O delegaţie de experţi ONU se află în Moldova pentru a cerceta fenomenul îmbătrânirii populaţiei
adăugat 15 martie 2010, 13:11, la Social
La invitaţia Fondului ONU pentru Populaţie, o delegaţie a Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE) efectuează în perioada 15-20 martie o vizită de documentare în domeniul îmbătrânirii populaţiei în R. Moldova. Din misiune fac parte Dl Andres Vikat, şeful Departamentului pentru Politici de Populaţie al UNECE, Dna Viviane Brunne, coordonator de programe UNECE şi Dna Eppu Mikkonen-Jeanneret, Reprezentant regional Help Age International pentru Europa de Est şi Asia Centrală.
Pe parcursul acestei săptămâni experţii vor avea mai multe întâlniri la nivel oficial în R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Pe agendă se află întâlniri cu reprezentanţii Guvernului, ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi ai societăţii civile, precum şi cu agenţiile ONU şi altor organizaţii internaţionale prezente în Moldova. Experţii vor întreprinde o vizită de studiu şi la un azil de bătrâni din capitală pentru a se documenta direct cu problemele cu care se confruntă aceştia şi a vedea care sunt necesităţile lor.
Scopul acestor întâlniri este de a studia particularităţile procesului de îmbătrânire în Moldova şi a efectua o cartografiere a serviciilor din acest domeniu. Ulterior, experţii vor oferi recomandări Guvernului moldovean privind elaborarea unui Plan de Acţiuni menit să atenueze consecinţele economice şi sociale ale fenomenului de îmbătrânire a populaţiei şi să ajusteze politicile de profil. Recomandările vor fi bazate inclusiv pe experienţa altor ţări, dar vor ţine cont de specificul realităţilor din Moldova.
Studiul în teren al delegaţiei UNECE în Moldova este prima acţiune dintr-un set mai larg de măsuri, iniţiate de UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, în parteneriat cu Guvernul R. Moldova, pentru a identifica soluţii de depăşire a consecinţelor provocate de îmbătrânirea rapidă a populaţiei. Dintre acestea mai pot fi enumerate efectuarea unui studiu de evaluare al impactului îmbătrânirii; dezvoltarea Planului de Acţiuni şi evaluarea progresului în domeniu; dezvoltarea Strategiei Naţionale de securitate demografică.
Amintim că recent Parlamentul European menţiona că îmbătrânirea şi reducerea populaţiei în statele Uniunii Europene va avea un impact de circa zece ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare prin comparaţie cu actuala criză financiară şi economică globală.
R. Moldova deja face parte din categoria ţărilor „bătrâne", coeficientul îmbătrânirii populaţiei depăşind indicatorul de 14%. Prognozele arată că în anul 2050 fiecare al treilea moldovean va fi pensionar.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲