O Biserica pentru romanii din Rimini
adăugat 09 aprilie 2010, 11:23, la Românii de Pretutindeni
"Ne-am nascut romani ortodocsi, cum putem uita asta? In momentul in care incepe sa-ti lipseasca - sau mai bine zis sa ti se 'fure' - identitatea, religia, obiceiurile, abia atunci incepi sa dai valoare lucrurilor'. Sunt cuvintele lui Liviu Anghel, un roman dus de valurile vietii in Italia, la Rimini. Departe de tara, trimite catre Dumnezeu rugaciuni pentru mantuirea sufletului, neuitand nici o clipa de tara sa si de Biserica-mama. Si doreste cu ardoare o biserica romaneasca la Rimini.
Cu romanii plecati din tara spre alte zari, din nevoie sau din dorinta de a scruta alte orizonturi, vorbele capata o dulceata aparte. La 28 de ani si dupa o viata destul de dezordonata, Liviu a calcat pragul sfintei Manastiri 'Sf. Nicolae' Sitaru sau Balamuci dupa cum i se mai spune in limbajul popular. Fierbinteala vietii l-a purtat spre racoarea cuvintelor rostite de doi 'sfinti parinti', dupa cum ii denumeste Liviu. Staretul Damian Bogdan si monahul Gherasim.
Drumul credintei trece pe la Balamuci
'Acestia m-au invatat si indrumat pe calea bisericii asa cum un parinte isi indruma copiii pe calea vietii. Aveam 28 de ani cand i-am cunoscut si nu mai fusesem la biserica pana atunci, asta daca nu vorbim de nunti si botezuri. Acolo am deschis ochii pentru prima data, si le-am promis ca pe unde voi merge voi face tot ce pot pentru a pastra vie in inima mea si sa impartasesc mai departe ceea ce ei mi-au lasat mostenire. Aceasta promisiune a venit in urma spovedaniei si a canonului care ne-a fost dat mie si viitoarei mele sotii. Am respectat canonul dat si, dupa post si multe rugaciuni, eu si aleasa mea ne-am cununat', povesteste el. Gandindu-se la 'parintii lui de la Balamuci', Liviu isi aduce aminte cum acestia i-au prezis cumva viitorul de emigrant: 'O sa mergeti departe si veti cauta cu anii un preot si o biserica romaneasca si n-o s-o gasiti. Dara sa nu va lasati dusi, ca Dumnezeu va fi mereu cu voi, propovaduiti numele Lui si nu va va uita, Liviule, tata!'.
Sa-ti pastrezi valorile
Ajuns in Italia, la Rimini, in vremuri destul de ostile romanilor, s-a confruntat nu doar cu reticenta italienilor ci si cu dorul de casa. 'Fie painea cat de rea, tot mai buna in tara mea', incepea sa-si spuna tot mai des romanul nostru. Pana ajungi sa coci un destin bun in alta tara, pot trece ani pana sa gasesti ingredientele potrivite. Iar daca e bine si indicat sa te rogi si in inimitatea casei tale, Sfanta Liturghie, spovedania si o legatura mai stransa cu Dumnezeu nu le poti obtine decat mergand la biserica. 'Inca dinainte spun: eu sunt primul dintre cei mai mari pacatosi, dar ma lupt incontinuu sa ma tin de promisiunea facuta parintilor de la manastire. De mare ajutor este uniunea in familie cu sotia. Ea a fost mereu alaturi de mine cand a fost mai greu. Dar daca esti departe si nu ai unde merge sa te rogi, este si mai greu sa treci peste anumite momente grele. Si cand zic grele, cu adevarat zic grele. Iata cat de important este sa ai unde merge sa te rogi, sa te spovedesti, sa te impartasesti, sa-ti botezi copiii sau sa-i cununi. Ne-am nascut romani ortodocsi, cum putem uita asta? In momentul in care incepe sa-ti lipseasca sau mai bine zis sa ti se 'fure' identitatea, religia, obiceiurile, abia atunci incepi sa dai valoare lucrurilor. Am spus 'sa ti se fure' pentru ca acesta este rezultatul atunci cand nu poti sau nu stii cum sa-ti pastrezi aceste valori cand esti departe de pamantul tau. Se vorbeste de integritate din partea celor care ne-au primit, dar aceasta vine numai dintr-o parte, cand trebuie sa aratam si noi cine suntem, ne vedem pusi de-o parte, iar valorile noastre nu sunt apreciate', spune Liviu.
Canonul romanilor
Din cate stie Liviu Anghel, la Rimini sunt in jur de 10.000 de romani ortodocsi. Nu au insa o biserica. Doar un preot si o parohie. Duminica, atunci cand romanii se strang la slujba intr-o sala a primariei din localitate, se oficiaza Sfanta Liturghie sub ocrotirea Sfantului Ghelasie de la Ramet. Durerea lui Liviu este si a altor sute ori mii de romani ortodcsi. Crescuti in dreapta credinta ortodoxa, ei nu au unde merge sa se inchine, ori sa se spovedeasca, singura biserica ortodoxa din Rimini, dupa spusele credinciosului, apartine de Patriarhia din Constantinopol. Alte legi, alte obiceiuri. O biserica ortodoxa romaneasca, asta isi doresc romanii din zona Rimini. Daca s-ar initia construirea unui lacas de cult romanesc, n-ar sta cu mainile in san... 'Adevarul este ca noi suntem multi si suntem si o putere financiara pentru orice institutie care ne poate atrage intr-un mod sau altul. Eu inca o data spun ca trebuie sa ne ajutam si sa stam uniti in jurul familiilor noastre, al Bisericii noastre, si nu in ultimul rand trebuie sa fim o comunitate unita. S-au facut multe demersuri pentru a obtine aceasta biserica, dar nu a fost cu putinta. Eu nu am sa ma las si voi incerca inca o data sa obtin un spatiu sau un loc de cult de la autoritatile italiene', afirma Liviu.
Demersuri pentru biserica
Sarguinta romanilor de la Rimini in gasirea unui lacas de cult sau a unui alt spatiu pretabil pentru transformarea in biserica nu a ramas fara urmari. De sus din ceruri, Dumnezeu s-a milostivit de romanii din orasul italian. PS Episcop Siluan al Italiei ne impartasea o mare bucurie. 'La Rimini a fost o tentativa de a cumpara o cladire. Ei neputand cumpara locatia respectiva ca parohie, pentru ca nu le-ar fi dat banca credit ca parohie, ne-am pus noi garant ca episcopie, urmarind indeaproape tot ce se intampla. S-a ajuns pana in punctul in care nu s-a mai facut tranzactia pentru ca, dupa ce am cercetat actele si partea juridica, ne-am dat seama ca parintele nu avea acolo dreptul de a face decat biserica, nu si casa parohiala. Sunt cladiri care au diferite statute, pe care nu le poti modifica. Noi ne gandeam ca decat sa plateasca chirie, mai bine sa plateasca o rata la banca. Parintele de acolo, Marcian Bucurenciu, s-a zbatut mult si cei de la primaria din Rimini au vazut acest lucru. Acum facem o documentatie si pregatim prin oficiul juridic al episcopiei actele necesare, pentru ca primaria ne propune o scoala. Vom vedea sub ce forma ne-o vor pune la dispozitie. Asa nu va mai trebui sa plateasca nimic. Parohia este la inceput si au mai fost mici probleme. Parintele a avut o ravna mai mare decat ii permitea practic situatia din parohie. Au fost probleme, dar acum sunt pe cale sa se rezolve. Fosta scoala pe care primaria vrea sa ne-o dea are spatii suficiente si pentru biserica, si pentru casa parohiala, pentru cateheza. Parintele este un om de sacrificiu. In Romania a facut o bisericuta pentru doar cateva zeci de familii, in eparhia Alba Iuliei!'.
PS Siluan spune ca ajutorul de la romano-catolici este cam greu de primit: 'Biserica Catolica de la Rimini nu are dispozitie sa dea o biserica. Motivatiile sunt destul de complexe. Ei au dat o biserica ortodocsilor greci. Exista o linie a Bisericii Catolice care spune ca in orasele mici sa dea o singura biserica tuturor ortodocsilor. Numai ca este o biserica foarte mica si, pe langa asta, slujeste un parinte italian in limba slavona, pentru ca sotia sa este rusoaica. Unde sa mai bagi cateva mii de romani?'
Cum ia nastere in Italia o parohie
Parintele Dionisie, de la Episcopia Ortodoxa Romana din Italia, ne-a explicat pe ce se bazeaza in mod obisnuit o noua parohie ortodoxa pe teritoriul italian. 'Parohia este comunitatea crestinilor ortodocsi, clerici si mireni, situata pe un anume teritoriu si subordonata episcopiei din punct de vedere canonic, juridic, administrativ si patrimonial, si care este condusa de un preot numit de chiriarhul episcopiei, in cazul dat, de Preasfintitul Parinte Episcop Siluan. Infiintarea, organizarea, schimbarea limitei teritoriale si desfiintarea de parohii se aproba de catre Consiliul Eparhial, tinand cont de necesitatile misionare si pastorale din teritoriu. Practic vorbind, cererile de infiintare de parohii vin de multe ori din partea comunitatilor de romani ortodocsi care se afla intr-o anumita localitate.
Cererile sunt analizate in Consiliul Eparhial, criteriul de baza care determina infiintarea parohiei este numarul de rezidenti din zona. Datele statistice sunt obtinute de la anagrafe. In cazul parohiei din Rimini, este vorba de mai bine de 8.900 de romani cu rezidenta. O alta posibilitate de nastere a unei parohii in Italia este transformarea unei filii in parohie. Protopopul din zona identifica si cerceteaza, din incredintarea chiriarhului, comunitatile din cuprinsul protopopiatului care solicita asistenta spirituala, coordonand si indrumand organizarea acestora in parohii. Initial, cu binecuvantarea episcopului, se incepe slujirea dupa un program mai redus - joi dupa-masa, pentru femeile 'badante' sau sambata seara Vecernia - , pana se incheaga comunitatea, dupa care se poate trece la o slujire permanenta cu perspectiva de infiintare de parohie'
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲