Precizări utile și noi modificări privind activitatea serviciului de transcriere a actelor de stare civilă ale cetățenilor români din strainătate
adăugat 25 aprilie 2012, 06:50, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Una dintre etapele consecutive ale procesului de redobândire a cetățeniei române este transcrierea actelor de stare civilă: certificatul de naștere și după caz certificatul de căsătorie și cetificatul de naștere pentru copilul minor.
Astfel, după ceremonia oficială de depunere a jurământului de credință față de România, solicitanții care au obținut Certificatul de Cetățenie vor întreprinde toate demersurile necesare pentru obţinerea actelor de stare civilă transcrise, pe baza cărora își vor putea perfecta cartea de identitate și/sau paşaportul românesc.
Transcrierea actelor respective este posibilă doar în cadrul a 4 instituţii, dintre care 3 au sediul în R. Moldova, şi una în România. Este vorba de:
Consulatul General al României la Chisinău, str. Grigore Ureche nr. 2 ( chisinau.mae.ro, +373 22 260 720)
Consulatul General al României la Bălți, Strada Sfântul Nicolae nr. 51 (cgbalti@cgbalti.mdl.net, http://balti.mae.ro, 00373 231 80 002 )
Consulatul General al României la Cahul, Strada B.P. Hasdeu nr. 11 (cgcahul@cgcahul.mdl.net, http://cahul.mae.ro, 00373 299 80 001 )
Biroul de Evidență al Populatiei sector 1 București, strada Pechea nr. 20 (021 / 311.89.23)
(Observaţie: la secţiile consulare din R. Moldova obţinerea certificatelor de naştere se face contra plata: 95 euro pentru obținerea actului într-o săptămână şi 105 euro în 2 zile, iar în România certificatele se obţin fără plată la instituţia menţionată mai sus. Atenţie: în toate cazurile există probleme cu programarea. Spre exemplu la Bălți oamenii aşteaptă în rând viu zile întregi (săptămâni de obicei) la uşile Consulatului în speranţa de a intra, nu se eliberează bonuri pentru programări. Situaţia de la Bucureşti o voi detalia mai jos.)
În urma emiterii de către Guvenul României a Ordonanței de Urgență 36/2009 pentru modificarea și completarea Legii Cetățeniei Române nr. 21/1991, termenul de redobândire a cetățeniei române s-a redus, astfel în 5 luni Comisia pentru cetățenie trebuie să verifice îndeplinirea condiţiilor necesare acordării sau redobândirii cetăţeniei române, ceea ce face posibilă obţinerea în aproximativ 10-11 luni a avizului pozitiv din partea ANC.
Odată cu facilitarea procesului de obţinere a cetăţeniei numărul doritorilor de a-şi redobândi identitatea pierdută a crescut exponenţial, la fel şi cozile din incinta instituţiilor abilitate.
În consecinţă, asistăm la o criză acută a serviciilor de perfectare a actelor cetăţeneşti atât din cauza creşterii numărului solicitanţilor, cât și din cauza numărului limitat şi insuficient de funcţionari publici, a ineficientei acestora şi a diverselor probleme de corectitudine ce apar pe parcurs ( mă refer aici la întârzieri exagerate, greşeli de scriere, CNP-uri identice acordate mai multor persoane, pierderea actelor și multe altele) . Problema în cauză a condus la crearea unei verigi intermediare ( dezminţită de preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Nicoleta Eucarie în cadrul seminarului Informație-Mesaj-Atitudine, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni la Poiana Brașov), verigă care făcea un bussines profitabil pe seama naivităţii şi dezinformării solicitanţilor.
Recent, acum 2 luni, la vechiul sediu al Serviciului de transcriere a certificatelor procurate din străinătate (strada Mareşal Averescu, nr.17 sector 1 , Bucureşti) a avut loc o anchetă. În rezultatul acesteia, din 19 martie 2012, s-a hotărât separarea serviciului de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă procurate din străinătate de serviciul de stare civilă.
Astfel, serviciului de transcriere a certificatelor procurate din străinătate pentru cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România sau pentru cetăţenii români cu domiciliul sau ultimul domiciliu în sectorul 1 își va desfășura activitatea pe strada Pechea nr.20, iar serviciul de stare civilă (eliberare certificate de naștere, căsătorie, deces) va funcționa în continuare la sediul din Bd. Mareșal Averescu nr.17.
Conform informaţiilor publicate la sediul acestor instituții:
Noul program al serviciului de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă din strada Pechea nr.20 este următorul:
-Luni și miercuri: 8.30-15.30- pentru primirea cererilor;
-Marți: 09.00-15.30- pentru eliberarea certificatelor depuse cu data de 19 martie 2012;
-Joi:08.30-15.30- pentru eliberarea certificatelor depuse cu data de 19 martie 2012;
Programul serviciului de stare civilă din Bd. Mareșal Averescu nr.17 privind eliberări certificate transcrise este următorul:
-Marți: 08.30-18.30
-Joi: 08.30-15.00
tel. contact: 021.222.01.09
Dosarele de transcriere depuse până în data de 1 martie 2012 în sediul Bd. Mareșal Averescu nr.17 vor fi ridicate din aceeași locație, urmând ca din strada Pechea 20 să fie ridicate dosarele care au fost depuse începând cu 19 martie 2012.
În afară de adresele sediilor sociale ale acestor serviicii, a mai suferit schimbări și procedura de transcriere a actelor.
Cele mai importante modificări sunt următoarele:
- Programarea cetăţenilor pentru depunerea cererilor privind transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă procurate în străinătate se face telefonic la nr. 021/222.04.48 sau on-line pe site-ul: http://www.starecivila1.ro/programari-online/.
- La noul sediu pot fi depuse maxim 200 de cereri transcriere/zi, termenul de soluționare a acestora fiind 60 de zile conform prevederilor legale.
- Nu se mai primesc dosare incomplete sub nici un fel de motiv.
- Nu se admit procuri generalizate. ( Atenţie! Se specifică clar actele care sunt încredinţate a fi transcrise şi se specifică în mod obligatoriu că este încredinţat mandatarul şi pentru ridicarea actelor.)
- Mandatarii cu procură specială care depun cereri de transcriere o pot face cel mult pentru 2 familii pe zi, în programul cu publicul privind depunerea documentelor.
- Mandatarii cu procura specială trebuie să dovedească prin posesia certificatelor de naștere (în original) şi altor acte de stare civilă relevante că se află în relație de rudenie de până la gradul IV cu persoanele de care au fost împuternicite.
Ce probleme majore ridică unele modificări? Alți speculatori și aceeaşi risipă a banului public!
Din evidențe empirice, experientă personală și din feed-back-ul solicitanților concluzionez că linia telefonică menţionată mai sus este nefunctionabilă. Doar ocazional mai răspunde responsabilul de programări la telefon şi cred că depinde şi de operatorul de telefonie la care sunteţi abonat. Informația despre existența programării on-line a fost foarte rară, puţini care o cunosteau iniţial, nici la sediul vechi nu era difuzată, ducându-se în eroare publicul că programările se fac doar telefonic prin intermediul unei linii inaccesibile, de fapt. Din această cauză s-a creat o dezinformare acută şi o tensionare în masă a populaţiei.
La noul sediul nu există un birou de informaţii care să răspundă publicului de ce nu lucrează telefonul sau de ce nu se fac programări directe, când vor fi respectate drepturile solicitanţilor şi unde se pot depune reclamaţii. Se ştie doar ca programările sunt deja făcute până la sfârşitul verii anului 2012 şi nu se pot depune cererile de transcriere în nici un caz fără programare. Tatonând de mai multe ori drumul spre strada Pechea nr. 20, m-am convins că nu se poate intra fără programare, cu toate că cele 100 de persoane programate nu se prezintă majoritar, iar cozile de la poarta instituţiei nu exista nici măcar dimineaţa. În rezultat, funcţionarii publici huzuresc pe banii contribuabililor statului român o bună parte din timpul lor de muncă, concomitent ce alţi cetăţeni se oftică săptămâni întregi pentru o programare. Nu se fac nici un fel de programări auxiliare pentru folosirea rațională a timpului sus-menționat, iar cererile cetățenilor din străinătate se cumulează și mai rapid.
Paznicul de la noul sediu mi-a spus că vinovat este primarul sectorului 1, care a dat aceste dispoziţii, iar plângeri se pot face doar la primărie. În plus, mi-a şoptit că totuși există și o alternativă și anume vânătoarea sau mai corect căderea în capcana celor care au făcut cu duiumul programări fără nevoi în fiecare zi de primire a cererilor şi urmăresc să le vândă celor care nu mai pot aştepta trimestre întregi în speranţa valorificării unei programări justificate. Aceşti speculatori îşi pot ceda programarea în favoarea unei terţe persoane printr-o declaraţie făcută la notar, şi bineînțeles nu doar în schimbul unui MULŢUMESC ci şi a unei sume frumuşele de bani.
Vă provoc la un exerciţiu de imaginaţie: ce s-ar întâmpla dacă s-ar găsi un număr mare de asemenea intermediari care vor face programările de 2 ori pe săptămână şi pentru multe, multe luni înainte, doar având avantajul că sunt mai bine informaţi şi nu se sfidează să profite de existenţa unei asemenea breşe în procedură. Sunt sigură că se vor găsi asemenea căutători de rentă pe nemunca, ei ştiu că în prezenţa excesului de cerere preţul va creşte spectaculos! Şi uitați-vă cum asistăm la o piaţă neagră, venituri ilicite etc. chiar sub nasul instituților de stat!
Iar noi, noi studenţii, tineretul, cei care avem nevoie urgentă de cetăţenie ca să ne asigurăm existenta în România prin muncă, ce facem? Nu avem nici un fel de prioritate şi nici bani nu avem pentru speculatori. Timpul merge împotriva noastră, iar nimeni nu se grăbeşte să ne acorde colacul de salvare! Trist, dar adevărat!
Ridicarea certificatelor transcrise. Probleme şi noi modificări
Referitor la procedura de ridicare a certificatelor, care la momentul de față are încă loc doar la sediul de pe strada Mareşal Averescu, nr.17 sector 1 , Bucureşti, identific că cea mai mare problemă sunt cozile infernale care se formează în fiecare zi de marţi şi joi, dar și în ajunul lor. Peste 400 de oameni vin la Bucureşti din străinătate pentru a sta în rând viu în speranța ridicării actelor, în condiţiile în care oficial pe zi se acordă doar 100 de bonuri de intrare, dintre care sunt valorificate zilnic sub 50. Doar 3 funcţionari lucrează în cabinetul pentru eliberarea certificatelor, iar pentru soluţionarea unui mandatar este nevoie de jumătate de oră, oamenii vin cu mai multe procuri. Programul este puţin flexibil şi nu există nici o siguranţă că dacă vii de săptămâni întregi şi te programezi pe listele de afară te prezinţi la strigări, vei intra sau dacă listele nu se pierd.
Mai mult, certificatele de naştere se eliberează separat de certificatele de căsătorie, prin urmare trebuie să stai la 2 cozi în cadrul aceleiași instituții şi uneori chiar dacă reuşeşti să intri tot degeaba. Deşi au trecut mult mai mult de 2 luni de la depunerea actelor necesare certificatele nu sunt gata mai ales pentru cei mai în vârstă.
Ce-i de făcut oameni buni? Nu toţi cei care simt româneşte au case în Bucureşti, bani de transport şi cazare, timp şi sănătate pentru a-i pierde trecând prin “purgatoriul” cozilor de aşteptare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Poate cineva sa ne spuna cine sau ce autoritate este in masura sa schimbe situatia asta jenanta? Acolo trebuie insistat!!!