Presa română critică partidul lui Chirtoacă din cauza presiunilor lui Brega
adăugat 25 ianuarie 2013, 08:30, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Octavian Balan
Site-ul românesc money.ro a publicat un articol critic la adresa liberalilor din R. Moldova, exponenții cărora ar face presiuni asupra unei firme românești de medicamente. Potrivit sursei, „cu toate că primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă are imaginea unui politician pro-român, partidul pe care îl conduce hărțuiește investițiile românești din Republica Moldova”.
Sursa scrie că problemele firmei Balkan Pharmaceuticals au început atunci cînd au plecat comuniștii de la guvernare. Ulterior, firma s-ar fi pomenit cu 31 de controale a tuturor inspectoratelor posibile din Republica Moldova, inclusiv a procuraturii.
Site-ul menționează că, deși membrii comisiei parlamentare nu au dreptul să facă inspecții, „deputatul Gheorghe Brega a descins la sediul Balkan Pharmaceuticals la 19 iulie 2012 și a sustras direct de pe linia de producere o fiolă și un blister care încă nu aveau marcate data fabricaţiei. După această infracțiune ordinară deputatul a folosit lucrurile furate pentru a acuza compania că nu aplică data producerii pe medicamente”.
În luna iulie a anului 2012 portalul de știri UNIMEDIA a scris despre războiul dintre Gheorghe Brega și compania farmaceutică Balkan Pharmaceuticals.
Vedeți mai jos articolul integral publicat pe money.ro
Cu toate că primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă are imaginea unui politician pro-român, partidul pe care îl conduce hărțuiește investițiile românești din Republica Moldova. Balkan Pharmaceuticals a investit deja 26 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de produse farmaceutice din Basarabia, dar este ținta atacurilor unor liberali de frunte de la Chișinău. „ Balkan Pharmaceuticals a investit deja 26 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de produse farmaceutice din Basarabia, dar este ținta atacurilor unor liberali de frunte de la Chișinău. Oamenii de afaceri români au investit în Republica Moldova pentru a avea acces la piețele din Ucraina și Rusia. Investiția totală de 26 de milioane de euro urma să creeze 400 de locuri de muncă în cea mai mare fabrică de produse farmaceutice din Republica Moldova. Acum investitorii iau în calcul relocarea producției la Odessa, în Ucraina”, se mai spune în text. .
„Am pornit afacerea în 2007, pe timpul guvernării comuniste în Republica Moldova. Problemele au început însă atunci cînd au plecat comuniștii” a declarat unul din managerii companiei.
În ultimele trei luni compania Balkan Pharmaceuticals a avut 31 de controale a tuturor inspectoratelor posibile din Republica Moldova, inclusiv a procuraturii. Toate, datorită presiunilor a doi lideri ai partidului liberal – vice-premierul liberal pe de o parte și deputatul liberal Gheorghe Brega, pe de altă parte. Primul este șeful comisiei interdepartamentale de control pentru asigurarea securităţii asistenţei farmaceutice şi contracararea importului ilicit de medicamente. Al doilea este șeful Comisiei de anchetă pentru examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică. Ambii utilizează pozițiile lor pentru a scoate de pe piață compania Balkan Pharmaceuticals.
Pe cine deranjează Balkan Pharmaceuticals?
Apariția unei investiții atît de mari a avut un impact enorm pe piața medicamentelor din Republica Moldova. Cu toate că fabrica nouă este abia în construcție, compania românească folosește spații de producere și are 80 de angajați. În prezent, produsele Balkan Pharmaceuticals concurează fără egal pe mai multe poziții. Apariția acestui producător local a făcut ca achizițiile de stat a unor medicamente să se facă la prețuri de 3-4 ori mai mici decît în 2010. Această micșorare a prețurilor nu a putut să bucure intermediarii care importau medicamentele și le vindeau statului moldovenesc la prețuri umflate.
În 2011 Balkan Pharmaceuticals a câștigat majoritatea covârșitoare a pozițiilor în cadrul licitației publice pentru medicamente la care a participat. A urmat un război deschis contra companiei atît din partea comisiei guvernamentale, cît și din partea comisiei parlamentare.
În ultimile 37 de apariții publice ale deputatului Gheorghe Brega, el a atacat deschis compania Balkan Pharmaceuticals în 34 din ele. O declarație calomnioasă tipică a deputatului liberal Brega arată cam așa: „Se pare că Balkan Pharmaceuticals a reușit în decurs de un an să înregistreze 137 de preparate, în timp ce alte companii abia de reușesc să înregistreze 5-6 preparate pe an.” (7 septembrie 2012, în cadrul unei conferințe de presă), sau „medicamentele produse de compania Balkan Pharmaceuticals sunt de o calitate proastă, iar în activitatea ei au fost depistate nereguli.” (5 iulie 2012, în cadrul unei emisiuni la Publika TV).
Cu toate că membrii comisiei parlamentare nu au dreptul să facă inspecții, deputatul Gheorghe Brega a descins la sediul Balkan Pharmaceuticals la 19 iulie 2012 și a sustras direct de pe linia de producere o fiolă și un blister care încă nu aveau marcate data fabricaţiei. După această infracțiune ordinară deputatul a folosit lucrurile furate pentru a acuza compania că nu aplică data producerii pe medicamente!
Hărțuire fără limte
Investitorii români sunt uimiți de insistența atacurilor la care sunt supuși, afirmând că din iulie 2012 și pînă în prezent, Gheorghe Brega are cîte 2-3 ieșiri pe săptămînă în care atacă Balkan Pharmaceuticals. Din această insistență concluzia businessmanilor români este că se dorește scoaterea companiei de pe piață.
Investitorii iau în calcul reamplasarea fabricii la Odessa: „Cu toate că spațiile de producere noi din Sîngera (o suburbie a Chișinăului) sunt aproape finisate și planificam să deschidem producerea în toamna 2013, noi evaluăm oportunitatea de a vinde obiectul și mutarea producerii în Odessa. Se pare că rețelele locale de importatori au susținere mare în Guvern și Parlament. Nu putem rezista la 100 de verificări pe an.”
După o întîlnire cu președintele Traian Băsescu în 2010, liderul Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu a declarat că se așteaptă ca după Podul de Flori să urmeze Podul de Investitori. Atunci Băsescu a anunțat acordarea din partea României a unui ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro. Inclusiv din acești bani se creeazăconexiunea dintre sistemele energetice ale celor două țări. Se pare că interesul investitorilor români pentru oportunitățile pe care le oferă Republica Moldova deranjează niște interese locale.
Pentru o țară care suferă de un exod fără precedent din cauza lipsei locurilor de muncă, o astfel de atitudine iresponsabilă din partea politicienilor este de neînțeles.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲