Moment aşteptat de 19 ani: Buzău şi Soroca, oraşe înfrăţite
adăugat 23 aprilie 2012, 20:39, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Buzăul a fost vizitat, vineri, de o delegaţie sosită din oraşul basarabean Soroca. Autorităţile celor două localităţi au semnat, vineri, în sala de protocol a Primăriei, un acord de înfrăţire.
Documentul oficial, structurat în nouă articole, vizează în primul rând o intensă colaborare în plan economic. Se menţionează în acord şi schimburi de experienţă între angajaţii primăriilor Buzău şi Soroca, vizite reciproce între elevi şi cadre didactice, organizarea în comun a unor simpozioane, expoziţii de artă sau serbări folclorice, colaborare în domeniul asistenţei sociale şi al combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor. ”După părerea mea, mai devreme sau mai târziu, nu va exista decât o Românie Mare, şi cred că aceste schimburi culturale şi comerciale constituie punctul de pornire”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală.
Acordul de înfrăţire are o valabilitate de cinci ani şi poate fi prelungit oricând la solicitarea uneia dintre cele două părţi.
În prima zi de şedere la Buzău, oaspeţii din Soroca au mers în vizită la Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu”, apoi, la orele serii, au participat la spectacolul de muzică populară din centrul oraşului, cu ocazia Zilelor Buzăului. Sâmbătă, basarabenii au vizitat mai multe obiective turistice din judeţ, iar duminică dimineaţă, au fost prezenţi la slujba oficiată de preotul Mihail Milea la Catedrala ”Sf. Sava”.
Elena Bodnarenco, ucraineanca din fruntea Primăriei Soroca
Spre deosebire de Buzău, locuitorii din Soroca au în fruntea oraşului o femeie. Ucraineană de origine, Elena Bodnarenco este foarte îndrăgită de locuitorii din Soroca, fie că e vorba de români-moldoveni, ruşi sau ucraineni. Primăriţa din Soroca, însoţită la Buzău de fiica sa, care a avut şi rolul de fotograf în cadrul delegaţiei basarabene, a fost impresionată de frumuseţea oraşului Buzău. ”Am sosit ieri seară în Buzău şi, în primul rând, am fost plăcut surprinsă de arhitectura oraşului. Am văzut orăşenii de aici cu zâmbetul pe faţă şi asta înseamnă că oraşul se dezvoltă şi că cei care trăiesc aici se simt bine”, ne-a declarat primarul oraşului Soroca, Elena Bodnarenco. Alături de aceasta, au sosit la Buzău şi viceprimarul oraşului Soroca, Feodosie Bordian, fostul primar din Soroca, Mihail Popovschi, precum şi numeroşi consilieri locali soroceni.
1993, anul de început al colaborării dintre oraşele Buzău şi Soroca
Din delegaţia basarabeană nu a lipsit Ana Bejan, ex-prefect al raionului Soroca. Ana Bejan este, după cum a ţinut să le amintească celor prezenţi avocat Mihai Sălcuţan, ”prima femeie prefect din istoria românilor”, o voce care a militat încă de acum 20 de ani pentru unirea Moldovei cu patria mamă.
Proiectele social-culturale realizate între Buzău şi Soroca au început în anul 1993, iniţiatorii fiind, pe de-o parte, avocatul Mihai Sălcuţan şi scriitorul Alexandru Oproescu, fost director al Bibliotecii Judeţene Buzău, iar de cealaltă parte, Ana Bejan, pe atunci prefect al raionului Soroca.
Buzoienii sunt ca acasă la Soroca, oraş de graniţă situat în nord-estul Moldovei, cu o populaţie de circa 37.000 de locuitori. Acolo funcţionează o filială a Bibliotecii Judeţene Buzău, proiect iniţiat de Alexandru Oproescu, şi continuat de Sorin Burlacu, actualul director al instituţiei. Preotul Mihail Milea, cel care deţine titlul de cetăţean de onoare al celor două oraşe-surori, a reuşit şi ridicarea unei biserici româneşti la Soroca.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲