Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:38

 

Pactul Ribbentrop-Molotov - 72 ani de suferinţă!

adăugat 23 august 2011, 08:11, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

ana-cristiuc,basarabia,germania,hitler,mihai-ghimpu,pactul-ribbentrop-molotov,stalin,traian-basescu,urss,

Astăzi, se împlinesc  72 de ani de când a fost scrisă o  pagina neagră în istoria Basarabiei. La 23 august 1939 a fost semnat Tratatul de neagresiune între Germania lui Hitler şi Uniunea Sovietică a lui Stalin, care  conţinea un Protocol adiţional secret, cunoscut sub numele de  Pactul Ribbentrop-Molotov.  În punctul 3 al acestui document secret se stipula că:  “în privinţa Europei de Sud-Est, partea sovietică subliniază interesul pe care-l manifestă pentru partea de est a Regatului României, Basarabia. Partea germană îşi declară totalul dezinteres politic faţă de aceste teritorii”.     

În temeiul acestei întelegeri de împărţire a zonelor de influenţă în Europa, la 26 iunie 1940, URSS a remis  României un ultimatum prin care cerea cedarea imediată a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord în calitate de “despăgubire”.

Sovieticii au recurs în ultimatumul respectiv la falsuri indiscutabile, susţinând că majoritatea populaţiei este de origine ucraineană: “Basarabia este populată în principal cu ucraineni”. Lucrul acesta evidenţia şi mai mult caracterul arbitrar al acţiunii ruşilor care, cunoscând situaţia reală, au făcut uz de fals pentru a pretinde legitimitatea pe care nu o aveau.

În realitate, ambele ţări vroiau să se asigure reciproc în procesul de împarţire în două a ceea ce rămăsese neocupat şi neîmpărţit din Europa. Semnarea tratatului a dus de facto la împărţirea Poloniei, iar câteva săptămâni mai tarziu şi la invadarea de către URSS a Lituaniei, Letoniei şi Estoniei . Iulian Fruntaşu în cartea sa, “O istorie etnopolitică a Basarabiei” susţine că  acest Pact a determinat în cele  din urmă scindarea Europei prin Cortina de fier, între anii 1945-1989.  În aceşti 44 de ani, Europa Occidentală a progresat prin practicarea democraţiei şi a economiei libere în toate ţările aflate la vest de Cortina de fier, în timp ce Europa de Est a avut parte de regimuri totalitare dure, aservite Kremlinului, şi de economii centralizate, de stat.

Pentru Basarabia acest tratat secret a însemnat, de fapt, a doua rupere a ei de la Patria-Mamă, prima realizându-se în 1812. Populaţia majoritară a avut de suferit  ample procese de reprimare, care erau instrumentate prin executări şi deportări ale băstinaşilor în  zone îndepărtate ale Imperiului Sovietic. Foametea organizată, colectivizarea forţată, goana după “culaci” şi deportarea acestora a condus la exterminarea unui număr impunător de români basarabeni.  Bilanţul persoanelor omorâte sau deportate din Basarabia pe timpul ocupaţiei sovietice este de peste 300.000 de personae, conform Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Ideologia sovietică  urmărea schimbarea raportului etnic  dintre populaţia  aborigenă şi  minorităţi.  Pentru  a muşamaliza preponderenţa netă a etnicilor români, URSS a recurs la colonizarea Basarabiei cu populaţie alogenă. Faptele în cauză au avut un impact formativ asupra conştiinţei basarabenilor şi au pregătit terenul pentru perceperea “corectă” a ideologiei comuniste şi a procesului de sovietizare/rusificare.

Astfel, Pactului Ribbentrop-Molotov râmâne a fi  un episod crucial în istoria dezvoltării statalităţii româneşti. Prin executarea lui a fost atacată unitatea românilor, edificată cu mare drag  în 1918. Consecinţele acestei mari nedreptăţi comise de hegemoniile secolului XX se resimt foarte mult asupra dezvoltării actuale a Basarabiei, ce rămâne şi astăzi scindată şi supusă în permanentă presiunilor de deznaţionalizare a populaţiei majoritare.

Astăzi, datoria noastră este să condamnăm acest furt istoric şi să  ameliorăm repercursiunile negative ale dezbinării repetate a neamului român.  

În acest sens amintim că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost condamnat de către OSCE, de către Parlamentul României şi al Republicii Moldova în anul 1991, de asemenea şi Preşedintele României, Traian Băsescu a condamnat pactul în 2005, în plenul camerilor reunite a Parlamnetului României. Mihai Ghimpu, fost preşedinte interimar al Republicii Moldova, a semnat la 24 iunie 2010 un decret prin care declara 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice din 1940 şi de condamnare a regimului totalitar comunist. Decretul se încheiea cu solicitarea retragerii de către Federatia Rusă, succesoare de drept a Uniunii Sovietice, a trupelor şi armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova. În cele din urma, decretul a fost declarat în justiţie neconstituţional. 

Cu toate acestea trebuie să urmăm îndemnul lui M. Ghimpu: "Trebuie să promovăm adevărul şi să educăm noua generaţie prin adevăr. Nu poate exista o societate sănătoasă atunci când politica adevarului este înlocuită cu o politică a minciunii şi a nedreptatii".

 

 

 

Vă recomandăm şi: Pactul Ribbentrop-Molotov (1939)

 

http://cristiucana.wordpress.com/


Autor: Ana Cristiuc
Sursa: www.basarabeni.ro
Tragedia noastra.
Am fost ocupati, deportati din propria tara si apoi ni sa spalat creerul. Nici in prezent populatia nu-si revine la adevarul ca am fost OCUPATI de catre rusi. Ca ni sa rupt tara.
Unii merg si mai depun flori la MEMORIA (l) ocupatiei rusesti.
Sa ne trezim odata si sa ne revedem in tara noastra scumpa.
A comentat CONDREA 25 august 2011, 00:54
Nici un pacat nu va ramane nepedepsit! Dar daca Rusia va ceda de buna voie Basarabia si intreg Tezaurul Romanesc... Si se va Ruga lui Dumnezeu in Genunchi si cu Lacrimi in Ochi... (Dumnezeu este Milostiv cu cei pacatosi...)
A comentat Vasile Butnaru 25 august 2011, 13:00
Ostasi,va ordon,treceti Prutul!
A comentat Pelerinul Basarabean 26 octombrie 2011, 18:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.8456 secunde