Patruzeci de ani cu "Lăutarii"
adăugat 17 decembrie 2010, 12:39, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Pe data de 19 și 20 decembrie curent la Palatul Național din Chișinău orchestra ”Lăutarii” susține un concert extraordinar cu ocazia celor patru decenii de la înființare. Participă instrumentiști și cântăreți de pe ambele maluri ale Prutului.
La conferința de presă susținută de conducătorul orchestrei, maestrul Nicolae Botgros, s-a afirmat că ”selecția a fost una extrem de riguroasă, fiecare spectacol fiind programat pentru o durată de circa trei ore”. Tot la conferința de presă s-a mai spus că în ziua de 19 decembrie va fi dezvelit monumentul lui Nicolae Sulac de la mormântul neuntrecutului rapsod al cântecului popular. Pentru acest monument, orchestra ”Lăutarii” a adunat pe un cont special al Ministerului Culturii suma de 120 mii de lei, din care mai bine de jumătate au dispărut pe când ministru era Artur Cozma (sic!). Pe cont au rămas doar 51 de mii de lei. (Notă: Iar Artur Cozma se plimbă nestingherit prin Chișinău și nu este tras la răspundere nici pentru această faptă, nici pentru altele). De remarcat, că la înălțarea monumentului au contribuit și cititorii ziarului ”Timpul” de la care s-au colectat donații în sumă de 20 de mii de lei în cadrul acțiunii ”Să înveșnicim memoria lui Nicolae Sulac”. Nicolae Botgros a mai anunțat asistența că este în așteptarea unei decizii prin care Palatului Național să-i fie conferit numele lui Nicolae Sulac.
De ce Nicolae Sulac este atât de important pentru orchestra ”Lăutarii”? ar putea să întrebe unii cititori ai portalului care, bănuiesc, sunt tineri și poate, unii din ei, nici nu au auzit de numele lui Nicolae Sulac, dar mite de cântecele sale.
Nicolae Sulac a fost întemeietorul orchestrei ”Lăutarii”. La 1970 cântecele sale erau cele mai cunoscute pe plaiul nostru mioritic. Nu era om care să nu fi ascultat cântecele sale, care să nu fi fost la concertele sale – fie într-o Casă de Cultură, fie la scenă deschisă pe maidanele de la țară, fie în sălile de concert din capitală sau la radio și tv. Irepetabila sa voce, dar și cântecele alese cu grijă din melosul folclorului nostru au încălzit sufletele oamenilor, făcându-le să vibreze puternic la auzul ”Mioriței”, ”Doinei de jale”, ”Ce frumos mai cântă cucul”, ”Floarea lui Sulac” și multe altele. Dacă ne gândim bine, o bună parte a populației s-a născut odată cu orchestra ”Lăutarii”. A fost posibilă fondarea unei astfel de orchestre la acea perioadă, cum și fondarea orchestrei ”Noroc”, ”Mugurel”, fondarea Teatrului ”Luceafărul”, fiindcă ne mai bucuram de așa-zisul dezgheț hrușciovist, care a permis renașterea talentelor și revenirea la autentic. Iar ”Lăutarii” tocmai acest lucru l-a făcut: a promovat dintotdeauna folclorul românesc autentic.
Acest crez a fost preluat încă din 1978 de Nicolae Botgros, care a venit în fruntea orchestrei ”Lăutarii” și o conduce până în prezent, ducând-o pe cele mai înalte piscuri ale gloriei. ”Lăutarii”, în prezent, este o orchestră-simbol din Republica Moldova. Datorită acestei orchestre, dar și perseverenței lui Nicolae Botgros, ”Lăutarii” este cunoscută pe întreg arealul românesc. Din anul 2000, ”Lăutarii” a devenit orchestră națională, ducând faima muzicii și cântecului popular departe de hotarele republicii noastre.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲