Noi intimidări ale separatiștilor la școlile cu predare în limba română din stînga Nistrului
adăugat 08 septembrie 2012, 08:33, la Social • Articol publicat de Octavian Balan
Școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană care urmează programul ministerului Educației de la Chișinău au semnalat cu ajutorul organizației Promo Lex că au fost intimidate și anul acesta de autoritățile din stânga Nistrului. Directorii și profesorii celor opt școli spun că au fost șicanați, în ciuda promisiunilor că vor fi lăsați să arboreze tricolorul și să intoneze imnul Republicii Moldova la început de an școlar. A aflat mai multe Tamara Grejdeanu.
Ceremoniile de început de an de studiu s-au desfăşurat la şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană fără arborarea tricolorului şi intonarea imnului Republicii Moldova. Directorii acestor instituţii s-au văzut siliţi să se conformeze interdicţiei impuse de autorităţile transnistrene. Administraţia de la Tiraspol a ţinut să se asigure că dispoziţia va fi respectată şi a trimis echipe de poliţişti la fiecare şcoală, ne spune juristul Asociaţiei Promo-LEX, Alexandru Zubco. În opinia sa aceste acţiuni sunt menite să intimideze corpul didactic şi părinţii:
„Cele opt instituţii cu predare în limba română simt şi acum presiunea, aceasta s-a răsfrâns şi asupra numărului de elevi. Părinţii preferă în continuare să îşi ducă copiii, chiar dacă sunt moldoveni, îşi duc copiii la cele ruse pentru că cele ruse sunt promovate mai activ în regiune. Şi avem semnalizări că şi părinţii au fost într-un fel menţionaţi la serviciul de bază ca să aibă în vedere ca copii să studieze în limbile ruse, unii părinţi chiar preferă să nu aţâţe tema respectivă , sau să nu avizeze că uite eu îmi dau copilul la o şcoală română.”
În satul Roghi, raionul Dubăsari, pe lângă cei 75 de elevi, care s-au adunat în curtea şcolii, la careu au fost prezenţi şi 15 poliţişti care au insistat ca să nu fie intonat imnul Republicii Moldova, ne spune directoarea şcolii Nadejda Ghidirinschi:
„Am anunţat părinţii, la careu că toate aceste ritualuri le vom face în clasă, şi din partea Moldovei au fost poliţişti şi dumnealor au spus aşa, nu vă sfătuim, noi nu putem face nimic şi nu trebuie să facem conflict. Este interzis, că dumnealor aşa au spus, noi avem ordin să nu vă permitem ca dumneavoastră să intonaţi imnul, sunteţi pe teritoriul Transnistriei şi nu aveţi dreptul.”
Pentru a împiedica sărbătoarea primei zile de şcoală, de regulă autorităţile transnistrene recurgeau la întreruperea de curent electric, îmi spune directorul gimnaziului din satul Corjova, Constantin Sucitu, cel care în acest an şi-a asumat riscul şi a lăsat să se audă în difuzoare imnul de stat:
„Când am început careul, vreo patru au intrat pe teritoriul gimnaziului, lângă uşă, stăteau acolo şi se uitau, dar noi nu am arborat drapelul, am intonat imnul, cu voce, copii, corul, şi fiecare avea un tricolor micuţ în mână, noi lucrul acesta l-am făcut aşa ca să nu ne întrerupă curentul electric, ei au obiceiul de a-l întrerupe, şi la urmă când am văzut că curentul electric nu l-au deconectat, de acuma am pus aparatajul şi l-am intonat.”
În speranţa să obţină intervenţia experţilor internaţionali, asociaţia pedagogilor ,,Lumina” a expediat un demers către misiunea OSCE şi guvernul Republicii Moldova pentru a rezolva problemele şcolilor din regiunea transnistreană. Semnatarii demersului, cadre didactice de la instituţii din Transnistria sprijinite de Ministerul Educaţiei de la Chişinău, spun că îngrijorarea lor este cauzată de faptul că noua conducere de la Tiraspol adoptă optica predecesorilor şi ignoră dreptul la studiu şi la libera exprimare în limba maternă a băştinaşilor.
Încercarea mea de a găsi la Tiraspol un comentariu oficial pe marginea noilor incidente nu s-a soldat cu succes. În discuţii private însă funcţionari transnistreni mi-au spus că acţiunile autorităţilor de la Tiraspol ar fi justificate întrucât şcolile se află pe teritoriul Transnistriei şi ceremoniile ar fi trebuit să fie ajustate la rigorile locale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲