O saptamana de sarbatoare romaneasca in Timoc: „Baciia la zlociani”
adăugat 23 februarie 2011, 11:17, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
In localitatea Zlot (cea mai mare localitate pur românească din zona, cu 5000 de romani), marti pe 22 februarie a inceput manifestarea "Zilele culturi Rumâneşti –Zlot 2011". Manifestarea care se va intinde pe mai multe zile, a debutat prin expoziţia de fotografii şi obiecte legate de stâna si oerit, denumita „Baciia la zlociani", transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
Aceasta Manifestare este organizata de Asociatia pentru cultura romanilor/vlahilor «Ariadnae Filum» susţinuta de Asociaţia rumanilor «Primovara» din Zlot.
Aproximativ 60 de romani, netinand cont de zapada mare care tocmai a cazut in Timoc, au participat la acest eveniment, care a inceput cu două cantece romanesti „Ai Marie la padure" si „Gherghină, Gherghină" pe care le-au interpretat elevii romani din Zlot.
Au luat cuvantul apoi Zavisa Jurj presedinte Asociatiei pentru cultura romanilor/vlahilor «Ariadnae Filum» si Biserca Ianosevici presedinte Asociaţia rumanilor «Primovara» .
Cu aceasta ocazie, ca in alte ocazii, Zavisa Zurz , a atras atentia asupra starii in care se afla limba,traditia si cultura romaneasca, si le-a spus romanilor prezenti ca este de apreciat ce se face pentru ca asta dovedeste ca romanii din Zlot au grija de traditia si cultura lor romaneasca. Zurz a explicat participantilor ca Baciia, sau stana este un obicei romanesc nu numai la romani din Timoc, dar si la toti romanii din Balcani, ca si la cei din Nordul Dunarii.
Programul a continuat cu explicarea obiceiului de catre localnici care si astazi practica pastoritul si obiceiul baciilor.
Mosu lica Ianos (Ilija Janosevici), Iova Cornea (Jovan Marghitanovici) a prezentat o retrospectiva a Baciilor din Zlot, folosind obiecte ca si acelea care au fost folosite de stramosii.
Multi din cei prezenti de prima data au auzit de cuvinte romanesti: Polosci,Vadra, cioi, galeata, raboş, comarnic, masa de caş....
A fos randul femeilor sa explice care este rolul lor la baciie, iar acestea au prezentat un fel de brânza specifică din Zlot (care dupa ce se stoarce, se pune sa se usuce pe «comarnic» , care este acoperit cu frunza de fag).
Programul a continuat prin vizionarea expoziţiei de fotografii „Baciia la zlociani", care a fost prezentata sub forma mai multor teme: Poloşcea-(Locu si obiecte unde se face stâna) , La adapat, Numaratul oilor, Mulsul oilor, Masuratul laptelui, Vas de muls şi de masurat la lapte , Însamnatu oilor, Cum să face brânza, Mâncarea la baciie.
Dupa cuvintele frumoase in care s-a urat sanatate, spor si mare succes, s-a trecut la un prânz traditional romanesc (mancare tradiţională: pâne din cirini, pâne azâmă brânza de oaie de pe comarnic, salata de ciuperci de pe fag), insosit de muzica rumanesca interpretata de cunoscut canta cantareata romanca Mileta Jurchici.
In data de joi 24 februarie manifestarile continua cu o „Şâzâtuare" care va avea loc in Sala mică a Caminului cultural Zlot.
Sambata 26 februarie programul va continua cu organizarea unei mese rotunde cu tema „Pastrarea identităţii rumânilor", eveniment la care au fost invitate organizatiile membre ale Forumului Romanilor din Serbia, precum si autoritati din Romania.
Pentru ca intreaga manifestare s-a desfasurat in limba romana, Televiziunea din Bor care a acoperit evenimentul a transmis stirea in limba romana, traducand ulterior si in limba sarba.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲