Mormântul poetului Grigore Vieru, din nou acoperit de flori
adăugat 18 ianuarie 2011, 16:09, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În ziua când s-au împlinit 2 ani de la trecerea la cele veşnice a celui mai iubit poet contemporan al neamului nostru, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a depus flori la mormântul lui Grigore Vieru, de la Cimitirul Central.
Alături de familia poetului, soţia Raisa şi fiul Călin, în preajma locului de veci a lui Grigore Vieru s-au adunat prieteni, colegi, politicieni, miniştri, un grup de elevi de la Şcoala Primară nr. 83 din capitală, care poartă numele lui Gr. Vieru, jurnalişti şi simpli cetăţeni. Ceremonia de comemorare a fost precedată de o slujbă de pomenire a poetului, oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele Ioan Ciuntu, paroh al Bisericii Sf. Teodora de la Sihla.
Academicianul Mihai Cimpoi a ţinut să remarce că Grigore Vieru a fost cel mai citit poet al nostru, „un poet al cetăţii”. „În aceşti 2 ani, de când poetul nu mai e cu noi, opera viereană a devenit şi mai cunoscută. În această perioadă, poeziile sale au fost traduse în limba italiană, în bulgară şi găgăuză. Iar la 14 februarie, de ziua de naştere a poetului, urmează să fie lansat albumul „Grigore Vieru şi muzica”, a anunţat Mihai Cimpoi.
Scriitorul Spiridon Vangheli, coautor al „Albinuţei” şi „Abecedarului” a remarcat că prietenul său, Grigore Vieru, i-a dat mari lecţii de viaţă, nefiind niciodată invidios sau lacom. „El a pus tot sufletul în poezie, ca mai apoi să ne-o dăruiască nouă”, a mai spus Vangheli.
La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a declarat că Grigore Vieru este un Eminescu al Basarabiei. „Este cel mai mare poet al nostru pe care l-am prins în viaţă şi am fost extrem de onoraţi de acest lucru”. Primarul de Chişinău apreciază îndeosebi poeziile din perioada de renaştere naţională ale lui Grigore Vieru, cum ar fi „Scrisul latin”, „Răsai”, „Reaprindeţi candela”, „Eminescu” etc. „Cu aceste versuri am crescut şi ele-mi vor rămâne întotdeauna în suflet, pentru că reprezintă o bază spirituală pentru orice om care ştie care-i sunt rădăcinile”, a mai spus Dorin Chirtoacă.
Poetul Grigore Vieru s-a stins din viaţă la 18 ianurie 2009, în urma unui grav accident rutier, la vârsta de 73 ani.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲