Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:35

 

Precizări utile și noi modificări privind activitatea serviciului de transcriere a actelor de stare civilă ale cetățenilor români din strainătate

adăugat 25 aprilie 2012, 06:50, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

ana-cristiuc,certificatul-de-nastere-romanesc,cetatenia-romana,redobandirea-cetateniei-romane,starea-civila-sector-1,trascrierea-certificatului-de-nastere,

Una dintre etapele consecutive ale procesului de redobândire a cetățeniei române este transcrierea actelor de stare civilă: certificatul de naștere și după caz certificatul de căsătorie și cetificatul de naștere pentru copilul minor.

Astfel, după ceremonia oficială de depunere a jurământului de credință față de România, solicitanții care au obținut Certificatul de Cetățenie  vor întreprinde toate demersurile  necesare pentru obţinerea actelor de stare civilă transcrise, pe baza cărora își vor putea perfecta cartea de identitate și/sau paşaportul românesc.

Transcrierea actelor respective este posibilă doar în cadrul a 4 instituţii, dintre care 3 au sediul în R. Moldova, şi una în România. Este vorba de:

Consulatul  General al României la Chisinău, str. Grigore Ureche nr. 2 ( chisinau.mae.ro, +373 22 260 720)      

Consulatul General al  României la Bălți, Strada Sfântul Nicolae nr. 51 (cgbalti@cgbalti.mdl.net, http://balti.mae.ro,  00373 231 80 002 )

Consulatul General al  României la Cahul, Strada B.P. Hasdeu nr. 11 (cgcahul@cgcahul.mdl.net, http://cahul.mae.ro,  00373 299 80 001      )

Biroul de Evidență al Populatiei sector 1 București, strada Pechea nr. 20 (021 / 311.89.23)

(Observaţie: la secţiile consulare din R. Moldova  obţinerea certificatelor de naştere se face contra plata: 95  euro pentru obținerea actului într-o săptămână şi 105 euro în 2 zile, iar în România certificatele se obţin  fără plată la instituţia menţionată mai sus.  Atenţie: în toate cazurile  există probleme cu programarea.  Spre exemplu  la Bălți oamenii aşteaptă în rând viu zile întregi  (săptămâni de obicei) la uşile Consulatului în speranţa de a intra, nu se eliberează bonuri pentru programări.  Situaţia de la Bucureşti  o  voi detalia mai jos.)

În urma emiterii  de către Guvenul României a  Ordonanței de Urgență 36/2009 pentru modificarea și completarea Legii Cetățeniei Române nr. 21/1991, termenul de redobândire  a cetățeniei române s-a redus, astfel în 5 luni Comisia pentru cetățenie trebuie să verifice îndeplinirea condiţiilor necesare acordării sau redobândirii cetăţeniei române,  ceea ce face posibilă  obţinerea în aproximativ 10-11 luni a avizului pozitiv din partea ANC.

Odată cu facilitarea procesului  de obţinere a cetăţeniei numărul doritorilor de a-şi redobândi identitatea pierdută a crescut exponenţial, la fel şi cozile  din  incinta instituţiilor abilitate.

În consecinţă,  asistăm la o criză acută a serviciilor de perfectare a actelor cetăţeneşti  atât din cauza  creşterii numărului solicitanţilor, cât și din cauza numărului limitat şi insuficient de funcţionari publici, a ineficientei acestora şi a diverselor probleme de corectitudine  ce apar pe parcurs ( mă refer aici la întârzieri exagerate, greşeli de scriere, CNP-uri identice acordate mai multor persoane, pierderea actelor și multe altele) .  Problema în cauză a condus la crearea unei verigi intermediare ( dezminţită de preşedinta  Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Nicoleta Eucarie în cadrul seminarului Informație-Mesaj-Atitudine, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni la Poiana Brașov), verigă care făcea un bussines profitabil pe seama naivităţii şi dezinformării solicitanţilor.

Recent, acum 2 luni,  la vechiul sediu al Serviciului de transcriere a certificatelor procurate din  străinătate (strada Mareşal Averescu, nr.17 sector 1 , Bucureşti) a avut loc o anchetă. În rezultatul acesteia, din 19 martie 2012, s-a hotărât separarea serviciului de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă procurate din străinătate de serviciul de stare civilă.

Astfel, serviciului de transcriere a certificatelor procurate din străinătate  pentru cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România sau pentru cetăţenii români cu domiciliul sau ultimul domiciliu în sectorul 1 își va desfășura activitatea pe strada Pechea nr.20, iar serviciul de stare civilă (eliberare certificate de naștere, căsătorie, deces) va funcționa în continuare la sediul din Bd. Mareșal  Averescu nr.17.

Conform informaţiilor publicate la sediul acestor instituții:

Noul program al  serviciului de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă din strada Pechea nr.20 este următorul:

-Luni și miercuri: 8.30-15.30- pentru primirea cererilor;

-Marți: 09.00-15.30- pentru eliberarea certificatelor depuse cu data de 19 martie 2012;

-Joi:08.30-15.30- pentru eliberarea certificatelor depuse cu data de 19 martie 2012;

Programul serviciului de stare civilă din Bd. Mareșal Averescu nr.17 privind eliberări  certificate transcrise este următorul:

-Marți: 08.30-18.30

-Joi: 08.30-15.00

tel. contact: 021.222.01.09

Dosarele de transcriere depuse până în data de 1 martie 2012 în sediul Bd. Mareșal Averescu nr.17 vor fi ridicate din aceeași locație, urmând ca din strada Pechea 20  să fie ridicate dosarele care au fost depuse începând cu 19 martie 2012.

În afară de  adresele  sediilor  sociale ale  acestor serviicii, a mai suferit schimbări și  procedura de transcriere a actelor.

Cele mai importante modificări sunt următoarele:

  1. Programarea  cetăţenilor pentru depunerea cererilor privind transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă procurate în străinătate se face telefonic la nr. 021/222.04.48 sau on-line  pe site-ul:  http://www.starecivila1.ro/programari-online/.
  1. La noul sediu pot fi depuse maxim 200 de cereri transcriere/zi, termenul de soluționare a acestora fiind 60 de zile conform prevederilor legale.
  2. Nu se mai primesc dosare incomplete sub nici un fel de motiv.
  3. Nu se admit procuri generalizate. ( Atenţie! Se specifică clar actele care sunt încredinţate a fi transcrise şi se specifică în mod obligatoriu că este încredinţat mandatarul  şi pentru ridicarea actelor.)
  4. Mandatarii cu procură specială care depun cereri de transcriere o pot face cel mult pentru 2 familii pe zi, în programul cu publicul privind depunerea documentelor.
  5. Mandatarii cu procura specială trebuie să dovedească prin posesia certificatelor de naștere (în original)  şi altor acte de stare civilă relevante că se află în relație de rudenie  de până la gradul IV cu persoanele de care au fost împuternicite.

Ce probleme majore ridică unele  modificări? Alți speculatori și aceeaşi risipă a banului public!

     Din evidențe empirice, experientă personală  și din feed-back-ul solicitanților concluzionez că linia telefonică menţionată mai sus este nefunctionabilă. Doar ocazional mai răspunde responsabilul de programări la telefon şi cred că depinde şi de operatorul de telefonie la care sunteţi abonat. Informația despre existența programării on-line a fost foarte rară, puţini care o cunosteau iniţial, nici la sediul vechi nu era difuzată, ducându-se în eroare publicul  că programările se fac doar telefonic prin intermediul unei linii inaccesibile, de fapt. Din această cauză s-a creat o dezinformare acută  şi o tensionare  în masă a populaţiei.

La noul sediul nu există un birou de informaţii care să răspundă  publicului de ce nu lucrează telefonul sau de ce nu se fac programări directe,  când vor fi respectate drepturile solicitanţilor şi unde se pot depune reclamaţii. Se ştie doar ca programările sunt deja făcute până la sfârşitul verii anului 2012 şi nu se pot depune cererile de transcriere în nici un caz fără programare. Tatonând  de mai multe ori  drumul spre strada Pechea nr. 20, m-am convins că nu se poate intra fără programare, cu toate că cele 100 de persoane programate nu se prezintă majoritar, iar cozile de la poarta instituţiei nu exista nici măcar dimineaţa. În rezultat, funcţionarii publici huzuresc pe banii contribuabililor statului român o bună parte din timpul lor de muncă, concomitent ce alţi cetăţeni se oftică săptămâni întregi pentru o programare. Nu se fac nici un fel de programări auxiliare pentru folosirea rațională a timpului sus-menționat, iar cererile cetățenilor din străinătate se cumulează și mai rapid.

Paznicul de la noul sediu mi-a spus că vinovat este primarul sectorului 1, care a dat aceste dispoziţii, iar plângeri se pot face doar la primărie. În plus, mi-a şoptit că totuși există și o alternativă și anume vânătoarea sau mai corect căderea în capcana celor care au făcut cu duiumul programări fără nevoi în fiecare zi de primire a cererilor şi urmăresc să le vândă celor care nu mai pot aştepta  trimestre întregi în speranţa valorificării unei programări justificate.  Aceşti speculatori îşi pot ceda  programarea în favoarea unei terţe persoane printr-o declaraţie făcută la notar, şi bineînțeles nu doar în schimbul unui  MULŢUMESC ci şi a unei sume frumuşele de bani.

Vă provoc la un exerciţiu de imaginaţie: ce s-ar întâmpla dacă s-ar găsi un număr mare de asemenea intermediari care vor face programările de 2 ori pe săptămână şi pentru multe, multe luni înainte, doar având avantajul că sunt mai bine informaţi şi nu se sfidează să profite de existenţa unei asemenea breşe în  procedură.  Sunt sigură că se vor găsi asemenea căutători de rentă pe nemunca, ei ştiu că în prezenţa excesului de cerere preţul va creşte spectaculos!  Şi uitați-vă cum asistăm la o piaţă neagră, venituri ilicite etc. chiar sub nasul instituților de stat!

Iar noi, noi studenţii, tineretul, cei care avem nevoie urgentă de cetăţenie ca să ne asigurăm existenta în România prin muncă, ce facem? Nu avem nici un fel de prioritate şi nici bani nu avem pentru speculatori. Timpul merge împotriva noastră, iar nimeni nu se grăbeşte să ne acorde colacul de salvare! Trist, dar  adevărat!

Ridicarea certificatelor transcrise. Probleme şi noi modificări

Referitor la procedura de ridicare a certificatelor, care la momentul de față are încă loc doar  la sediul de pe strada Mareşal Averescu, nr.17 sector 1 , Bucureşti, identific că  cea mai mare problemă sunt cozile infernale care se formează  în fiecare zi de marţi şi joi, dar și în ajunul lor. Peste 400 de oameni  vin la Bucureşti din străinătate  pentru a sta în rând viu în speranța  ridicării actelor, în condiţiile în care oficial pe zi  se acordă doar 100 de bonuri de intrare, dintre care  sunt valorificate zilnic sub 50.  Doar 3 funcţionari lucrează în cabinetul pentru eliberarea certificatelor, iar  pentru soluţionarea unui mandatar este nevoie de jumătate de oră, oamenii vin cu mai multe procuri. Programul este puţin flexibil şi nu există nici o siguranţă că dacă vii de săptămâni întregi şi te programezi pe listele de afară te prezinţi la strigări, vei  intra sau dacă listele  nu se pierd.

Mai mult, certificatele de naştere se eliberează separat de certificatele de căsătorie, prin urmare trebuie să stai la 2 cozi în cadrul aceleiași instituții şi uneori chiar dacă reuşeşti să intri tot degeaba. Deşi au trecut mult mai mult de 2 luni de la depunerea actelor necesare certificatele nu sunt gata mai ales pentru cei mai în vârstă.

Ce-i de făcut oameni buni? Nu toţi cei care simt româneşte  au  case în Bucureşti, bani de transport şi cazare, timp şi sănătate pentru a-i pierde trecând prin “purgatoriul” cozilor de aşteptare.


Autor: Ana Cristiuc
Sursa: cristiucana.wordpress.com
Se pare ca in problema asta sunt interese financiare chiar a autoritatilor romane (politica), nu vreau sa cred ca cineva din functionari pune bani in buzunar.
Poate cineva sa ne spuna cine sau ce autoritate este in masura sa schimbe situatia asta jenanta? Acolo trebuie insistat!!!
A comentat eugen 15 mai 2013, 08:36


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.6097 secunde