NASA a descoperit "un obiect excepţional": cea mai tânără gaură neagră
adăugat 15 noiembrie 2010, 18:47, la Istorie / Ştiinţă
NASA a anunţat azi, într-o conferinţă de presă, că telescopul spaţial Chandra X Ray a descoperit o gaură neagră în imediata apropiere a sistemului nostru solar. NASA a ţinut pasionaţii de ştiinţă în priză peste zi, după ce a publicat azi-dimineaţă o ştire despre descoperirea unui "obiect excepţional".
Gaura neagră este o rămăsiţă a supernovei SN 1979C şi este situată în galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ. Aceasta galaxie ar putea contine cea mai tanara gaura neagra din vecinatatea cosmica a Pamantului. Supernova este o stea variabilă explozivă, de sute de ori mai strălucitoare decât o novă. Nova este o stea a cărei strălucire crește puternic și relativ brusc, pentru a reveni apoi treptat la strălucirea inițială.
Supernova a fost observata pentru prima data de un astronom amator, in 1979. De acolo si numele, SN 1979C. Galaxia M100 se afla la 50 de milioane de ani lumina de Pamant, o distanta relativ mica. Varsta sa (30 de ani / nota: raportat la timpul nostru) si distanta relativ mica fata de noi o face un interesant obiect de studiu deoarece ne arata cum se naste o gaura neagra.
Datele stranse de la patru observatoare (printre care si Chandra) arata ca sursa de raze X a ramas constanta pret de 12 ani, intre 1995 si 2007. Comportamentul acestui spectru de raze sprijina ideea ca obiectul identificat este o gaura neagra, produsa fie prin materialul ramas in urma supernovei, fie de la un companion binar. Intr-un articol publicat in urma cu cateva ora pe www.evz.ro, astronomul Adrian Sonka oferea aceasta varianta. El explica urmatoarele: "Într-un sistem binar (stea care are ca satelit altă stea) are loc transfer de masă de la steaua mai puţin masivă la cealaltă. Gazul cade pe steaua masivă cu o traiectorie în spirală şi aşa apare un disc de gaz. În locul unde gazul cade pe discul de gaz temperatura creste foarte mult si se emit raze-X"
Înainte de conferinţa NASA, evz.ro a discutat cu Adrian Şonka, astronom la Institutul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", din Bucureşti, care spunea că se aşteaptă la o descoperire nu atât spectaculoasă pentru public, cât importantă pentru comunitatea ştiinţifică.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲