Parteneriat intre romanii din Seghedin si istorici din Hunedoara
adăugat 21 februarie 2011, 12:30, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
La Catedra de Romana din Seghedin s-a semnat in aceasta luna un parteneriat intre Asociatia Profesorilor de Istorie din Romania Apir-Clio Filiala Hunedoara si Asociatia Culturala a Romanilor din Seghedin si Catedra de Limba si Literatura Romana a Facultatii Pedagogice „Juhász Gyula" din cadrul Universitatii din Seghedin, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
Acest parteneriat cultural are menirea ca cele doua parti sa se cunoasca mai bine, sa faca schimburi reciproce, sa fie prezentate si aduse publicatiile istoricilor din Hunedoara romanilor din Ungaria - spunea Simion Molnar. Partile semnatare fiind foarte deschise una fata de cealalta au abordat si propuneri concrete: dr. Mihaela Bucin a venit cu ideea cercetarii acelor domenii si perioade istorice, care au caracter romanesc in Seghedin, iar profesorul Sorin Vlaic a oferit comunitatii romanesti din Ungaria (in primul rand elevilor, studentilor si profesorilor) o participare la o tabara de istorie din judetul Hunedoara.
Asociatia din Hunedoara a mai deschis o relatie si in Italia cu grupul Euroform si intr-un viitor s-ar putea realiza si un trio, dupa cum ne-a explicat Simion Molnar.
Pentru Asociatia Culturala a Romanilor din Seghedin, care activeaza de peste 20 de ani, este primul parteneriat de acest gen, iar presedintele Stefan Crasta si-a exprimat bucuria de aceasta posibilitate care deschide noi perspective pentru comunitatea romanilor din oras.
Asociatia Profesorilor de Istorie din Romania Apir-Clio Filiala Hunedoara s-a infiintat la initiativa a cinci profesori de istorie din judetul Hunedoara, si anume, Simion Molnar, Sorin Vlaic, Adrian Liga, Felicia Adascalitei si Mirela Gradina, in anul 2009. Pana in prezent i-au aderat organizatiei 45 de persoane, profesori de istorie, ziaristi si oameni de cultura.
Asociatia detine si o publicatie care apare bilunar, cu titlul „Perspective istorice".
De la infiintare, asociatia isi desfasoara activitatea pe doua directii principale: una este cea stiintifica, legata de publicarea de articole, editarea revistei sus-amintite, de organizarea sesiunilor de comunicari stiintifice si simpozioane, iar cealalta este o prezentare a diverselor aspecte istorice in mass-media, in special in emisiuni televizate. Un alt rol important al asociatiei este acela de-a sustine si a promova activitatea profesorilor de istorie, respectiv de limba si literatura romana si a istoricilor care sunt autori de carti, iar organizatia le ofera prezentarea cartilor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲