Pictorita Adriana Oancia, romanca care vinde picturi pentru Oprah si Trump
adăugat 17 noiembrie 2010, 09:40, la Românii de Pretutindeni
Printre romanii talentati care au emigrat in Statele Unite in ultimul deceniu si cu care ne putem mandri se numara si pictorita Adriana Oancia. Este banateanca de origini, din Timisoara, iar de cativa ani locuieste la Chicago.
Prin talent, munca si multa perseverenta a reusit sa se faca cunoscuta in lumea artistilor din Statele Unite, unele din lucrarile sale fiind achizitionate de personalitati precum Donald Trump sau Oprah Winfrey. Prezenta cu o mica expozitie la un eveniment romanesc din comunitate, aceasta a avut amabilitatea de a ne dezvalui cateva detalii despre viata unui artist roman din America.
Marian Petruta: Cand ai inceput sa pictezi?
Adriana Ooancia: Am inceput cand am avut 3 ani, impreuna cu bunicul. El este preot, dar a avut pasiune pentru arta si muzica. Am inceput sa pictez cu el din joaca, iar asta s-a transformat in pasiune.
MP: Din cate am inteles ai terminat sau aproape ai terminat in Romania o facultate in domeniu.
AO: Da, eram in ultimul an de facultate, am studiat design interior. Am avut sansa sa plec din tata si am hotarat sa ma opresc acolo si am venit in Statele Unite.
MP: Te-ai mutat in Michigan apoi la Chicago, cum este viata unui artist aici in America?
AO: Nu este usoara, trebuie multa dedicatie in ceea ce faci. Muncesc in jur de 18-20 de ore pe zi. Nu prea ai timp liber, pentru cei care cred ca viata de artist este usoara.
MP: Care este stilul personal de pictura pe care il abordezi?
AO:Mai mult pictura abstracta, dar fac si peisaje, portrete, ce se cere pe piata.
MP: Poate un artist roman din Chicago sa traiasca doar din pictura?
AO: Da, poate. Este multa munca, dar se poate.
MP: Ce se intampla cu lucrarile pe care le pictezi, ai o galerie proprie?
AO: Lucrez cu cateva galerii din Chicago. In acelasi timp lucrez cu designeri care imi aduc comenzi. Am vandut tablouri pentru Trump, pentru Oprah, John Cusack si multi altii.
MP: Cum ai ajuns sa le vinzi? Au venit ei la tine sau le-au gasit in galerii?
AO: M-au gasit in galerie si de atunci colaboram.
MP: Ai un atelier propriu in care pictezi?
AO: Atelierul este acasa, pentru ca trebuie sa muncesc atatea ore si cu un copil nu-mi permit sa il am in alta parte.
MP: Suntem la Centru Cultural Romanesc din Niles, ce te-a adus aici in aceasta seara?
AO: Comunitatea romaneasca. Am adus cateva tablouri sa le expun. Incerc cat de cat sa conectez comunitatea romaneasca cu lumea artei. Evenimentul a fost organizat pentru a vinde niste tablouri pentru a sustine un ziar romanesc.
MP: Pentru un artist din Romania care ar dori sa isi expuna lucrarile la o galerie din Chicago, care ar fi primii pasi pe care trebuie sa-i faca?
AO: Trebuie sa se intereseze de renumele galeriei. Este foarte important daca galeria respectiva taxeaza pentru a expune. Le sugerez sa stea departe, pentru ca acele galerii nu au interes sa vanda tablouri. Sunt interesati doar sa ia bani si accepta orice fel de lucrari. Este foarte importanta prestatia galeriei, de cati ani este pe piata, sau ce artisti au promovat. Este foarte greu sa intri in galerii si nu trebuie sa fie descurajati de galerii una dupa alta. Trebuie insistat si pana la urma se gaseste o galerie care sa te reprezinte.
MP: Spuneai la un moment dat ca unele lucrari au fost cumarate de celebritati precum Donald Trump sau Oprah Winfrey. Ce tablouri au cumparat, ce gusturi au?
AO: Nu ei sunt cu gusturile, designerii lor hotarasc. Au designeri care lucreza pentru ei si care se ocupa sa caute arta, mobilier sau tot ce tine de decor. Oricum ei (n.r. Trump sau Oprah) sunt cei care au ultimul cuvant de spus, dar designerii merg cu propunerea.
MP: Care sunt preturile cu care se vand astfel de lucrari pe care le pictezi?
AO: Intre 200 de dolari si 5, 6 sau 7 mii de dolari. Depinde de client, de dimensiune, de stil...
MP: In ce consta diferenta de pret?
AO: Tablourile mai ieftine sunt pentru oamenii obisnuiti, asa ca si mine. Sunt de calitate dar nu sunt lucrari de galerie. Cele scumpe, se foloseste o panza mult mai scumpa, iar materialul este de calitate superioara. Se stiu clar clientii tinta pentru care sunt puse ele acolo, pretul fiind ca atare. Un lucru foarte important cand mergi sa vinzi un tablou intr-o galerie, aceasta incaseaza intre 50% si 80% comision. Pretul trebuie pus in asa fel incat artistul sa stie din start cat vrea pentru lucrarea respectiva.
MP: In ce masura tii contactul cu alti artisti romani din Chicago?
AO: Cu artisti romani nu prea am fost in contact, dar sunt cu cei americani. I-am ajutat pe foarte multi sa intre in galerii, i-am ajutat si invatat cum sa vanda pe internet. Tot timpul suntem in contact, discutam ce este nou, ce vrea piata, cine pe cine mai copiaza. Avem o problema cu China care ne fura imaginile. Cand un artist roman isi pune imaginile pe internet este stiut faptul ca in minim doua luni poate sa isi gaseasca tablourile copiate de chinezi. Nu prea ai cum sa controlezi asta, piata este mult prea mare ca tu sa poti urmari tot ce se intampla.
MP: De unde vine inspitratie pentru a picta?
AO: Inspiratia iti vine din suflet. Depinde de starea de spirit pe care o ai, ea se transpune in tablouri. Daca esti fericit se vede, daca nu esti se va vedea mult mai rau.
MP: In ce masura tii contactul cu galeriile din Romania, ai lucari expuse acolo?
AO: Deocamdata nu am nimic in Romania. Am avut ceva propuneri sa am o expozitie in Timisoara cu fosti profesori si colegi, dar voi stabili mai concret anul viitor cand ma voi duce in tara.
MP: Pentru cei care doresc sa vada mai multe din lucrarile tale unde te pot gasi?
AO: Ma pot gasi pe internet la adresa www.adrianaoancia.etsy.com sau pe YouTube
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲