Nezavisimaia Gazeta: Bruxellesul mizeaza pe democratii moldoveni, impotriva actualelor autoritati
adăugat 11 august 2009, 19:09, la Social
Uniunea Europeana mizeaza pe majoritatea democrata, formata zilele acestea in parlamentul Republicii Moldova, sperand ca ea se va transforma intr-o coalitie de guvernamant stabila, comenteaza, potrivit Agerpres, cotidianul Nezavisimaia Gazeta, citand un comunicat de presa dat publicitatiii dupa intalnirea de la Bucuresti dintre secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Mazuru si reprezentantul special al UE in Republica Moldova, Kalman Miszei.Bucurestiul spera ca Partidul Comunist din Moldova va ceda puterea coalitiei democratice pro-europene, scrie ziarul citat, adaugand ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, care are suficiente obiectii fata de presedintele moldovean in exercitiu Vladimir Voronin, inclusiv de ordin personal, a remarcat zilele trecute: "Obiectivul Romaniei este ca Republica Moldova sa intre in UE".
El si-a exprimat speranta ca politicienii care reprezinta fortele democratice din Republica Moldova vor gasi formula politica pentru a guverna astfel incat Moldova sa intre in Uniunea Europeana. Basescu a precizat ca UE a pregatit deja un nou acord pentru Republica Moldova, care vizeaza un sistem de vize mult mai relaxat, un sistem comercial favorabil, acord la care si Romania a avut o mare contributie, asigurandu-i pe alegatorii atat din Romania (care se afla in pragul alegerilor prezidentiale), cat si din Moldova ca nu va repeta greseala din 2005, cand l-a ajutat pe Voronin sa obtina numarul de voturi necesare din partea opozitiei, pentru a fi reales presedinte.
Potrivit ziarului citat, "el se justifica astazi ca a fost indus in eroare de asigurarile lui Voronin privind orientarea proeuropeana, facand referire la UE, care ar fi cazut si ea in capcana intinsa de comunistii moldoveni".
Din declaratiile lui Traian Basescu, facute la 7 august august la o intalnire cu membrii delegatiei Chisinaului la primul Congres al Jurnalistilor Romani de Pretutindeni, publicatia Nezavisimaia Gazeta o citeaza pe aceea potrivit careia Romania nu vizeaza revizuirea frontierei cu Republica Moldova. Aceasta remarca a lui Basescu, care anterior insista pe integrarea celor "doua Romanii" in UE, a suscitat atentia expertilor rusi. Acestia explica prudenta liderului roman prin contextul electoral din Romania, unde in noiembrie vor avea loc alegeri prezidentiale, precum si prin sfaturile primite de la Bruxelles, caruia conducerea moldoveana i-a cerut in luna aprilie "sa-l cheme la ordine" pe presedintele unui stat membru al UE, asa cum este Romania, care isi permite "sa se amestece in treburile interne ale tarii vecine".
Coalitia democrata din Moldova, a carei creare a fost anuntata sambata de liderii partidelor de opozitie care au trecut pragul electoral si au intrat in parlament, si-a propus ca principala prioritate integrarea in UE. Abia pe locul doi ca importanta se afla obiectivul ameliorarii relatiilor cu Romania si Ucraina. Si numai dupa aceea - mentinerea parteneriatului strategic cu Rusia, mentioneaza publicatia rusa, subliniind ca, in raspuns la etalarea preferintelor europene, Chisinaul spera sa obtina de la Bruxelles o serie de avantaje, precum relaxarea regimului de vize pentru moldoveni.
In acelasi context, ziarul mentionat aminteste si de declaratia liderului democratilor moldoveni Marian Lupu privind eliminarea regimului de vize pentru cetatenii Romaniei.
Cu toate acestea, a face planuri pe termen lung in ceea ce priveste politica externa a Republicii Moldova este o afacere delicata, intrucat totul va depinde de posibilitatea aliantei democrate de a-si pastra puterea si de a ocupa functiile-cheie in stat, comenteaza Nezavisimaia Gazeta. Directorului Institutului european pentru studii politice din Chisinau, Viorel Cibotaru, considera ca raportul de forte din noul parlamentul moldovean depinde de principalii jucatori de pe scena politica a tarii: Partidul Comunist, alianta fortelor democratice, precum UE, SUA si Federatia Rusa. In afara de aceasta, a declarat el pentru ziarul citat, "toate partile sunt nevoite sa ia in considerare factorul Transnistria in negocierile pentru configurarea viitoarei puteri".
Iar daca un popor isi exprima dorinta legitima de a se apropia de acelasi popor frate despartit cu forta tot de rusi, atunci imediat toti rusofonii, sovieticii, bolsevicii si comunistii care stau ilegal adusi tot de rusi pe pamantul nostru romanesc sar ca arsi in sus de ciuda. Mai lasati-ne fratilor in pace sa ne urmam cursul natural, caci tara voastra nu e Romania sau Moldova. Plecati acasa la voi sau vedeti-va de treburile voastre, nu noi am intrat peste voi ci voi ati intrat peste noi cu forta. Noi nu avem nimic de impartit cu voi. Orice ati face, Romania si Moldova sunt doua tari si acelasi popor care vor fi din nou impreuna orice ati face voi si oricat de greu ne-ar fi. Lasati-ne in pace. Noi vrem PACE si LIBERTATE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲