşit din această criză.”
Europa Liberă: Dar lumea mergea mai puţin la restaurante? Renunţa la excursii?
Vasile Mija: „Da, lumea renunţă un pic la excursii. E mai puţină lume prin localurile publice. Dar eu văd chiar şi prin faptul că, lucrez într-un centru comercial, munca mea e, şi clienţii noştri acuma s-au redus un pic, numărul cu care lucrez eu.”
Europa Liberă: Şi ce făceau portughezii? Ignorau marketul ca să facă cumpărături de la piaţă?
Vasile Mija: „Marketul nu-l ignorează. Ei, pur şi simplu, sunt mai economi. Iau mai puţin. De obicei cumpărau multe, caruri pline cu mâncăruri. Acuma nu prea vezi, nici rânduri, nici..., nu ştiu, aşa se întâmplă. Lumea, într-adevăr, nu prea are bani, totul este scump.”
Europa Liberă: Personal, tu, dacă ai ajunge să ai mai puţin, să zic, cu o doime, o treime din salariu, unde ai economisi?
Vasile Mija: „Aş economisi mai mult, eu cred, în alimentaţie. Aş cumpăra produse un pic, cu toate că nu putem să economisim în acest domeniu, dar s-ar putea. Alimentaţie, excursie, timp liber, cam asta e”
Europa Liberă: E uşor să-ţi schimbi locul de muncă pe timp de criză? Un loc pe altul mai bine plătit?
Vasile Mija: „Eu cred, că uşor acuma nu e nimic să faci. Este foarte complicat să faci orişice nu ai face în ziua de azi. Fiindcă situaţia ne impune la nişte crize nervoase în timpul unei crize economice.”
Europa Liberă: Şomajul vă afectează?
Vasile Mija: „Şomajul nu ne afectează. Aici şomaj este, a fost întotdeauna, oriunde nu te-ai duce. Dar majoritatea moldovenilor, concetăţenilor noştri, care sunt în străinătate au de muncă.”
Europa Liberă: Bine, locuri de muncă sunt, numai că este greu să faci o muncă necalificată şi este mai uşor să iei uneori pomeni.
Vasile Mija: „Asta e. Că dacă ar fi să faci munca pe care vrei s-o faci, dar uneori noi facem munca care este. Şi majoritatea emigranţilor fac munci nu chiar în domeniul în care au studiat şi ar fi vrut să muncească. De aceea, noi întotdeauna avem de muncă. De muncă nu au cei, care aşteaptă să muncească în domeniul care au studiat, doresc. Dar pe noi nu ne afectează nişte crize aşa. Noi, moldovenii plecaţi de acasă, trăim cu gândul că o să ne întoarcem.”
Europa Liberă: În ce condiţii aţi putea să reveniţi în Moldova?
Vasile Mija: „În condiţiile în care ne-am organizat viaţa acolo.”
Europa Liberă: În aceşti zece ani de aflare, de şedere în Portugalia, ce viaţă ai avut? Câte economii ai reuşit să faci? Ce ai făcut cu câştigul, pe care l-ai ridicat pe parcursul unui deceniu?
Vasile Mija: „Tot ce am făcut eu, a mers în casa pe care o am la Chişinău. Apartamentul a fost definitiv cumpărat, mobilat şi mai nimic. Şi menţinerea lui în stare bună. În rest, aşa economii, să zic, că am adunat bani, nu. Nu am. Toţi banii au plecat în economia Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Te mulţumești cu aceasta?
Vasile Mija: „Mă mulţumesc. Fiindcă trebuie să ne mulţumim cu puţinul şi o să avem mai multe.”
Europa Liberă: Deci, până la urmă, înţeleg eu, că această criză despre care se vorbeşte, nu te-a afectat într-atât de mult, ca să...
Vasile Mija: „... Nu m-a afectat, nu prea. Fiindcă, cum am zis, uneori inventăm. Este criză, se simte, dar pe mine personal, ea nu prea mă afectează. Aşa e.”
Europa Liberă: Mulţumim foarte mult. În dialog cu noi a fost Vasile Mija, un moldovean aflat de peste 10 ani la muncă în Portugalia.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲