Preoţi din cadrul celor două Mitropolii i-au sărbătorit la Ialoveni pe Sfinţii Martiri Brâncoveni
adăugat 18 august 2011, 04:52, la Cultură • Articol publicat de Ana Cristiuc
Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni, şi-a sărbătorit în premieră hramul la 16 august. La eveniment au participat un sobor de preoţi de la biserici din cadrul Mitropolia Basarabiei, dar şi Mitropoliei Moldovei, precum şi mai mulţi enoriaşi.
În Republica Moldova există doar trei biserici cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Construcţia bisericii din Ialoveni a început la 15 iunie 2010, proiectul acesteia fiind apreciat cu locul întâi la un concurs de proiectare din Kiev. În prezent, una din cele două biserici din Ialoveni este înălţată, dar nefinsată. Aici slujbele sunt oficiate din primăvara acestui an. Al doilea locaş din complexul Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” urmează să fie construit.
Parohul Bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni, părintele Mihai Tătaru, spune că locaşul este construit în stil brâncovenesc.
„Spre deosebire de bisericile ortodoxe de stil slav cu cupole rotunde, cupolele bisericii noastre au formă piramidală. Acoperişul, similar celui de la Mănăstirea „Putna”, este executat în stilul locaşurilor sfinte edificate pe timpul lui Ştefan cel Mare.
Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni, aflată sub jurisdicţia Mitropoliei Basarabiei, este amplasată în tânărul parc „Sfatul Ţării” din localitate, unde, potrivit unor date, a fost cândva un cimitir al ostaşilor români şi germani.
Valeriu Ţurcanu, epitropul bisericii, ctitorii Victor Gonţa, Sorin Tozlovan, Igor Cernat, Valeriu Vutcărău, Mihai Potoroacă sunt enoriaşii care s-au implicat activ la înălţarea bisericii.
Victor Gonţa, unul dintre enoriaşi, a spus că, acum un an, când a început construcţia bisericii, „nu ne-am gândit că atât de curând vom participa la slujbă”.
„Cred că Bunul Dumnezeu ne-a îndrumat să alegem acest hram. De acolo, de sus, ne-au ajutat şi Martirii Brâncoveni. Deşi am trecut prin multe greutăţi, am simţit susţinerea lor. Îi mulţumesc părintelui, care face foarte multe lucruri pentru noi. Enoriaşii au nevoie de acest locaş”, a spus Victor Gonţa.
Slujitorii bisericii, în comun cu autorităţile oraşului, intenţionează să deschidă pe lângă biserică o cantină pentru orfani, bătrâni şi nevoiaşi.
Martirii Brâncoveni au fost canonizaţi în 1992. Alte două biserici cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” sunt în Chişinău şi Soroca.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲