A renunțat la oferte din UE pentru a-și deschide o afacerea în Republica Moldova
adăugat 27 mai 2015, 08:11, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Dumitru Pelin
Experienţa micilor producători de vinuri din Franţa demonstrează că se pot produce vinuri de top pe plantaţii mici de viţă de vie şi în microîntreprinderi de vinificaţie cu investiţii care nu ajung la ordinul milioanelor de euro.
Dan Prisăcaru, este un tânăr de 25 de ani întors recent din Franţa, unde a făcut un masterat în domeniul marketingul vinurilor. Universitatea din Dijon pe care a absolvit-o este una dintre cele mai cotate din lume precum sunt și vinurile produse în regiunea Bourgogne – cele mai vestite și scumpe. A decis să se întoarcă acasă deşi avea oferte de angajare în Uniunea Europeană. Împreună cu familia s-a gândit să înfiinţeze o micro întreprindere vinicolă care să producă vinuri de calitate pentru segmentul premium al pieţei.
A investit peste 35 de mii de euro dar mai avea nevoie de alte 30 de mii pentru a pune pe picioare întreprinderea. De mare ajutor i-a fost Programul „Filiera Vinului” prin intermediul căruia a contractat un credit de la Banca Europeană de Investiţii.
Dan Prisăcaru: „Când eşti la început de cale, este foarte greu să obţii un împrumut de la bancă. Filiera Vinului ne-a ajutat foarte mult pentru că altfel nu ştiu de unde puteam lua aceşti bani. Studiile și experienţa franceză m-au făcut să fiu încrezător în reuşita afacerii.”
A investit în amenajarea halelor de producere, a cumpărat un desciorchinător, pompe și vase cu răcitor pentru fermentarea la temperaturi controlate a mustului. Pentru maturarea vinului folosește butoaie franceze care conferă vinurilor o savoare aparte cu accente clasice. Deşi ar putea produce 12 mii de sticle, a preferat să înceapă cu 6500.
„E o problemă să găseşti struguri de calitate superioară” – spune tânărul vinificator care consolidează cu greu parcele mici de teren pentru a planta propria viţă de vie.
În anul trecut a reuşit să găsească Cabernet de calitate la Ştefan-Vodă și Merlot la Nisporeni. Antreprenorul regretă că producătorii de struguri în goana după cantitate renunţă la calitatea strugurilor. Pe plantaţiile de unde a achiziţionat materia primă a avut grijă să lase să se coacă doar strugurii cei mai buni. Este o primă condiţie pentru a crea un vin de top.
Dan Prisăcaru: „Programul “Filiera Vinului” este binevenit pentru că vine cu credite preferenţiale la o dobândă avantajoasă, cu o perioadă de graţie mare, cu scutiri fiscale la importul utilajului.”
Dan planifică să amenajeze la întreprindere şi o sală pentru degustarea vinului care să fie una specială şi unică ca şi vinul pe care-l produce. Cum se obişnuieşte în orice afacere de familie, toţi membrii acesteia se implică pentru a o face prosperă. E un mic început care poate aduce rezultate mari.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲