Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 noiembrie 2024, ora locală: 05:03

 

OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei

adăugat 26 octombrie 2016, 10:36, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Octavian Balan

În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut printr-o demonstraţie în forţă şi i-a „condus” la o secţie de poliţie pentru a-i amenda.

Prin acest exces de zel al Jandarmeriei, autorităţile de la Bucureşti au vrut să dea un semnal neinspirat. Scopul a fost acela de a demonstra tuturor că în spatele celor care promovează acest obiectiv nu se află nicio instituţie a statului român. 

Eu am organizat un miting anti-Ponta în 2015 şi, în mod similar, am fost luat pe sus de Jandarmerie, dar nu m-a dus nimeni la secţie. Am primit o amendă pe loc şi la asta s-au rezumat lucrurile. 

De asemenea, când Antena 3 a organizat o „plimbare” la Palatul Cotroceni fără autorizaţie, organizatorii Gâdea şi Badea n-au fost urcaţi în dubă şi nici amendaţi. 

Recunosc că eu nu sunt adeptul mişcărilor de stradă, dar am participat din convingere la multe proteste şi manifestări antiguvernamentale sau destinate promovării unor obiective în care cred. 

După scenă din marja marşului unionist, au început speculaţiile, cu atât mai mult cu cât febra electorală le-au dat un iz politic, ceea ce se justifică, întrucât Unirea celor două state româneşti este un subiect profund politic. 

Alegerile prezidenţiale din R. Moldova din data de 30 octombrie suscită foarte puţin interesul clasei politice româneşti, pentru simplul fapt că partidele ignoră acest subiect din laşitate. Cu excepţia Partidului Mişcarea Populară, nimeni nu vorbeşte despre Unire sau despre situaţia românilor de peste Prut. 

Aşa cum au anunţat organizatorii evenimentului, s-a dorit încurajarea unui dialog cu partidele politice româneşti, care să-şi asume agenda apărării românilor din Basarabia nu doar cu scop electoral, dar şi instituţional, pe plan parlamentar şi guvernamental, acolo unde implicarea lipseşte cu desăvârşire. 

Faptul că partidele au avut o abordare deschisă faţă de tinerii unionişti şi au dat curs acestei solicitări este un lucru bun

Partidul Naţional Liberal este singurul partid care nu a dorit să-i primească, fie pentru că nu este interesat de voturile celor care cred în Unire, fie pentru a nu-l deranja pe preşedintele Iohannis, care a specificat deja că nu este un susţinător al acestui obiectiv politic. 

Dincolo de aceste evidenţe, trebuie să conştientizăm că persoana care a comandat Jandarmeriei un act atât de ostentativ a executat un ordin din partea unui decident de la Bucureşti, care nu are nimic în comun cu apărarea intereselor româneşti, pentru că le-a dat suficientă muniţie celor care sunt împotriva Unirii, atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău şi nu numai. 

Unii „analişti” susţin că discuţiile despre Unire îl ajută pe Dodon, candidatul susţinut de Kremlin la alegerile prezidenţiale din R. Moldova, iar alţii că discuţia despre Unire este dirijată de Rusia. 

Cei mai periculoşi sunt cei care fac evaluări după ureche şi spun că nu avem nevoie de R. Moldova pentru că este un stat sărac, de parcă am vorbi despre o companie în prag de faliment şi nu despre soarta unor români abandonaţi de statul român, în urma unui ultimatum primit de la Moscova. 

Foarte puţini sunt cei care înţeleg că aceasta este o discuţie identitară, nu utilitară, astfel încât să o abordăm din perspectiva beneficiilor. 

Despre Unire trebuie să discutăm fără a cădea în capcane întinse de cei care, în mod deschis, o combat cu toate instrumentele pe care le au la dispoziţie. 

Nu este un secret pentru nimeni că Germania şi Federaţia Rusă nu susţin apropierea celor două state româneşti, deşi de la Berlin şi Moscova, printr-un act adiţional secret, s-a decis anexarea Basarabiei la URSS. 

Atât timp cât discutăm deschis despre acest subiect, cu argumente politice realiste, nu avem de ce să pierdem în faţa provocătorilor care insuflă sentimentul că este greşit să discuţi despre Unire. Cine lansează discursuri antiunioniste fie nu cunoaşte realitatea de peste Prut, fie este pur şi simplu un simpatizant al celor care vor ca elementul românesc să dispară în R .Moldova. 

Unirea se poate produce printr-o acţiune politică mult mai curajoasă şi mai constantă a statului român, nu prin mişcări spectaculoase. 

Sunt trei măsuri care pot fi luate chiar şi mâine pentru a aduce Basarabia mult mai aproape de România: 

1. Să eliminăm taxele în procesul de redobândire a cetăţeniei române pentru basarabeni. În prezent, acestea sunt de aproximativ 500 de euro. 

2. Să eliminăm restricţiile pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii R. Moldova. 

3. Să creăm un spaţiu audio-vizual comun. Nicio televiziune din R. Moldova nu emite în România, iar piaţa media de peste Prut este dominată de elementul rusesc, care în mod constant promovează un mesaj direct antiromânesc. 

Cine nu discuta despre Unire în mod cinstit face direct sau indirect jocul Rusiei, întrucât Moscova tocmai asta îşi doreşte, să fugim de acest subiect pentru că este incomod. 

Aceasta este cea mai mare provocare pentru noi: să evităm teama de a discuta despre anularea pactului Ribbentrop-Molotov. 

Eugen Tomacpolitician, istoric şi jurnalist român, deputat în Parlamentul României din anul 2012 şi preşedinte executiv al partidului Mişcarea Populară.


Autor: Ziarul National
Sursa: ziarulnational.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult
(foto) Publicitate electorală, atârnată de ușile locatarilor unui bloc din capitală
Locatarii unui bloc din capitală s-au trezit cu pungi electorale atârnate de clanțele ușilor.
Acestea conțineau pliante și un ziar electoral al candidatului PDM la funcția de președinte, Marian Lupu.
Unul dintre locuitorii blocului s-a arătat indignat de faptul că astfel de materiale îi sunt atârnate de ușă.
Totodată, potrivit acestuia, [...] mai mult

randat în 	0.3429 secunde