ONG-urile solicită Ministerului Educaţiei introducerea obligativităţii educaţiei religioase în şcoală (VIDEO)
adăugat 03 decembrie 2009, 10:10, la Social
Alianţa naţională ortodoxă „Suflet pentru Educaţie”, care reprezintă peste 27 de organizaţii non-guvernamentale, au prezentat un demers, la 2 decembrie, Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, în care solicită introducerea studierii religiei în şcoală. La demers au fost anexate şi peste 5 mii de semnături ale părinţilor copiilor din diverse localităţi.În opinia reprezentanţilor alianţei, actualul statut facultativ al orei de religie este „un mod iresponsabil de abordare didactică şi metodică a procesului de instruire şi educaţie - de fapt o irosire nejustificată şi ineficientă a efortului pedagogic şi mijloacelor sociale”.
„Solicităm o întrevedere cu ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, cu care de trei ori am încercat să purtăm o discuţie la acest subiect. De fiecare dată întâlnirile sunt contramandate”, a declarat Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) din Republica Moldova.
Demersul a fost semnat, de asemenea, de către Asociaţia veteranilor războiului de pe Nistru „Tiras-Tighina”, Asociaţia spiritual-culturală „Antonie Plămădeală” şi Asociaţia Cetăţenilor Români din Republica Moldova.
În multe ţări, obiectul „Religia” face parte din modulul educativ de bază, împreună cu geografia, istoria, biologia etc. Religia se predă sub diferite forme începând cu etapa preşcolară, de la grădiniţă şi continuă în gimnazii, licee, şcoli profesionale (Marea Britanie, Franţa, Polonia, Bosnia şi Herţegovina etc.) Predarea religiei este obligatorie şi garantată prin constituţie în alt grup de state, precum Belgia, România, Malta, Lichtenstein şi altele. Exemplul statelor Europei a fost preluat şi de Federaţia Rusă.
Anterior, Ministerul Educaţiei din Republica Moldova a completat lista obiectelor opţionale cu astfel de discipline cum ar fi „Educaţia Creştin-Ortodoxă”, „Religia” şi „Istoria religiilor”. În pofida demersurilor semnate de reprezentanţii societăţii civile, aceste obiecte continuă să poarte un caracter facultativ. În prezent, în sistemul de învăţământ preuniversitar disciplina opţională „Educaţia moral-spirituală” se predă în 120 de instituţii de învăţământ din 24 de raioane.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲