Noi imagini spectaculoase cu nebuloasa Orion. VEZI FOTO
adăugat 15 februarie 2010, 11:09, la Istorie / Ştiinţă
VISTA, Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy, este cel mai nou telescop din Paranal Observatory. Este în acelaşi timp şi cel mai mare telescop din lume şi are funcţia de cartografiere a cerului din perspectiva radiaţiilor infraroşii.
Oglinda de 4,1 metri, are un unghi angular mare şi senzori foarte sensibili fac din VISTA un instrument unic. Noua imagine a nebuloasei Orion arată puterea extraordinară a telescopului. Nebuloasa Orion este o creşă stelară la circa 1350 de ani lumină de Pământ. Deşi nebuloasa poate fi observată cu ajutorul unui telescop normal, aceaste observaţii se pot face doar cu ajutorul luminii emanate de uriaşul nor în care se formează stelele.
Majoritatea acţiunii din nebuloasă este obturată de praf, iar astronomii trebuie să folosească telescope sensibile la alte lungimi de undă. VISTA a captat imagini ale nebuloasei care în mod normal nu sunt vizibile cu ochiul liber, potrivit esciencenews.com.
La fel ca şi în vechile imagini, VISTA a arătat forma familiară a nebuloasei precum şi zona fascinantă din împrejurul evenimentului cosmic. În centrul acestei regiunii însă se pot observa patru stele strălucitoare care formează Trapezium, şi care fac ca praful să strălucească. Telescopul a arătat însă, pentru prima oară, ca există şi alte stele care nu sunt vizile în mod normal.
Telescopul şi-a început abia acum misiunea sa de cartografiere a cerului, iar astronomii se aşteaptă să descopere foarte multe fenomene galactice interesante.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲