Șoseaua"Unirii" și gazoductul "Independența Moldovei"
adăugat 13 martie 2010, 15:32, la Social
Centrul Strategii Politice şi Economice „Moldova Europeană”, din cadrul Asociaţiei managerilor din Republica Moldova, în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, a propus spre analiză şi dezbateri câteva proiecte strategice care ar putea impulsiona climatul investiţional în diferite regiuni ale ţării. Cele mai importante concepţii de proiecte strategice sunt cele de infrastructură, cele cu impact social major.
Vă prezentăm concepţia proiectului strategic de construcţie a segmentului de transport internaţional Soroca-Iampol până la magistrala internaţională E-85 din judeţul Piatra Neamţ, România, cu construcţia unui pod peste râul Prut, pe segmentul de frontieră Moara Domnească – Bădărăi.
Acest proiect include în sine şi construcţia unui gazoduct de presiune înaltă, cu diametrul de 800 de mm, care va lega segmentul de gazoduct internaţional Ananiev-Cernăuţi, cu diametrul de 1020 mm, în localitatea Ţarigrad, raionul Drochia, cu depozitele naturale subterane, aflate în localitatea Mărgineni, judeţul Piatra Neamţ.
Concepţia strategică de implementare a proiectelor propuse spre analiză se încadrează eficient în strategiile de dezvoltare regională, aprobate de Guvernul Republicii Moldova, acordurilor de cooperare transfrontalieră şi de bună vecinătate cu Uniunea Europeană a ţărilor din „Parteneriatul Estic” şi la nivel trilateral, între ţările cointeresate.
Vă prezentăm succint concepţia proiectelor înaintate guvernelor Republicii Moldova şi României, consiliilor raionale şi judeţene, societăţii civile, pentru consultare şi dezbateri publice. La acest capitol, ţinem să menţionăm că majoritatea consiliilor raionale şi judeţene au reacţionat pozitiv şi au înaintat organelor reprezentative locale spre analiză şi aprobare proiectele în cauză.
Conceptul proiectelor privind proiectarea şi construcţia segmentului de transport internaţional Iampol-Soroca, punctul vamal care se află la hotarul dintre Republica Moldova şi Ucraina până la intersecţia magistralelor de transport internaţional E85 cu E58, teritoriul României.
Construcţia podului peste Prut, pe segmentul frontalier Moara Domnească - Bădărăi, care se află la hotarul dintre Republica Moldova şi România.
Scopul proiectelor este crearea condiţiilor optime pentru unităţile de transport internaţional şi naţional privind tranzitarea Republicii Moldova, asigurarea conexiunii directe la arterele de transport internaţional din România şi Ucraina, cât şi asigurarea trecerii libere a locuitorilor din zonă peste râul Prut şi frontiera de stat în ambele direcţii, conform prevederilor Acordului privind micul trafic la frontieră, semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României.
Şoseaua „Unirii” – 214 km
Drumul internaţional – şoseaua „Unirii” cuprinde cel mai scurt segment de traseu care poate tranzita Moldova şi uni arterele de transport internaţional din ţările Uniunii Europene prin România cu Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă
Implementarea proiectului ar permite micşorarea semnificativă a distanţei ce uneşte principalele artere de transport auto din regiunile europene ale Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Republicii Moldova cu arterele principale de transport auto din România, ţările din Balcani şi UE
Se propune implementarea primului proiect de parteneriat public privat în domeniul infrastructurii, care după punerea în funcţiune va fi cu plată pe tot segmentul de tranzitare a Republicii Moldova (este posibilă aceeaşi abordare şi pentru România şi Ucraina ).
Traseul şoselei „Unirii” în Republica Moldova – 133 km
Important: Se propune construcţia unui nou pod peste râul Prut în locul celui existent până în anul 1945 şi către care, în mare măsură, s-a păstrat segmentele de acces din ambele părţi ale râului.
Gazoductul „Independenţa Moldovei” – 198 km
Se prevede proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a unui segment de conductă de presiune înaltă cu diametrul 1020 mm, care va uni segmentul de conductă Ananev – Cernăuţi, cu diametrul 700-800 mm, din sistemul de transport de gaze naturale aflat în gestiunea Societăţii pe acţiuni „Moldova–Gaz”, cu depozitul subteran existent de gaze naturale, amplasat în apropierea localităţii Mărgineşti, judeţul Piatra Neamţ, România, şi care va deveni un obiect foarte important în viitorul apropiat în urma implementării efective a proiectelor South Streem şi Nabucco. România are o amplasare strategică de o importanţă majoră în calea acestor trasee de conductă şi va fi unul din participanţii importanţi la implementarea unui sau ambelor proiecte. Republica Moldova în noile condiţii geostrategice are necesitatea de a elabora şi implementa o soluţie reală şi avantajoasă pentru economia ţării noastre.
Implementarea proiectului construcţiei gazoductului „Independenţa Moldovei” constituie o sursă de alternativă pentru Republica Moldova privind livrarea de gaze naturale „în sens invers”, pentru asigurarea consumului în regiunile de Nord şi Centru ale ţării noastre. Gazoductul „Independenţa Moldovei” va permite elaborarea unui plan naţional de dezvoltare a reţelelor de distribuţie locale, cu presiune medie şi joasă în zonele cele mai prost dezvoltate reţele inginereşti, atât din Republica Moldova, cât şi din România.
Traseul conductei „Independenţa Moldovei” prin Republica Moldova – 93 km
Traseul conductei „Independenţa Moldovei” prin România – 105 km
Proiectul Gazoductului „Independenţa Moldovei” se încadrează în strategia de dezvoltare a Parteneriatului strategic de integrare europeană dintre Republica Moldova şi România propus pentru implementare de către Preşedintele României, Traian Băsescu, Programul de dezvoltare a infrastructurii transfrortaliere a localităţilor din Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, şi poate servi drept un exemplu de colaborare la nivel local şi de guverne, între cele două ţări româneşti şi Ucraina.
Se prevede implementarea proiectelor în cinci etape:
Aprobarea Acordului interguvernamental între România şi Republica Moldova privind proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a segmentului de drum internaţional – şoseaua „Unirii” şi a gazoductului de presiune înaltă „Independenţa Moldovei”, cu construcţia unui pod peste râul Prut pe segmentul frontalier Moara Domnească – Bădărăi.
Elaborarea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiei necesare pentru prezentarea proiectelor spre aprobare şi finanţare de către guvernele României, Republicii Moldova, Ucraina şi UE în cadrul Programului transfrontalier România – Republica Moldova – Ucraina privind proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a segmentului de drum internaţional – şoseaua „Unirii” şi a gazoductului de presiune înaltă „Independenţa Moldovei”, cu construcţia unui pod peste râul Prut pe segmentul frontalier Moara Domnească – Bădărăi.
Elaborarea planului general, proiectelor de execuţie fizică a lucrărilor de construcţii – montaj şi documentaţiei de deviz privind construcţia şi punerea în funcţiune a segmentului de drum internaţional – şoseaua „Unirii” şi a gazoductului de presiune înaltă "Independenţa Moldovei”, cu construcţia unui pod peste râul Prut pe segmentul frontalier Moara Domnească – Bădărăi.
Aprobarea planului general, a proiectelor de execuţie fizică a lucrărilor de construcţii – montaj şi documentaţiei de deviz de către Comitetul Interguvernamental România – Republica Moldova privind construcţia şi punerea în funcţiune a segmentului de drum internaţional – şoseaua „Unirii” şi a gazoductului de presiune înaltă „Independenţa Moldovei”, cu construcţia unui pod peste râul Prut pe segmentul frontalier Moara Domnească – Bădărăi.
Elaborarea şi aprobarea regulamentului de licitare publică a lucrărilor de proiectare, construcţie şi punere în funcţiune a segmentului de drum internaţional – şoseaua „Unirii” şi a gazoductului de presiune înaltă „Independenţa Moldovei”, cu construcţia unui pod peste râul Prut pe segmentul frontalier Moara Domnească – Bădărăi.
La implementarea proiectelor se preconizează participarea:
Sursa: www.flux.md
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲