Patru deputaţi moldoveni aleşi la 5 aprilie au renunţat la mandate
adăugat 24 mai 2009, 19:42, la Alegeri 2009
Patru deputaţi moldoveni - trei liberali şi un comunist - dintre cei aleşi la scrutinul legislativ din 5 aprilie au depus vineri cereri de renunţare la mandatul de parlamentar, a declarat MOLDPRES prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Ţurcan.În afară de primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, ale cărui intenţii de a-şi păstra funcţia de edil erau deja cunoscute, au mai ales să renunţe la mandatul de parlamentar liberalul Nistor Grozavu, viceprimar al Chişinăului, şi Valeriu Nemerenco, pretorul sectorului Buiucani, care-şi vor păstra funcţiile actuale în administraţia publică locală.
Potrivit listei candidaţilor supleanţi din partea Partidului Liberal, locurile celor trei ar urma să le preia Boris Vieru, redactor-şef al revistei Natura, Ion Apostol, om de afaceri, şi Mihail Cîrlig, pretorul sectorului Rîşcani din capitala Republicii Moldova.
La funcţia de parlamentar a renunţat şi preşedintele raionului Floreşti, Mihail Rusu, intrat în Parlament pe lista Partidului Comuniştilor.
Următorul pe lista de candidaţi supleanţi ai PCRM este primarul oraşului Sîngerei, Gheorghe Braşovschi.
Prim-vicepreşedintele Parlamentului a mai spus că în ceea ce-i priveşte pe membrii guvernului în exerciţiu care au şi mandat de deputat Legislativul este în drept să decidă asupra cumulării celor două funcţii pe o perioadă de până la şase luni.
Legislaţia Republicii Moldova obligă toţi deputaţii să demisioneze din alte funcţii, cu excepţia celor didactice. În cazul în care nu fac acest lucru, parlamentarii sunt suspendaţi din funcţiile incompatibile celei de deputat. Mandatele vacante sunt atribuite candidaţilor supleanţi imediat următori de pe lista partidului al cărui mandat a fost declarat vacant, precizează MOLDPRES.
Vineri a fost ultima zi în care deputaţii moldoveni din Parlamentul ales la 5 aprilie puteau să opteze fie pentru mandatul de parlamentar, fie pentru alte funcţii remunerate pe care le deţin în paralel. Opoziţia susţine că şi Vladimir Voronin s-ar afla în aceeaşi situaţie, fiind şi şef de stat în exerciţiu, şi deputat, dar comuniştii spun că în cazul acestuia legislaţia îi permite cumulul de funcţii până la alegerea noului preşedinte al ţării.
Partidele parlamentare de opoziţie parlamentare din Republica Moldova anunţaseră că vor apela la Curtea Constituţională, în cazul în care comuniştii nu renunţă la posturile extraparlamentare şi la cumulul de funcţii.
După ce în şedinţa de miercuri a Parlamentului Vladimir Voronin a dat de înţeles că nu va renunţa nici la mandatul de deputat, dar nici la funcţia de şef al statului, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a făcut joi apel către comunitatea internaţională să ajute Republica Moldova să se poată menţine în cadrul statului de drept.
"Constatăm că refuzul lui Voronin de a demisiona din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este o încălcare gravă a legislaţiei şi reprezintă menţinerea forţată a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei, calificată de Codul Penal, art 339, drept uzurpare a puterii de stat", a declarat vicepreşedintele liberal-democratilor, Alexandru Tănase. El a precizat că "atât calitatea de deputat, cât şi cea de preşedinte al Republicii Moldova sunt incompatibile cu exercitarea oricărei funcţii retribuite, conform art. 70 şi 81 ale Constituţiei Republicii Moldova".
"Totodată, Legea despre statutul deputatului în Parlament prin art. 3 lit. a) stipulează expres că mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Doar că Voronin vrea să fie un fel de 'turkmenbaşi' (aluzie la defunctul preşedinte turkmen Saparmurat Niazov, care s-a menţinut la putere 21 de ani timp în care a dezvoltat cultul personalităţii - n.r.) şi să cumuleze toate funcţiile într-o singură persoană", spune Tănase.
Alexandru Tănase, care până la intrarea sa în Parlament era consilier municipal şi avocat – funcţii incompatibile cu mandatul de deputat – susţine că nu va face abuz de lege, ci va renunţa la vechile funcţii. "Mâine (vineri - n.r.) voi depune mandatul de consiler în şedinţa Consiliului Municipal, iar în ceea ce priveşte avocatura deja am făcut toate formalităţile necesare pentru a suspenda licenţa", a anunţat joi deputatul liberal-democrat.
Parlamentul ales la 5 aprilie numără 60 de deputaţi comunişti şi 41 de deputaţi din cele trei partide liberale de opoziţie (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră).
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲