Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:06

 

Politicile demografice necesită abordarea unei noi strategii

adăugat 13 martie 2010, 20:24, la Istorie / Ştiinţă

Politicile demografice, noi strategii, ASM

O colaborare de succes a autorilor acad.Gheorghe Paladi, Olga, Gagauz şi Olga Penina au făcut posibilă lansarea, la 12 martie curent, a monografiei „Îmbătrânirea populaţiei în Republica Moldova: consecinţe economice şi sociale".

Evenimentul lansării a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la care a  participat conducerea AŞM, în persoana prim-vicepreşedintelui AŞM, acad. Teodor Furdui şi vicepreşedintelui, dr.hab. Mariana Şlapac, deputatul Liliana Palihovici, preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova Serghei Pirojkov, Boris Gâlcă, reprezentatul Fondului ONU pentru Populaţie, savanţi, specialişti în domeniu.

Potrivit autorilor, studiul reprezintă o analiză detaliată a fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, bazată pe prognoza demografică pentru perioada anilor 2009-2050, fapt ce permite prezentarea multiaspectuală a subiectului în cauză, problema demografică fiind considerată una globală.

În luarea sa de cuvânt, dr. Victor Ţvircun, directorul Institutului Integrare şi Ştiinţe Politice al AŞM a menţionat că lansarea unei atare lucrări este un debut în cercetarea studiilor demografice în Republica Moldova, accentuând rolul resurselor umane în evoluţia demografică a populaţiei. „În ţările occidentale, SUA, Japonia, în alte ţări, nici un proiect naţional de amploare nu poate fi iniţiat fără un studiu profund analitic al situaţiei demografice, deoarece e vorba de resursele umane, de impactul lor asupra realizării  proiectelor şi programelor economice strategice pentru ţară", a subliniat dr. Victor Ţvircun, exprimând, totodată, convingerea că toate concluziile şi recomandările expuse în lucrare vor fi de mare utilitate atât pentru administraţia publică centrală, cât şi cea locală.

Acad. Gheorghe Paladi, unul din autorii lucrării, a menţionat că populaţia, indiferent de regiune, ţară se confruntă cu o problemă gravă care, în mod decisiv, determină posibilităţile de creştere economică şi a dezvoltării durabile, subliniind, în acest sens, necesitatea elaborării unui program, a unei strategii care ar contribui la redresarea cât mai urgentă a situaţiei din domeniu.

„Lucrarea oamenilor de ştiinţă moldoveni merită o apreciere înaltă, dată fiind utilitatea acesteia nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru ştiinţa demografică europeană", a subliniat în cadrul evenimentului de lansare Ambasadorul Ucrainei, academicianul Serghei Pirojkov, demograf cu o experienţă de 35 de ani în domeniu.

Liliana Polihovici, preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a apreciat importanţa acestei monografii, în special, recomandările autorilor, deoarece, de acestea depinde, în opinia parlamentarului, dezvoltarea politicilor pe care le va promova statul în continuare. Este vorba de politicile sociale şi economice ale statului şi asta pentru că schimbările în structura populaţiei influenţează atât sănătatea populaţiei, cât şi dezvoltarea economică. „E bine că mediul academic abordează atare subiecte şi caută soluţii potrivite pentru Republica Moldova care ar asigura dezvoltarea corectă a ţării, inclusiv politicile sociale corecte  ale statutului pentru următorii 50-70 de ani", a specificat deputatul.

De asemenea, legislatorul a afirmat că va iniţia crearea unei subcomisii, în cadrul Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, constituită din parlamentari şi oameni de ştiinţă, care ar dezbate problema dezvoltării şi a populaţiei, venind cu propuneri şi recomandări bazate pe argumente ştiinţifice, studii, sondaje către ministerele de resort pentru dezvoltarea politicilor economice şi sociale ale statului.

Vorbitorii au menţionat în cadrul evenimentului că lucrarea va îmbogăţi indiscutabil literatura demografică din Moldova, constituind o sursă de informaţii extrem de utilă cercetătorilor, studenţilor şi opiniei publice, dar şi un instrument de referinţă indispensabil factorilor de decizie în politicile demografice, economice şi sociale.

Centrul Media al AŞM


Autor: Eugenia Tofan
Sursa: www.voceabasarabiei.net


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.0923 secunde