Moştenirea lui Brâncuşi se scoate la licitaţie
adăugat 27 noiembrie 2010, 22:16, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Iuliana Dumitraș
Colecţia de piese şi obiecte personale pe care Constantin Brâncuşi a lăsat-o legatarilor săi, estimată la o sumă între 1,5-2 mln. euro, va fi scoasă la licitaţie pe 30 noiembrie, la Paris. Potrivit ziarului „Cronica Română”, ansamblul, expus de săptămâna trecută la Hôtel „Marcel Dassault” din Paris, cuprinde trei sculpturi, 20 de piese de mobilier şi obiecte lucrate sau transformate de Brâncuşi pentru uzul zilnic, dar şi obiecte personale ale sculptorului.
Toate obiectele au fost lăsate soţilor Natalia Dumitrescu şi Alexandru Istrati, iar nepotul şi moştenitorul acestora, Théodor Nicol, a decis în 2010 să le vândă. Piesa de rezistenţă e sculptura din patru părţi „Sărutul (Coloana)” din 1935, estimată între 800.000-1.200.000 de euro.
Potrivit experţilor, colecţia „Natalia Dumitrescu - Alexandre Istrati” relevă un aspect mai puţin cunoscut al operei lui Brâncuşi, şi anume, căutarea armoniei între opera sa şi mediul înconjurător. În 1947, Brâncuşi i-a primit pe tinerii soţi Istrati în Impasse Ronsin şi le-a dăruit mai multe piese de mobilier şi obiecte de care aceştia aveau nevoie în viaţa de zi cu zi. Ansamblul are însă şi o importantă dimensiune intimă, incluzând valiza - simbol al drumului pe care Brâncuşi l-a făcut la Paris în 1904 -, pipa fumătorului inveterat şi flautul melomanului, care era artistul.
Brâncuşi a murit în martie 1957 la Paris, după ce în România, la Muzeul de Artă al Republicii din Bucureşti, s-a deschis, în decembrie 1956, prima expoziţie personală Brâncuşi din Europa, în absenţa artistului, deşi acesta fusese invitat de directorul muzeului, M. H. Maxy, şi de pictorul Camil Ressu. Legatarii lui Brâncuşi au murit în 1991 (Alexandre Istrati) şi 1997 (Natalia Dumitrescu), fiind înmormântaţi în acelaşi loc de veci cu artistul, în Cimitirul Montparnasse. Théodor Nicol a anunţat că va face o importantă donaţie Muzeului Naţional de Artă Modernă Pompidou din Paris, constând din zece piese care să fie conservate în Atelierul Brâncuşi, replica atelierului artistului în momentul morţii sale, realizată în 1977 în faţa muzeului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲