Parlamentul European a văzut filmul „Nuntă în Basarabia”
adăugat 05 aprilie 2011, 10:43, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Premiera filmului „Nuntă în Basarabia” a avut loc în septembrie 2010, la Chişinău, iar la începutul lui martie 2011 a avut loc lansarea oficială a DVD-ului. Până în prezent, filmul a fost proiectat la mai multe festivaluri internaţionale, obţinând două nominalizări la Premiile Gopo, România: pentru cel mai bun rol secundar – Igor Caras-Romanov (rolul Senia) şi cea mai bună coloană sonoră – Anatol Ştefăneţ.
Două proiecţii speciale ale filmului „Nuntă în Basarabia” au avut loc recent la Bruxelles şi Luxemburg, se menţionează într-un comunicat al OWH TV Studio. Pelicula a fost prezentată pe 16 martie în incinta Parlamentului European şi, pe 17 martie, la Cinemateca din Luxemburg. Regizorul comediei romantice Napoleon Helmis, alias Nap Toader, actorii Victoria Bobu (Moldova), Vlad Logigan, Constantin Florescu, interpreţi ai rolurilor principale, şi producătorii Dan Raţiu, Dan Burlac (România), Virgiliu Mărgineanu (Moldova) au răspuns la întrebările publicului şi au dezvăluit detalii din istoria acestei coproducţii moldo-româno-luxemburgheze.
Potrivit lui Virgiliu Mărgineanu, director general al OWH TV Studio, la Bruxelles „a fost prima proiecţie cu luminile semistinse pentru că aşa este regulamentul în Parlamentul European – din motive de securitate, nu se stinge niciodată lumina. Cineaştii au putut vedea mimica fiecărui europarlamentar şi reacţia la situaţiile din film. Atmosfera a fost foarte plăcută şi, la sfârşit, s-a aplaudat îndelung. Cel mai important moment a fost discuţia de după proiecţie.
De fapt, timp de aproape o oră, în Parlamentul European s-a discutat despre Republica Moldova. Din astfel de evenimente artistice Republica Moldova are doar de câştigat.
La Luxemburg „Nuntă în Basarabia” a avut de asemenea succes. După proiecţia peliculei la Cinemateca din Luxemburg, o basarabeancă din sală care a vrut să pună o întrebare a început să plângă, mărturisind că filmul a tulburat-o, ea fiind plecată de 15 ani de acasă. Când a revăzut pe ecran Chişinăul şi a auzit limba maternă, a fost profund emoţionată. Soţul ei luxemburghez a spus zâmbind că şi ei au făcut nunta la Chişinău, ceremonia asemănându-se cu cea din film.
Proiecţiile speciale au fost organizate cu sprijinul Grupului ALDE (europarlamentarii Cristian Buşoi şi Jelko Kacin) al Ambasadei României la Luxemburg şi al Institutului Cultural Român.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲