„Nu suntem un guvern de sacrificiu”
adăugat 29 septembrie 2009, 09:01, la Alegeri 2009
Echipa guvernamentală, în frunte cu premierul Vlad Filat, a primit la sfârşitul săptămânii trecute votul de încredere al Parlamentului. Proaspătul prim-ministru a prezentat de la tribuna Legislativului programul de guvernare, care a fost mai apoi aprobat cu votul a 53 de deputaţi ai majorităţii parlamentare.În discursul său, premierul Vlad Filat a declarat că îşi asumă conştient şi plenar funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, iar împreună cu colegii săi din Alianţa pentru Integrarea Europeană, alături de echipa guvernamentală – îşi asumă întreaga responsabilitate pentru guvernarea pe care au instaurat-o. „Nu suntem un guvern de sacrificiu, nici unul „tehnic” şi incolor. Acest guvern exprimă voinţa politică de schimbare manifestată prin votul cetăţenilor”, a mai spus noul premier. Vlad Filat dă asigurări că pentru noul guvern „cuvântul de ordine va fi responsabilitatea pentru soarta ţării şi a poporului”.
Noul Guvern îşi structurează activitatea pe 5 priorităţi naţionale:
1.Europenizarea ţării şi integrarea Republicii Moldova în spaţiul valoric, de securitate şi de bunăstare european.
2.Reintegrarea ţării prin identificarea unei soluţii viabile şi durabile a diferendului transnistrean.
3.Asigurarea supremaţiei legii şi edificarea statului de drept.
4.Depăşirea crizei economico-financiare şi asigurarea creşterii economice incluzive.
5.Descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale prin demontarea „verticalei puterii” şi aplicarea principiilor şi normelor europene în domeniul administraţiei publice.
Guvernul Filat îşi propune să reformeze din temelii justiţia, pentru că doar o justiţie independentă reprezintă elementul-cheie al statului de drept şi al unei guvernări democratice.
„Reforma în justiţie va viza mai multe domenii şi anume: modificarea structurii şi competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, prin crearea unui consiliu bicameral: Camera Procurorilor şi Camera Judecătorilor; finalizarea reformei procuraturii, demilitarizarea acesteia şi acordarea statutului de magistraţi procurorilor”, se arată în programul de guvernare.
Noul guvern mai promite că „va acţiona în vederea liberalizării spaţiului mediatic şi garantării libertăţii de exprimare”. „În mod prioritar, Guvernul va iniţia reforma legislaţiei ce reglementează activitatea mass-media şi, în primul rând, Codul Audiovizualului. IPNA „Teleradio-Moldova” va fi reformată pentru a i se asigura libertatea editorială şi mai mult profesionalism. Reforma va viza asigurarea independenţei Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi a Consiliului de Observatori al IPNA „Teleradio-Moldova”, a declarat de la tribuna Parlamentului noul premier.
Noul guvern îşi propune să demonteze „verticala puterii” şi să aplice principiile şi normele europene în domeniul administraţiei publice. „Guvernul va elimina practicile vicioase de alocare pe criterii politice a mijloacelor bugetare pentru investiţii autorităţilor locale”, a mai spus Filat.
„Salariile şi pensiile vor fi achitate la timp!”
Printre obiectivele maijore ale noii guvernării se numără şi descentralizarea, demonopolizarea şi dereglementarea activităţilor economice. „Vreau să asigur oamenii de afaceri că nu vor mai pierde luni de zile în aşteptarea autorizaţiilor şi licenţelor, nu se vor căciuli în faţa funcţionarilor de stat care inventează zeci de bariere pentru a-şi spori importanţa. Caracatiţa corupţiei în administraţia de stat va fi nimicită fără milă, indiferent de culoarea politică sau funcţiile celor corupţi”, a mai declarat proaspătul premier. Totodată, primul-ministru a dat asigurări că noul Guvern îşi va asuma toate obligaţiile sociale, iar salariile şi pensiile vor fi achitate integral şi la timp.
Integrarea europeană, prioritatea absolută a politicii externe a ţării
Premierul Vlad Filat a declarat că „în raport cu Uniunea Europeană, Guvernul R. Moldova va negocia şi semna Acordul de Asociere cu UE, liberalizarea regimului de vize, crearea zonei de liber schimb aprofundat şi comprehensiv, integrarea economică şi asigurarea securităţii energetice prin aderarea la piaţa energetică europeană. Guvernul va pleda în continuare pentru creşterea rolului UE în soluţionarea conflictului transnistrean.” Totodată, Guvernul pledează pentru relaţii de bună vecinătate cu România şi Ucraina, pentru un parteneriat strategic cu Rusia, dar şi iniţierea unui parteneriat strategic cu SUA.
„Vom accepta critica obiectivă din partea opoziţiei”
Noul guvern îşi doreşte să se depăşească stereotipul că opoziţia este un duşman. „Vom fi deschişi, vom accepta critica obiectivă şi vom respecta toate drepturile opoziţiei. Există mecanisme civilizate de cooperare cu opoziţia pentru binele ţării, în interesul fiecărui cetăţean. Dacă opoziţia va percepe pozitiv mesajul nostru şi va urma modelul propriu statelor democratice în relaţiile putere-opoziţie, atunci societatea va avea numai de câştigat”, s-a arătat convins premierul.
Opoziţia comunistă a criticat noul Guvern
Comuniştii nu au oferit vot de încredere noii guvernării, ba mai mult, s-au ţinut de critici. Solicitat să-şi spună părerea despre noul guvern, fostul preşedinte al țării, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat presei că acest guvern nu va ţine mai mult de două luni. Voronin a avut în schimb laude la adresa controversatului Boris Focşa. “Este cea mai bună candidatură la funcția de ministru al Culturii”, a spus Voronin. Şi fostul premier, Zinaida Greceanâi, a criticat noul guvern, afirmând că acesta este unul neprofesionist, ales pe principii politice. ”Cum poate fi un medic ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor?”, a spus indignată Greceanâi, cu referire la Anatolie Şalaru. De asemenea, Greceanâi a spus că programul noului guvern este unul declarativ, şi nu unul concret. ”Unde sunt măsurile anticriză, unde este strategia națională de dezvoltare?” s-a întrebat Greceanâi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲