Pelicula "Mănuşile roşii", aplaudată frenetic la Sibiu
adăugat 18 iunie 2010, 13:58, la Cultură
Ecourile Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, FITS, nici nu apucaseră să se stingă, când minunatul oraş medieval transilvan a devenit gazda unui alt festival - cel al filmului.
De îndată ce Festivalul de Teatru - un adevărat festival al artelor cu peste 350 de evenimente indoor şi outdoor, care au transformat Sibiul într-o "scenă" imensă, în percepţie shakespeariană - şi-a închis porţile, cetatea a fost cuprinsă
TIFF de la Cluj la Sibiu
Festivalul Internaţional de Film Transilvania, TIFF, aflat la cea de-a IX-a sa ediţie şi-a continuat, conform tradiţiei din ultimii ani, traseul de la Cluj la Sibiu. Pe imensul ecran montat în Piaţa Mică au fost proiectate între 9 şi 13 iunie câteva dintre cele mai bune filme româneşti ale momentului. La "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", un film de Andrei Ujică, sau la pelicula lui Florin Şerban, care a câştigat Ursul de Argint, premiul juriului la Berlin, "Eu când vreau să fluier, fluier", spaţiul în aer liber din apropierea pitorescului "Pod al Minciunilor" a devenit neîncăpător pentru miile de spectatori. Bildunterschrift: Momentul arestării
Filmul lui Radu Gabrea aşteptat cu nerăbdare de sibieni
Un moment culminant al TIFF Sibiu l-a constituit prezentarea, sâmbătă, 12 iunie, a ecranizării romanului de succes al autorului de limbă germană, Eginald Schlattner, "Mănuşile roşii". Radu Gabrea, care a realizat şi filmul "Cocoşul decapitat", după primul roman cu acelaşi nume al scriitorului, preot luteran la Roşia, lângă Sibiu, a semnat şi de astă dată regia. Eginald Schlattner, Radu Gabrea şi tânărul actor Alexandru Mihăescu (de asemnea un regizor talentat), care a interpretat absolut strălucit rolul principal, al lui Felix Goldschmidt, un alter ego al autorului, au participat la o întâlnire cu presa şi publicul în orele după-amiezii. Într-un interviu, apărut în publicaţia oficială a festivalului, "AperiTIFF", Radu Gabrea aprecia calităţile excepţionale ale tânărului actor, exprimându-şi speranţa ca acesta să aibă "cariera artistică pe care o merită. Atât în teatru cât şi în film".
Acţiunea filmului se petrece în anul 1957, la un an de la înăbuşirea în sânge a revoluţiei ungare, când regimul comunist din România a organizat un val de arestări şi procese intentate intelectualităţii săseşti. Unul dintre cei arestaţi, supus repetatelor anchete şi torturii, este Felix Goldschmidt, student la Cluj, unde conduce un grup literar.
După miezul nopţii, la finele proiecţiei filmului "Mănuşile roşii" în Piaţa Mică, realizatorii au fost intens aplaudaţi de publicul extrem de numeros şi entuziast.
Festivalul sibian s-a încheiat cu prezentarea filmului de animaţie "Fantastic Mr. Fox", bazat pe povestea pentru copii a scriitorului Roald Dahl, vocile personajelor fiind împrumutate de actori celebri precum Meryl Streep, George Clooney sau Bill Murray.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲