Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:13

 

Moldovenii și criza financiară: „Noi, cei plecaţi de acasă, trăim cu gândul că o să ne întoarcem.”

adăugat 11 mai 2010, 10:06, la Social

moldoveni in strainatate, criza,

Vasile Mija: „Tot ce am făcut eu, a mers în casa pe care o am la Chişinău. În rest, aşa economii, să zic, că am adunat bani, nu. Toţi banii au plecat în economia Republicii Moldova.”


Potrivit Băncii Naţionale, moldovenii care muncesc in strainatate au reînceput să trimita tot mai multi bani acasa. Si tot Banca Națională sugereaza ca preţurile vor creşte până la sfârşitul anului cu 10 la sută. Pe timp de criza, cand veniturile sunt mai afectate, multi dintre noi ar fi dispusi sa renunte la multe pentru a-si salva bugetul. Cum s-au adaptat unii moldoveni vremurilor, dar si cum isi vad ei viitorul. Vom afla de la Vasile Mija, un moldovean aflat de peste 10 ani la munca in Portugalia, o tara unde consecintele crizei sunt vizibile, cu toate implicaţiile ei asupra zonei euro.

Europa Liberă: Unii moldoveni, rămaşi aici, acasă, recunosc existenţa unor tulburări economice, dar spun, că acestea nu se pot prelungi pe mult timp. Voi, cei care vă aflaţi peste hotare, credeţi acestor ştiri despre recesiune?

Vasile Mija: „Credem, deoarece despre această criză economică a vorbit, a vorbit chiar şi Eminescu despre ea, zicând „ce e val, ca valul trece.” Crizele, ele apar şi dispar. Uneori le inventăm. Alte ori sunt create de guvernanţii unei ţări. Dar în majoritate suferă poporul. Se simte şi aici criza, da.”

Europa Liberă: Cum se simte?

Vasile Mija: „Lumea, cum ai şi mai spus-o, nu-şi permite să-şi cumpere, ceea ce-şi cumpăra înainte. A învăţat un pic să economisească banul, să nu-l cheltuie.”

Europa Liberă: Dar economisind banul, la ce renunţi?


Vasile Mija: „Deci, la mâncare nu renunţ. Dar renunţ la îmbrăcăminte, cele necesare, nu se cheltuie aşa bani mulţi. Oricum, criza, eu cred, a fost inventată un pic. Fiindcă noi, majoritatea, de când ne ţinem minte tot în criză stăm. Că dacă nu aş fi fost în criză, nu aş fi ajuns în Portugalia. Asta e.”

Europa Liberă: Dar acum, când euro s-a devalorizat, voi trimiteţi bani acasă mai mulţi? Mai puţini? Salariile voastre au fost afectate?

Vasile Mija: „Salariile noastre în ultimul tim au rămas aceleaşi, care şi erau. Fapt e că trimitem bani mulţi acasă. Acolo s-a răsfrânt criza mai mult, asupra ţărilor mai slab dezvoltate. Fiindcă în Moldova se cheltuie mai mult în timpul crizei.”

Europa Liberă: Şi totuşi, moldovenii sunt risipitori. Pentru că, dacă luăm în calcul nunţile, cumătriile, zilele de naştere, mese copioase, după petreceri mult se aruncă. Dar voi trimiteţi bani, inclusiv pentru aceste sărbători?

Vasile Mija
: „E posibil. Mai mult nu ştiu. Nu m-au afectat aşa mult sărbătorile astea. Oricum, trimit bani ca să-mi menţin familia acolo. Nu am în vedere sărbători sau... Zi cu zi, banii necesari. Dar, oricum, în Moldova se cheltuie foarte mult la aceste tradiţii, nunţi, sărbători, cumătrii. Europenii fac altfel. Sunt mai economi în această privinţă.”

Europa Liberă: Dar cum vezi tu această economie în Occident?

Vasile Mija: „Eu văd, că parcă Occidentul puţin a ieşit din această criză.”

Europa Liberă: Dar lumea mergea mai puţin la restaurante? Renunţa la excursii?

Vasile Mija: „Da, lumea renunţă un pic la excursii. E mai puţină lume prin localurile publice. Dar eu văd chiar şi prin faptul că, lucrez într-un centru comercial, munca mea e, şi clienţii noştri acuma s-au redus un pic, numărul cu care lucrez eu.”

Europa Liberă: Şi ce făceau portughezii? Ignorau marketul ca să facă cumpărături de la piaţă?


Vasile Mija: „Marketul nu-l ignorează. Ei, pur şi simplu, sunt mai economi. Iau mai puţin. De obicei cumpărau multe, caruri pline cu mâncăruri. Acuma nu prea vezi, nici rânduri, nici..., nu ştiu, aşa se întâmplă. Lumea, într-adevăr, nu prea are bani, totul este scump.”

Europa Liberă: Personal, tu, dacă ai ajunge să ai mai puţin, să zic, cu o doime, o treime din salariu, unde ai economisi?


Vasile Mija: „Aş economisi mai mult, eu cred, în alimentaţie. Aş cumpăra produse un pic, cu toate că nu putem să economisim în acest domeniu, dar s-ar putea. Alimentaţie, excursie, timp liber, cam asta e”

Europa Liberă: E uşor să-ţi schimbi locul de muncă pe timp de criză? Un loc pe altul mai bine plătit?

Vasile Mija: „Eu cred, că uşor acuma nu e nimic să faci. Este foarte complicat să faci orişice nu ai face în ziua de azi. Fiindcă situaţia ne impune la nişte crize nervoase în timpul unei crize economice.”

Europa Liberă: Şomajul vă afectează?

Vasile Mija: „Şomajul nu ne afectează. Aici şomaj este, a fost întotdeauna, oriunde nu te-ai duce. Dar majoritatea moldovenilor, concetăţenilor noştri, care sunt în străinătate au de muncă.”

Europa Liberă: Bine, locuri de muncă sunt, numai că este greu să faci o muncă necalificată şi este mai uşor să iei uneori pomeni.

Vasile Mija: „Asta e. Că dacă ar fi să faci munca pe care vrei s-o faci, dar uneori noi facem munca care este. Şi majoritatea emigranţilor fac munci nu chiar în domeniul în care au studiat şi ar fi vrut să muncească. De aceea, noi întotdeauna avem de muncă. De muncă nu au cei, care aşteaptă să muncească în domeniul care au studiat, doresc. Dar pe noi nu ne afectează nişte crize aşa. Noi, moldovenii plecaţi de acasă, trăim cu gândul că o să ne întoarcem.”

Europa Liberă: În ce condiţii aţi putea să reveniţi în Moldova?


Vasile Mija: „În condiţiile în care ne-am organizat viaţa acolo.”

Europa Liberă: În aceşti zece ani de aflare, de şedere în Portugalia, ce viaţă ai avut? Câte economii ai reuşit să faci? Ce ai făcut cu câştigul, pe care l-ai ridicat pe parcursul unui deceniu?

Vasile Mija
: „Tot ce am făcut eu, a mers în casa pe care o am la Chişinău. Apartamentul a fost definitiv cumpărat, mobilat şi mai nimic. Şi menţinerea lui în stare bună. În rest, aşa economii, să zic, că am adunat bani, nu. Nu am. Toţi banii au plecat în economia Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Te mulţumești cu aceasta?

Vasile Mija
: „Mă mulţumesc. Fiindcă trebuie să ne mulţumim cu puţinul şi o să avem mai multe.”

Europa Liberă: Deci, până la urmă, înţeleg eu, că această criză despre care se vorbeşte, nu te-a afectat într-atât de mult, ca să...


Vasile Mija: „... Nu m-a afectat, nu prea. Fiindcă, cum am zis, uneori inventăm. Este criză, se simte, dar pe mine personal, ea nu prea mă afectează. Aşa e.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult. În dialog cu noi a fost Vasile Mija, un moldovean aflat de peste 10 ani la muncă în Portugalia.

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.1040 secunde