Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:00

 

Natalia Ciobanu: Ma pasioneaza VIATA. O studiez, o traiesc si o simt cu pasiune pentru ca vreau sa inventez the weapon of mass construction!

adăugat 25 august 2011, 12:59, 15:59 la Cultură • Articol publicat de Cornel Postolachi

Natalia Ciobanu, Sulina, premianti, tineri,

Natalia Ciobanu are 24 de ani si este absolventa de master in domeniul Gestiunii si Protectiei Mediului. Desi a fost angajata in mai multe locuri pana acum,  Natalia a prefererat sa fac mai mult voluntariat, fapt care a ajutat-o sa isi dezvolte spiritul antreprenorial. In prezent este “free lancer” ca traducator autorizat romana-rusa si vrea sa isi infiinteze impreuna cu prietenele sale propria firma de consultanta si sa colaboreze cu mai multe organizatii pentru scrierea si implementarea mai multor proiecte care vizeaza protectia mediului, consumul responsabil de resurse si conslidarea democratiei. Ma pasioneaza viata, adica o studiez si o traiesc cu pasiune.

Reporter: Natalia Ciobanu la Scoala de Vara Romania 2020. Daca ai fi purtatorul de cuvant al Societatii Civile din Romania care ar fi primele trei lucruri importante pe care Romania trebuie sa le ceara guvernantilor pentru a le rezolva cel tarziu pana in 2020?

Natalia: In primul rand o viziune pe termen lung asupra tarii. Stii discursul lui Martin Luther Kg. jr. din august ’63 “I Have a Dream” ? Ui-te de asta cred ca avem nevoie: de lideri care au o viziune, care au un vis despre viitorul Romaniei. In al doilea rand, pe principiul “Daca iti faci planuri pentru un an, planteaza orez; daca iti faci planuri pentru zece ani, planteaza copaci; daca iti faci planuri pentru o viata planteaza oameni”, cred ca un sistem de educatie bine organizat este esential si avem nevoie de el urgent.  Iar in al treilea rand, cred cu convingere ca prioritizarea problemelor legate de protectia mediului si utilizarea durabila a resurselor ne-ar aduce cu un pas mare mai aproape de o viata mai buna.

Reporter: Pentru ca tot ai vorbit de viitoarea ta firma de consultanta si de dorinta de a colabora cu ONG-uri, ce proiecte ai desfasurat sau desfasori in sfera voluntariatului si nu numai?

Natalia: Pe langa numeroasele proiecte la care am participat sau pe care le-am organizat pana acum, in momentul de fata lucrez cu mult drag la o serie de proiecte. Unul dintre ele – Reduce Reuse Recycle – este in faza de pregatire si vizeaza promovarea in randul a 35 de tineri din Romania si alte 5 tari a unui stil de viata bazat pe un consum responsabil de resurse. Acest proiect il vom derula prin ONG-ul “Societatea pentru Consum Responsabil” pe care l-am infiintat impreuna cu cativa prieteni de-ai mei.  Pe langa acest proiect, suntem in faza de implementare a unui proiect-pilot pentru prevenirea poluarii apei in regiunea Marii Negre – “Side by Side for the Black Sea”, pe care il implementam in cadrul Fondului International Marea Neagra-Marea Caspica. Proiectul-pilot vizeaza cresterea capacitatii ONG-urilor de tineret din regiune pentru a implementa proiecte de prevenire a poluarii apei si va debuta in 5 septembrie la Gura Portitei, Romania, cu un curs de formare pentru 27 de tineri din 9 tari care va dura 9 zile. Mai multe informatii despre acest proiect ambitios, dar absolut necesar sunt aici. Si nu in cele din urma m-am implicat intr-un proiect in virtutea dragostei pe care o port semenilor mei din Romania si Moldova – World Youth Democracy Forum (WYDF), si care are ca scop dezvoltarea si consolidarea democratiei in cele doua state prin identificarea si sustinerea tinerilor lideri democratici. Fiind initiat in 2008 de Profesorul de origine romana, Dl. Eliot Sorel in cadrul Universitatii George Washington din Washington DC, SUA, ne-am propus ca in 2012 sa extindem acest proiect in regiunea noastra. WYDF 2012 e si el acum in etapa de planificare si il realizam tot prin Fondul International Marea Neagra – Marea Caspica in cooperare cu o serie de institutii partenere din ambele tari.

Reporter:Stiu ca esti pasionata de mediu. Cum ti se pare ca este tratata problema mediului in Romania si Republica Moldova si care sunt cele mai grele carente legate de mediul inconjurator al celor doua state?

Natalia: Cred ca din punctul acesta de vedere am fost si suntem atat de rasfatati de natura, incat nu punem mare pret pe resursele naturale pe care le avem si pe care ar fi invidioasa cel putin jumatate din populatia globului, iar de aici ne vin toate carentele: consumul iresponsabil si risipa de resurse (apa, mancare, energie, s.a.), preferinta pentru produsele importate in loc de produsele locale, mult prea putina atentie acordata amprentei ecologice la nivel individual si national, poluarea de care fugim cu totii, dar la poluarea careia contribuim cu totii, precum si desconsideratia fata de generatiile viitoare – gandim doar in termeni de 20-30 ani. Nu intelegem suficient de bine si nu am “asimilat” inca semnificatia dezvoltarii durabile. Cred ca ne-ar prinde bine sa dam o fuga si sa stam putin prin Africa Subsahariana. Stii, ca-n bancul cu Itic si Rabinul:
Merge Itic la rabin si ii zice:
- Rabi, Rabi, nu mai pot: stau intr-o casa cu o singura camera eu, nevasta, trei copii si soacra. Ma sufoc! Nu mai pot! Ce sa fac?
- Itic, ia-ti un caine.
- O, nu, Rabi! Nu!
- Itic, fa cum zic si hai peste 2 saptamani inapoi.
Isi ia Itic un caine. Vine peste 2 saptamani la rabin:
- Rabi, Rabi, nu mai pot: stau intr-o casa cu o singura camera eu, nevasta, trei copii, soacra, cainele. Ce sa fac?
- Itic, ia-ti o capra si o vaca si hai peste 2 saptamani.
Itic repeta povestea, revine peste 2 saptamani:
-Rabi, Rabi, mor! Ma sufoc! Nu mai pot! Intr-o casa cu o singura camera eu, nevasta, trei copii, soacra, cainele, capra si vaca! Ce sa fac?
- Itic, du-te-n targ si vinde cainele, capra si vaca.
Revine itic a doua zi la rabin:
- Rabi, Rabi! Ce bine! Ce fericire! Intr-o casa cu o camera stam DOAR eu, nevasta, trei copii si soacra!

Reporter: Stiu ca iubesti mult animalele, in special cainii, desi din cate stiu ti s-a intamplat chiar sa fii muscata de un caine. Cum crezi ca ar trebui abordata problema cainilor fara stapan din Bucuresti si din alte orase din Romania?

Natalia: Da, ii iubesc de-a dreptul! Din lunga mea interactiune cu cainii de pe strazi si nu numai, am observat ca ei te pot ataca doar in anumite cazuri si imprejurari, care sunt bine cunoscute si care se explica prin instinctele lor de supravietuire, conservare si perpetuare a speciei. Multe dintre atacurile asupra persoanelor puteau si pot fi in mare parte evitate daca incercam sa le cunoastem etologia si sa le respectam cele cateva nevoi pe care le au. Aici fie le putem amenaja spatii in care sa le dam de mancare (oricum in orase aruncam cantitati enorme de mancare la gunoi – nu pot manca ei cat putem arunca noi), fie putem infiinta “orfelinate” pentru cainii strazii, eventual administrate de ONG-uri de profil sustinute din bani publici si donatii, unde cainii sunt adusi, ingrijiti, si de unde iubitorii de caini ii pot adopta avand siguranta ca sunt sanatosi. Sigur, in randul cainilor de strada sunt si caini bolnavi, iar in primul dintre scenariile de mai sus acestia trebuie izolati si tratati inainte de a fi repusi in libertate.  Sunt niste fiinte extraordinare si sincere in comportament. Au de daruit afectiune cel putin pe atat de multa pe cat avem nevoie noi, oamenii, intr-un oras in care ajungi sa ai incredere mai mare in caini decat in oameni.

Vezi, cu cainii ii simplu. Cu oamenii cum facem?:)

Reporter: Care e cea mai mare dorinta a ta?

Natalia: Sa inventez un WMC “weapon of mass construction” :) ) Mi-ar place sa reusesc sa demonstrez pana la sfarsitul vietii mele ca si afectiunea este o nevoie primara in rand cu mancarea si apa, si poate chiar inainte de nevoia de adapost. Ce multe s-ar schimba in bine daca am constientiza lucrul asta…

Reporter: Un mesaj pentru tinerii de la Sulina

Natalia: Voi reitera doua mesaje ale unui mare om, si unul din modelele mele in viata – Mahatma Gandhi – acum mai bine de jumatate de secol: “Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”, si, poate cel mai important: “Cand ma cuprinde disperarea imi aduc aminte ca pe tot parcursul istoriei caile iubirii si adevarului au fost intotdeauna cele castigatoare. Au existat si tirani, si criminali, iar pentru o perioada pareau invincibili, dar intr-un final au cazut cu totii. Gandeste-te la acest lucru – intotdeauna.”


Autor: Bogdan Daradan
Sursa: www.onlinestudent.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Cultură

Presa franceză despre Valentina Naforniță: O zi din viața unei primadone
O publicație franceză a realizat un reportaj despre soprana Valentina Naforniță. Jurnaliștii de la info.arte.tv au stat o zi întreagă la Opera din Viena cu interpretă originară din Moldova și au aflat ce se ascunde în spatele unei primadone.
Jurnaliștii francezi au încercat să pătrundă în viața primadonei și să afle [...] mai mult
(Video) Dansând pe străzile din Moldova. Trupă din Los Angeles a filmat un clip extraordinar la noi
Regizorul Noaz Deshe, cunoscut pentru producția sa „White Shadow”, a filmat un clip extraordinar în Republica Moldova pentru trupa indie folk din Los Angeles, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.
Acesta comentează cele văzute aici: „În afara, Chișinăului, capitala Republicii Moldova, timpul stă pe loc – [...] mai mult
(VIDEO) ȚURCA UN JOC CARE TRĂIEȘTE DOAR ÎN AMINTIRI
Oina,Trânta și Țurca sunt sporturi tradiționale moldovenești.  Sporturi care în ultimele deceneii rămân doar în amintirile moldovenilor. Despre dispariția unuia dintre aceste jocuri,  în special țurca a încercat să afle echipa BTV, care s-a deplasat într-un sat din raionul [...] mai mult
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei. Ce nu e bine să faci azi
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 [...] mai mult
UE ne oferă PATRU MILIOANE de euro. Care domeniu va dispune de investiții

Pe parcursul următorilor trei ani, Uniunea Europeana va oferi 4,2 milioane de euro pentru domeniul culturii, în cadrul Programului Parteneriatului Estic în Cultură și Creativitate.
Programul a fost lansat în luna iunie de către Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele culturale și creative în munca lor pentru dezvoltarea [...] mai mult
(VIDEO) Am ascultat de nenumărate ori această piesă consacrată, însă niciodată într-o asemenea interpretare.
Când vine vorba de o asemenea piesă consacrată, un aranjament instrumental special poate fi o provocare pentru orice muzician. Chitara este de departe instrumentul la care se pot realiza aranjamente muzicale de o rară frumuseţe, bogate în expresivitate şi originalitate. Este şi cazul acestui chitarist talentat care menţinând linia [...] mai mult
(video, foto) Dan Bălan și Tany Vander s-au reunit într-un concert grandios la Soroca
Renumitul interpret Dan Bălan a susținut  un concert grandios în Soroca. Alături de acesta a urcat pe scenă și Tany Vander. Piața Libertății din oraș a fost arhiplină, peste 10.000 de oameni au venit pentru a fredona alături de interpret pisele emblematice ale acestuia.
De asemenea, în concert au mai evoluat și formația Catharsis, [...] mai mult
(VIDEO) Cum arată cel mai nou CLIP de promovare a BRAŞOVULUI
Pe 24 iunie, a fost postat pe You Tube un nou clip de promovare a oraşului Braşov, care a ajuns în prezent la aproape 58.000 de vizualizări, potrivit capital.ro.
Clipul durează 3 minute şi 32 de secunde, şi reprezintă rezumatul a trei săptămâni de filmări. Povestea şi istoria oraşului este narată în limba engleză. Mai multe detalii [...] mai mult
Dan Bălan va susține un concert de EXCEPȚIE la Soroca
Renumitul interpret Dan Balan revine în R. Moldova pentru a susține un concert la Soroca.
Evenimentul este organizat pentru susținerea candidatului liberal-democrat, Victor Său, la primăria orașului.
Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Soroca. Informația [...] mai mult

randat în 	0.1972 secunde